SPEELGOED

Het leukste educatieve speelgoed voor kleuters

12 september 2018

De zomer gaat langzaam over in de herfst en daarmee komen ook de feestdagen in zicht. Omdat mijn kinderen ook nog eens allebei in de herfst hun verjaardag vieren, ben ik alvast begonnen met hun verlanglijstjes. Ik ben van plan verschillende inspiratie-artikelen over speelgoed te maken en trap af met een verzameling educatief speelgoed voor kleuters van 4 tot 6 jaar. Spelen moet natuurlijk in de eerste plaats leuk zijn. Gelukkig is er heel veel leuk speelgoed te vinden waar je kleuter ook nog wat van kan leren. Twee vliegen in één klap!

Let op: de afbeeldingen in dit artikel zijn klikbaar. Wil je meer informatie over een item of wil je het direct kopen, klik dan op de bijbehorende afbeelding.

Rompompom letterboek en telboek

rompompom letterboek en telboek

Misschien ken je Rompompom van Uitgeverij Zwijsen wel van de spellen en het lesmateriaal dat op veel scholen in de kleuterklassen wordt gebruikt. Het letterboek en telboek zijn kleurrijke prentenboeken waarmee kleuters spelenderwijs oefenen met letters en getallen. Ouder en kleuter kunnen het samen bekijken en ontdekken. De kleurrijke tekeningen van Pompom, Loeloe en poes Snoes zullen iedere kleuter aanspreken en voor veel kijkplezier zorgen.

Miniland Mozaiek Pegs

Miniland Mozaiek Pegs

Ik denk dat de meesten van ons vroeger met soortgelijk speelgoed hebben gespeeld. Een echte klassieker dus! Door de plastic noppen in het bord te drukken creëert je kleuter de leukste figuren. Goed voor de concentratie en handvaardigheid. Bovendien stimuleert het de creativiteit van het kind. Er zitten zes verschillende prenten bij die je onder het doorschijnende bord plaatst. Het kind ziet waar het welke kleur nopjes moet insteken om de tekening te maken. Of het laat de verbeelding de vrije loop en verzint zelf leuke figuren. Miniland Mozaiek Pegs zit in een stevig tasje met handvat en sluiting. Ideaal voor thuis, maar ook om mee te nemen voor momenten dat de verveling toeslaat.

Slaapklets voor kleuters

Slaapklets voor Kleuters

Niets is fijner voor je kleuter dan voor het slapengaan nog even de dag door te nemen met papa of mama. Slaapklets! is daarbij een handig hulpmiddel. Het boek is een variant op het succesvolle Slaapklets! voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Op de linkerpagina staan steeds dezelfde dagboekplaatjes. Je kunt een of meer situaties kiezen en je kind erover laten vertellen. ‘Heb je vandaag gedanst, buiten gespeeld of een werkje gedaan? Werd je daar blij van, of misschien verdrietig of boos?’. Op de rechterpagina staat telkens een kort spelletje, een of twee kletsvragen en een rustige afsluiter zoals een minimassage. Slaapklets voor kleuters is: kletsen over de dag, nog even gek doen, je kind lekker instoppen en tien minuutjes quality time. Behalve Slaapklets! is ook het KleuterSmoeltjesSchrift een aanrader, waar ik al eens eerder over schreef.

Lees ook: Spelend leren: een groeipuzzel met AR-technologie

Quercetti magnetische cijfers en letters

Magnetische letters en cijfers

Je snapt dat mijn schrijvershart sneller gaat kloppen van alles wat met letters te maken heeft. Dat ze magnetisch zijn en je kleuter er dus keer op keer nieuwe woordjes (en later zinnetjes) mee kan maken, maakt het extra leuk. Er is een speciaal magnetisch bord van Quercetti verkrijgbaar, maar je kunt de letters natuurlijk gebruiken op elk oppervlak van metaal. Groot pluspunt vind ik dat er een aparte set is met kleine letters. Aangezien dat nu net de letters zijn die kleuters op school als eerste leren, kan speelgoed waarbij alles in hoofdletters is uitgebeeld juist voor verwarring zorgen. Naast hoofd- en kleine letters is er ook een set met magnetische cijfers voor kleine rekenwonders.

educatief speelgoed voor kleuters

Ander leuk educatief speelgoed voor kleuters

Naast bovengenoemd speelgoed is er natuurlijk nog veel meer educatief speelgoed voor kleuters op de markt. Zo is er tegenwoordig veel elektronisch speelgoed met een leerzaam element, denk aan tiptoi van Ravensburger en het speelgoed van VTech. Ook speelgoed waarmee gebouwd kan worden heeft een educatief karakter en vinden veel kleuters erg leuk. Naast het welbekende Lego zijn er de houten plankjes van Kapla. Ook Haba heeft veel moois op dit gebied. Voor de creatieve kleuter zijn Play-Doh en SES Creative echte aanraders.

Waarmee speelt jouw kleuter momenteel het liefst?

Dit artikel bevat affiliate links. Dank voor je support!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.