REVIEW

De Stella e-bike voor moeders – is het wat? *

20 augustus 2018

stella fiore e-bike voor moeders

Fietsen. Ik doe het veel en graag. Aangezien ik midden in de stad woon is de fiets voor korte afstanden sowieso meestal het meest praktische vervoermiddel. Ik heb mijn transport-model moederfiets nu een aantal jaar en ben er nog steeds blij mee. Toch ben ik al een tijdje heel benieuwd hoe het is om op een elektrische fiets te rijden. En inmiddels weet ik het, want van Stella Fietsen mocht ik de Fiore uitproberen: hun e-bike voor moeders!

Ben je op zoek naar een elektrische fiets, dan kun je bij Stella kiezen uit verschillende typen e-bikes. Denk aan stadsfietsen, transportfiets, fietsen speciaal voor senioren, allround e-bikes en er is zelfs een elektrische bakfiets! Ik mocht de Stella Fiore uitproberen. Dat is de elektrische mamafiets van Stella. Ik was vooral benieuwd hoe veilig ik me zou voelen op deze fiets. Ik ben natuurlijk wel gewend veel te fietsen, zelfs met één kind voor- en het andere kind achterop de fiets, maar ik vroeg me vooral af hoeveel controle ik over de snelheid van de fiets zou hebben. En natuurlijk was ik ook wel benieuwd hoe lekker het zou gaan met een ‘duwtje in de rug’. Want iedereen die weleens met twee kids op de fiets tegen de wind in heeft geploeterd zal beamen dat dat soms best afzien is! 

Stella Fiore

Ik maakte een afspraak op een Stella Testcenter. Daar staat altijd het volledige assortiment e-bikes klaar en kun je terecht voor een proefrit. Voor mij waren de locaties in Best en Helmond het dichtst bij. Ik besloot voor Helmond te kiezen en maakte daar een afspraak. Bij aankomst kreeg ik eerst een kopje koffie, waarna me door de vriendelijke medewerker kort wat werd verteld over de Fiore terwijl ik hem stond te bewonderen (de fiets dan hè). De Fiore heeft een framehoogte van 51 cm en een maximumsnelheid van 25 km/u. Het gewicht van de fiets bedraagt 24 kilo inclusief accu en 21,5 kilo exclusief accu. De 522 Wh Lithium-Ion accu heeft een actieradius tot 150 km, bij een gemiddelde belasting en weerstand.

De Fiore is uitgevoerd in wit parelmoer, heeft een vaste voorvork, een stevige tweepoot standaard en anti-lek banden van Vredestein. De fiets heeft een extra ruime instap zodat je ook met een voorzitje erop gemakkelijk kunt opstappen. En last but not least is hij uitgerust met stuurblokkering, waardoor de het stuur niet omklapt als je kindje voorop zit. Op deze fiets waren een voor- en acherzitje van Bobike gemonteerd. Als je wil kun je natuurlijk voor een ander merk zitjes kiezen, maar het is hun ervaring dat de zitjes van Bobike goed op de fiets passen.

De proefrit

En toen was het moment suprême daar. Ik had mijn koffie nog niet op, maar kon niet wachten om op de fiets te stappen. Ik vond het best een beetje spannend en liet me daarom twee keer uitleggen hoe het precies werkte met versnellingen en het aantal ondersteuningen en de verhouding daartussen. Het model waar ik op reed had 8 versnellingen en 5 ondersteuningen. Mij werd verteld dat het aan te raden is het aantal versnellingen gelijk te laten oplopen met het aantal ondersteuningen dat je instelt, zodat je niet opeens heel snel hoeft te gaan trappen. Klinkt logisch. Nu de praktijk.

Mijn zorgen bleken voor niets, want eigenlijk wijst het zich allemaal vanzelf zodra je op de fiets stapt en wegfietst. Ik vond het wel even wennen dat ik gemakkelijker vooruit ging dan op mijn eigen fiets en daarom vond ik de eerste paar meter standje 2 al ‘hard’ genoeg gaan. Toen ik wat meer gewend raakte aan de fiets ben ik uiteraard wat omhoog gegaan wat ondersteuning (en versnellingen) betreft en haalde ik op een recht stuk zomaar de 30 km/u!

Het fijne aan deze e-bike vind ik dat je aan alles merkt dat het een stevige fiets is, maar hij totaal niet zwaar trapt. De voorwielmotor werkt niet op basis van een dynamo, zoals bij sommige e-bikes het geval is. Dat heeft als voordeel dat je bij een lege accu de fiets als een gewone fiets kunt gebruiken. Ook dat heb ik geprobeerd door de ondersteuning helemaal uit te zetten. En ik kan inderdaad beamen dat het klopt! Zodra je, bijvoorbeeld in een bocht, de trappers stilhoudt, merk je direct dat de ondersteuning wegvalt. En dat is veilig, want zo voorkom je dat je bijvoorbeeld op standje 5 uit de bocht zou vliegen.

Het enige jammere vind ik dat ik mijn kinderen niet mee had genomen naar het testcenter. Quinn voorop en Lise achterop was natuurlijk de ultieme test geweest. Misschien dat ik nog eens terugga om samen met hen opnieuw een testrit te maken. Want sinds deze ervaring denk ik er serieus over om zelf een e-bike aan te gaan schaffen.

Lees ook : Met kinderen op een elektrische fiets – waarop moet je letten? *

De Stella Fiore heeft een adviesprijs van €2.199,-. De hele collectie van Stella is gratis thuis uit te proberen, maar je kunt ook terecht in een van de E-bike Testcenters.

Fiets jij ook veel? En heb je een gewone fiets of een elektrische fiets?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Stella Fietsen.

7 Comments

 • Reply Nienke 20 augustus 2018 at 13:13

  Ik heb net 2 weken geleden mijn elektrische Stella fiets geleverd gekregen, en fiets nu dapper elke dag naar mijn werk (a 14 km). Het elektrisch fietsen bevalt super goed. Even wat meer ondersteuning op de heenweg, zodat je fris aankomt, en wat minder op de terugweg, zodat je ‘sport’.
  Ik heb super blij met de fiets, maar zou anderen niet snel aanraden een fiets bij Stella te kopen. Alles nadat de bestelling was geplaatst was een drama, heb een maand op de fiets moeten wachten, terwijl er 2 weken was gezegd en de klantenservice was werkelijk afschuwelijk in hun onbehulpzaamheid. De communicatie was echt heel slecht en afspraken werden niet nagekomen.
  Echt heel jammer, want de fiets is echt heel mooi en stevig!

  • Reply Monique 20 augustus 2018 at 22:42

   Wat heerlijk dat je nu elke dag naar je werk kunt fietsen en dat het zo goed bevalt! Het lijkt me inderdaad ideaal dat je redelijk ‘fris’ op je werk aan kunt komen, ook al heb je zo’n afstand afgelegd. Wel jammer dat het bestelproces en de communicatie wat tegenviel. Hopelijk doen ze er wat mee!

 • Reply Nicole Orriëns 21 augustus 2018 at 10:36

  Ik heb een gewone fiets. Soms kijk ik wel verlangend naar eBikes als ik de wind weer eens voor heb. Maar ik houd het toch bij mijn gewone fiets, omdat ik daar meer gezondheidseffecten van heb.

 • Reply Cindy 21 augustus 2018 at 20:24

  Hoe werkt dat dan dat die fiets een maximale snelheid van 25 km pu had maar dat het mogelijk was om 30 te halen?

 • Reply Anne 11 juni 2019 at 21:49

  Ik heb een Stella Fiore aangeschaft. Ik ben helaas tot de conclusie gekomen dat het zadel niet lager kan… Met als gevolg dat ik niet veilig mijn voeten bij de grond kan doen als ik een kind achter en voor heb. Zonder kinderen spring je gemakkelijk naast de fiets maar dat is niet mogelijk met een stoeltje voor je en het gewicht achter je. Meer mensen dit probleem?

  • Reply Anita 21 juni 2019 at 21:43

   Net het nieuwe model van de fiore aangeschaft! Ben heel benieuwd hoe hij bevalt. Ik had ook het probleem dat hij net iets te hoog was, maar ze kunnen er een ander zadel opzetten waardoor hij nog een stukje verder naar beneden kan.

  • Reply Nadine 9 januari 2020 at 22:04

   Check je framehoogte goed! Ik had kleinste maat besteld (van andere Stella), en heb uiteindelijk toch de grootste maat geleverd gekregen! Na héél veel gedoe een andere fiets gekregen.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.