QUINN'S UPDATES

Quinn is 2,5! | 30 maanden peuter update

1 mei 2019
30 maanden peuter update

Mijn kleine jongen is van 31 oktober 2016 en dus was hij gisteren precies 2,5 jaar. Aan de ene kant denk ik dan: ‘oké hij is ‘pas’ 2,5′. Maar als ik me dan realiseer dat dit peutertje over anderhalf jaar al naar de basisschool gaat… Ho, stop! Zo ver is het nog lang niet. Eerst maar eens even terugblikken op het afgelopen half jaar in deze 30 maanden peuter update. Want sinds de vorige is er weer een hoop veranderd!

Ontwikkeling peuter 30 maanden

Eten als een bouwvakker (ja, nog steeds)

Laat ik met de categorie ‘eten en drinken’ beginnen. Dat kan Quinn (nog steeds) als de beste. Op de peuterspeelzaal heeft hij geleerd uit een beker te drinken. En dat is zo fijn! Van de drie maaltijden die hij per dag krijgt vindt hij het avondeten veruit het lekkerst. En dan vooral pasta-gerechten of een simpele aardappels/groente/vlees of vis combo. Boterhammen (en vooral de korstjes) gaan er niet altijd even goed meer in. Dat is iets van de laatste weken, dus hopelijk trekt dat weer bij. Maar ik denk dat we niet mogen klagen met de eetlust van onze zoon.

Slapen als een roos

In de vorige update, nu een half jaar geleden, schreef ik dat we weer te maken kregen met gebroken nachten. Op een enkel incident na is dat nu gelukkig al heel lang niet meer voorgekomen. De keren dat het nog gebeurt, kan ik meestal wel een oorzaak aanwijzen. Als hij verkouden is of ziek bijvoorbeeld, wordt hij vaak wakker ’s nachts.

Maar verder mogen we absoluut niet klagen over zijn slaapritme. Meestal brengen we hem tegelijk met zijn grote zus naar boven en slaapt hij rond half acht, tot de volgende ochtend rond half acht of soms zelf nog wat later. Had ik al gezegd dat we niet mogen klagen?

Quinn slaapt nu nog in een ledikant. Eerlijk gezegd vind ik dat, zolang het goed gaat en hij erin past, wel lekker makkelijk. Hij heeft nog geen pogingen gedaan eruit te klimmen en wacht geduldig tot papa of mama hem komt halen. Ik vrees dat, wanneer hij overgaat naar een gewoon bed, dat wel anders zal zijn. Lise was bijna drie toen ze een groot bed kreeg, dus dat moment komt natuurlijk wel dichterbij. Ik ben benieuwd wanneer het zover is!

Rennen, alles onderzoeken en liedjes zingen

Rennen is duidelijk het nieuwe lopen. Al gaat het aan de hand wandelen tegelijkertijd stukken beter dan voorheen. We zijn al een paar keer lopend naar de gastouder gegaan en gelukkig luistert Quinn onderweg goed en loopt niet zomaar de weg op. Hij geniet trouwens sowieso erg van buiten zijn. Het liefst trekt hij zijn jas aan en gaat in de achtertuin rommelen met stoepkrijt, de kleine tuinstoeltjes en de loopauto. Als het even kan verhuist hij ook de poppen en keukenspulletjes naar buiten. Gelukkig voor hem is het buitenspeelseizoen inmiddels in volle gang en hebben we hopelijk nog veel maanden met mooi weer voor de boeg.

Quinn doet het liefst alles zelf. En met alles bedoel ik ook echt alles. Niet altijd even handig en soms wordt hij zo boos als hij iets niet mag dat hij zich huilend op de grond laat vallen en op zijn buik gaat liggen. Omdat dat iets compleet nieuws is voor mij, heb ik er wel even moeten leren omgaan. En dat gaat de ene keer beter dan de andere, maar duidelijk zijn en zelf rustig blijven (hoe moeilijk ook) blijkt de beste aanpak.

Muziek, en dan met name zingen, is iets dat Quinn de afgelopen tijd helemaal ontdekt heeft. Vooral met oma zingt hij veel. Ik verbaas me er echt over hoeveel kinderliedjes hij al van voor naar achteren mee kan zingen. Hij zingt ook vaak als hij wakker is maar nog in bed ligt, of vlak voor hij gaat slapen. Het is zó lief om dat dan plotseling te horen 🙂

Natuurlijk ben ik nog altijd enorm trots op mijn kleine grote vriend. Hij zorgt voor de nodige uitdaging, maar is tegelijkertijd de grootste knuffelbeer en mama-vriend die ik ken. Ik kan geen genoeg krijgen van zijn natte kussen en geniet ook enorm van de band die hij met zijn grote zus heeft.

Heb jij ook zo’n ondernemende peuter? Hoe gaan bij jullie de nachten en het eten? Elk kind ontwikkelt zich natuurlijk op zijn of haar eigen tempo, maar stiekem is het toch leuk om een beetje te vergelijken.

1 reactie

  • Reply Carmen 4 mei 2019 at 16:54

    Noël is bijna twee. Hij slaapt ongeveer evenveel uur als Quinn, dezelfde tijden ook, maar wil nog wel elke nacht melk drinken. Verder heeft ook hij een enorme eetlust en is hij het liefst de hele dag buiten :). Hij is ook helemaal niet verlegen en zoekt steeds contact met ‘vreemde’ mensen, zo grappig om te zien, te meer omdat ik en m’n oudste helemaal niet zo zijn.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.