SPEELGOED

6 x de leukste spellen voor kleuters

20 september 2019
leuke spellen voor kleuters

Is het aanbod geschikte spellen voor peuters nog wat schaars, voor kleuters is er al veel meer keus. Kleuters kunnen spelletjes met eenvoudige regels al prima spelen, helemaal als ze daarin begeleid worden door een volwassene. Ik zet een aantal toffe spellen voor kleuters voor je op een rij! Handig als je een leuk spelletje zoekt voor je eigen kleuter, of op zoek bent naar een cadeautje voor een verjaardag of de decembermaand!

Egeltje Plof

spel voor kleuters: egeltje plof

Vaak zijn de meest eenvoudige spelletjes het leukst en blijft je kleuter ze keer op keer spelen. Egeltje Plof is daar een goed voorbeeld van. Gooi de dobbelsteen en druk het aantal keren dat de dobbelsteen aangeeft op de neus van het egeltje. Nu maar hopen dat de darts niet plotseling bij jou omhoog schieten! Niemand weet wanneer het gebeurt. Weet jij als enige Egeltje Plof niet uit zijn vel te laten springen, dan win je het spel. Je kunt zelf eenvoudig aangepaste spelregels maken. Bijvoorbeeld dat degene die Egeltje Plof juist voor het eerst uit zijn vel laat springen het spelletje wint. Leeftijd: vanaf 4 jaar. Aantal spelers: 2 tot 6.

Wie is het?

spel voor kleuters: Wie is het?

Dit spelletje is echt nostalgie voor mij. Bij Wie is het? is het de bedoeling dat je er, door middel van het stellen van ja-/nee-vragen, achterkomt wie de geheime figuur van de tegenstander is. Het spel wordt gespeeld met twee spelers en is geschikt voor kinderen van zes jaar en ouder. Al kan onze kleuter van vijf het ook al prima spelen.

De Gorgels – Het ondergrondse avontuur

spel voor kleuters: De Gorgels

Naast de welbekende kinderboeken van de Gorgels is er nu het bordspel De Gorgels – Het ondergrondse avontuur. Ik schreef er ook al eens een review over. In dit spel is een van de Gorgelgabbertjes ziek geworden. De Grootbekbrutelaar komt erachter en graaft zich een weg naar de zieke Gorgel. Maar dit laten jij en je vriendjes natuurlijk niet zomaar gebeuren. Je graaft je een weg door de grond om het gabbertje te beschermen, maar pas op: de brutelaar blokkeert het pad met stenen om je te slim af te zijn! Dit spel is met recht een ondergronds avontuur te noemen. Je speelt het met twee tot zes spelers en het is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

UNO junior

spel voor kleuters: UNO junior

Je kent het originele kaartspel UNO misschien wel. UNO Junior bevat alles wat het gewone UNO zo leuk maakt, maar dan met eenvoudigere regels. Zo is het ook geschikt voor de jongste spelletjesliefhebbers. Om het spel extra aantrekkelijk te maken staan er leuke dierenafbeeldingen op de kaarten. Doel van het spel is zo snel mogelijk al je kaarten kwijt te raken. Maar vergeet niet bij de laatste kaart ‘UNO!’ te roepen. Vanaf 3 jaar. Aantal spelers: 2 tot 4.

Stef Stuntpiloot

Van alle spellen voor kleuters is dit spel misschien wel het leukst om zelf mee te spelen. Het is immers een actief spel voor jonge kinderen, maar wordt ook door volwassenen op feestjes veel gespeeld. Stef Stuntpiloot vliegt steeds langs jouw kippenhok. Aan jou de taak om je kippen te beschermen tegen Stef en zijn stuiterende stuntvliegtuig. Dit doe je door op tijd op de arm te drukken, waardoor Stef weer omhoog vliegt en jouw kippen mist. Met een beetje geluk sneuvelen de kippen van jouw tegenstanders wél! Vanaf 4 jaar. Aantal spelers: 2 tot 4.

Trap er niet in!

Zeg het woordje ‘poep’ en mijn kleuter ligt in een deuk. Een spel met drolletjes in de hoofdrol móet dus haast wel een schot in de roos zijn. In Trap er niet in! loop je geblinddoekt zoveel stappen als de draaiwijzer aangeeft over de spelmat. Maar kijk uit! Er liggen her en der hoopjes klei in de vorm van drollen, die je moet zien te ontwijken. Soms mag je als speler een drol weghalen, verplaatsen of toevoegen. Wie lukt het om er niet in te trappen? Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, voor 1 tot 10 spelers.

Heb jij nog een goede tip als het om leuke spellen voor kleuters gaat?

3 Comments

 • Reply Jolanda 20 september 2019 at 17:59

  De spellen van Haba vind ik heel mooi. Bijvoorbeeld de boomgaard waarbij je met elkaar speelt tegen de raaf (en je dus samen wint of verliest).

 • Reply Carmen 20 september 2019 at 23:44

  De kleurentorentjes zijn hier favoriet. En good old memory en domino natuurlijk.

 • Reply Kleuter: over de ontwikkeling van 4-6 jaar oud - De Mamagids 10 juli 2020 at 13:49

  […] een gezonde keus. Zolang je kind dagelijks minimaal 1-2 uur buiten doorbrengt en je geregeld een leuk spel speelt met je kleuter, kom je al een heel […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.