BLOGGEN BOEK REVIEW SHOPPEN

How Blogs Work – Stephanie Duval

11 juni 2015

howblogswork1

Nu ik ruim een jaar dagelijks aan het bloggen ben, kan ik met zekerheid zeggen dat het een van mijn grootste passies is. Eentje die ik graag wil blijven ontwikkelen door er veel mee bezig te zijn en er steeds meer over te leren. Dat werkt in mijn geval trouwens ook meteen als een enorme motivator. Eerder schreef ik al een review over ‘Blogboek’ van Kelly Deriemaeker. De afgelopen tijd heb ik me verdiept in het boek ‘How Blogs Work’ van Stephanie Duval.

Het boek is dus geschreven door Stephanie, de blogger achter 70percentpure. Zij blogt al een kleine tien jaar en is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste bloggers van onze zuiderburen. Net zoals bij Blogboek’s Kelly, was ik tot voor kort niet bekend met de blog van de schrijfster van dit boek. Overigens vormde dat wat mij betreft geen enkele belemmering tijdens het lezen.

howblogswork3

Verwachtingen

De ondertitel ’tips en tricks voor beginnende en ervaren bloggers’ riep bij mij de verwachting op dat het een boek zou zijn vol handvatten waar zowel iemand die net of nog niet gestart is met bloggen, maar ook de doorgewinterde blogger wat aan heeft. Aan die verwachting voldoet het boek zeker. In het hoofdstuk ‘starten met bloggen’ lees je alles over hoe je te werk gaat als je een blog wilt beginnen, hoe je je eigen ‘stem’ vindt en wat de onderdelen van een blog zoal kunnen zijn. De hoofdstukken ‘kwalitatief bloggen’ en ‘verspreid je inhoud’ gaan meer de diepte in, waardoor het ook voor ervaren bloggers leerzaam is. Zo gaat het bijvoorbeeld over samenwerken met professionals, integriteit en het vinden van het juiste blogritme, een community creëren en het gebruiken van SEO in je voordeel.

Verspreid je inhoud

Een hoofdstuk wat ik met veel interesse en plezier heb gelezen is dat over hoe je een publiek bereikt en een lezersbasis opbouwt. Ik dacht er al vrij veel van te weten, maar heb er toch nog veel kennis uit opgedaan. Het leuke vind ik dat veel dingen direct toepasbaar zijn en allemaal kleine stapjes naar het verbeteren van je blog en de bekendheid ervan. Als dat niet motiverend werkt, weet ik het niet meer.

howblogswork5

Naslagwerk

Hoewel ik het boek inhoudelijk zeer sterk vind, leest het wat mij betreft niet zo makkelijk weg als Blogboek. Ik had het een tijdje op mijn nachtkastje liggen, maar net voor het slapengaan kon ik me niet goed genoeg concentreren en legde ik het na een halve bladzijde weer naast me neer. Ik zie het boek dan ook meer als naslagwerk. Als ik er de tijd en ruimte voor vind ga ik er voor zitten en haal ik er nuttige informatie en inspiratie uit. De rest van de tijd staat het boek in de kast voor als ik iets specifieks wil opzoeken. Wat dat betreft trouwens wel een klein minpuntje. De inhoudsopgave is uitgebreid, maar ik mis een register achterin om aan de hand van steekwoorden snel iets over een onderwerp op te kunnen zoeken.

Kortom

Het boek telt in totaal 255 pagina’s en heeft een moderne uitstraling. Zo nu en dan vind je in een rood kader speciale ‘insider’s tips’ en het geheel wordt opgeleukt met getekende illustraties.

howblogswork4

Mijn oordeel over ‘How Blogs Work’ is positief. Voor zowel beginnende als ervaren bloggers vind ik het een bron van nuttige informatie en inspiratie. Loop je vast of wil je weten hoe het ook alweer zat met SEO of het samenwerken met bedrijven, dan pak je dit boek er makkelijk bij en kun je weer verder.

How Blogs Work kost €19,99 en is onder andere verkrijgbaar via Bol.com.

Wat is jouw favoriete boek over bloggen?

Het product in dit artikel heb ik opgestuurd gekregen.

4 Comments

 • Reply Olga 11 juni 2015 at 06:28

  Ik heb dus nog geen enkel boek speciaal over bloggen gelezen, maar vind dat ik dat toch maar eens moet doen. Ik blog vaak zoveel langer dan de mensen wiens sites in rap tempo succesvol worden dat ik vast iets verkeerd heb gedaan of zo 😉

  • Reply Monique 18 juni 2015 at 11:13

   Als het je interessant lijkt zou ik het zeker eens doen. Soms kom je er dingen in tegen waar je zelf niet zo snel was opgekomen. Verder vind ik het ook gewoon leuk om er meer van te weten. En sommige blogs groeien nu eenmaal snel en andere steady but slowly 🙂 Je komt er wel!

 • Reply Floor 11 juni 2015 at 11:08

  Ik heb hier ook een stuk uit gelezen & vond het een waardevol boek. Ik heb een eigen bedrijf die creatieve ondernemers begeleidt dus daardoor waren een aantal stukken me wel bekend. Echter de praktijkverhalen voegden voor mij veel toe. Leuke blog heeft ze ook!

  Ik zie de laatste tijd Anna Nooshin’s boek ook veel voorbij komen, misschien is dat wat om hierna te lezen?

 • Reply Simovic-Vuceljic Natasa 19 juni 2015 at 17:57

  Ik heb al over het boek gehoord van een vriendin (die ook blogt) en het leek me wel een leuk boek 🙂 Ikzelf heb nog geen boeken in huis over bloggen, maar zou er wel graag enkele aanschaffen 🙂 Liefs! x

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.