BOEK REVIEW

Je kind als proefkonijn

28 september 2016

je kind als proefkonijn

Elke ouder zal het beamen: kinderen ontwikkelen zich in een razend tempo. Om wat meer inzicht te krijgen in die ontwikkeling heb ik een leuke boekentip voor je. Psycholoog en journalist Otje van der Lelij leert je met Je kind als proefkonijn aan de hand van testjes en experimenten van alles over de ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 12 jaar.

In het boek staan maar liefst 25 psychologische thuisexperimenten die aan de keukentafel uit te voeren zijn én leuk voor ouder en kind. Het boek is geschreven volgens de laatste inzichten uit de psychologie, maar is nergens belerend of dwingend.

Je kind als proefkonijn – De Spiegelproef

Om je een idee te geven van de experimentjes die in het boek voorkomen mag ik er eentje met je delen, namelijk de Spiegelproef. Deze proef is geschikt voor de allerkleinsten en gaat erover wie ze eigenlijk zien als ze in de spiegel kijken en wat dit zegt over hun ontwikkeling.

Wat heb je nodig?

 • Een kind tussen de een en twee jaar
 • Rouge of lippenstift
 • Een spiegel

Hoe ga je te werk?
Smeer een veeg lippenstift of rouge op het voorhoofd van je kind. Doe dit zo ongemerkt mogelijk, bijvoorbeeld als hij slaapt of terwijl je hem afleidt. Je kunt ook lippenstift opdoen en je kind een kus op zijn voorhoofd geven. Wees creatief! Zet je kind voor de spiegel en vraag: ‘wie is dat?’ Je kind slaagt voor de test als hij met zijn hand zijn voorhoofd aanraakt of de vlek probeert weg te wrijven. Staart je kind alleen naar zijn spiegelbeeld of raakt hij de spiegel aan, dan is hij niet geslaagd.

Wel of niet geslaagd – wat betekent het?
De spiegelproef is de bekendste en meest geaccepteerde manier om zelfbewustzijn te meten. Kinderen jonger dan achttien maanden zijn zich slechts in beperkte mate van zichzelf bewust. Ze kunnen nog niet de connectie leggen tussen zichzelf en het beeld in de spiegel. Zet je een kind van deze leeftijd voor de spiegel dan staart hij naar zijn spiegelbeeld of koekeloert achter de spiegel waar dat leuke speelkameraadje nou is gebleven. Rond de achttien maanden slagen de meeste kinderen wel voor de spiegelproef. Dit vertegenwoordigt een grote stap in de ontwikkeling. Een kind snapt dat hij iemand is, een eigen persoontje met een eigen willetje, dat losstaat van zijn ouders, broertjes en zusjes. Een kind is nu in staat om naar zichzelf te kijken door de ogen van een buitenstaander. Een ontwikkeling die hand in hand gaat met gevoelens van trots, schaamte en schuld.

Het slagen voor de spiegelproef loopt parallel aan een hoop nieuwe vaardigheden. Je kind gaat persoonlijke voornaamwoorden als ‘ik en ‘mij’ gebruiken en gaat tekenen vertonen van empathie. Een enorme mijlpaal.

Een andere leuke test die in het boek staat is de bekende marshmallow-test, die je ook ziet in onderstaand filmpje:

Ik studeer Toegepaste Psychologie én ben moeder, dus je kunt je voorstellen dat dit boek direct mijn aandacht trok. Ik vind het super interessant om me te verdiepen in de belevingswereld van mijn peuter. De zaken ook eens te bekijken zoals zij ze (waarschijnlijk) ziet en daarbij in spel en gedrag aan te kunnen sluiten. Het boek geeft daar fijne handvatten voor.

proefkonijn3

Ik vind het boek een aanrader voor iedereen die nieuwsgierig is naar de talenten van zijn of haar kind en de mate van creativiteit. Of een ieder die meer te weten wil komen over de ontwikkeling van het kind op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Het lijkt me bovendien een super origineel en leuk cadeau voor de komende feestdagen!

Titel: Je kind als proefkonijn
Auteur: Otje van der Lelij
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046820933
Prijs: €18,99

Hou jij je bewust bezig met de ontwikkeling van je kind(eren)?

5 Comments

 • Reply Vlijtig Liesje 28 september 2016 at 10:40

  Toen ze nog klein waren wel. Ik vind dit bijvoorbeeld ook leuke testjes!

 • Reply Sjoukje - meergeldminderstress 28 september 2016 at 15:57

  Wat een leuk boek zeg!
  De marshmallow test heb ik bij mijn oudste ook uitgevoerd. Die kon het wel. Mijn jongste was toen nog maar twee, dus dat had nog geen zin. En nu is ze al 5, dus eigenlijk ben ik nou te laat he. 🙂
  Ik houd sowieso wel van dit soort boeken. Ken je het boek van Steven Pont? Is een ander type boek, maar ook leuk om te lezen denk ik, als je toegepaste psychologie hebt gestudeerd.

 • Reply Nathalie 28 september 2016 at 22:26

  Ik zag het boek vandaag! Erg interessant!

 • Reply Jacqueline 28 september 2016 at 22:28

  Wat een leuk boek!
  Ik ben zelf pedagoog en geef hier les in, dus de ontwikkeling van kinderen boeit me zeker. Niet dat ik nou meteen de perfecte, pedagogisch verantwoorde moeder ben, maar het maakt het zeker bij de lastige momenten makkelijker als je weet waar het gedrag vandaan komt.

 • Reply Nicole 29 september 2016 at 07:09

  Oh dat klinkt echt als een heel interessant boek. Met m’n achtergrond als pedagoog maar ook als moeder..

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.