OUDERSCHAP PEUTER

Plaatsvervangende angst voor de peuterspeelzaal

22 januari 2016

peuterspeelzaal

Super spannend vind ik het, dat Lise over minder dan een maand voor het eerst naar de peuterspeelzaal gaat. Aanvankelijk dacht ik dat het alleen wat gezonde spanning was, maar nu het moment dichterbij komt vind ik het toch wel eng. Gaat Lise het oké vinden dat ik haar straks bij een groep onbekende peuters achterlaat met leidsters die ze niet kent?

Natuurlijk weet ik dat het vooral de eerste (paar) keer echt wennen zal zijn voor haar. Maar van alleen al het idee dat ik haar moet achterlaten en ze, zodra ze merkt dat ik wegga zonder haar, misschien begint te huilen krijg ik een knoop in mijn maag en heel eerlijk gezegd betwijfel ik of ik het op weg naar huis zelf droog weet te houden.

Volgende week staat er een intake gepland op de peuterspeelzaal van onze keuze. Om haar alvast een klein beetje te laten wennen, neem Lise mee naar die afspraak. Ze kan dan ook meteen de ruimte zien waar ze straks mag gaan spelen en waarschijnlijk zijn er op dat moment ook kindjes aanwezig, zodat ze ziet hoe het er straks ook zo ongeveer aan toe zal gaan.

De eerste keer dat ze dan ‘voor het echie’ gaat, blijf ik er even bij. Maar dan komt toch het onvermijdelijke moment dat ik alleen naar huis moet gaan. En dat is natuurlijk logisch en goed, want het moet een keer gebeuren. Langer bij haar blijven, is niets anders dan het uitstellen van het moment en wie zegt dat ze inderdaad gaat huilen? Misschien vindt ze het best prima om zelf te gaan spelen zonder mij, of heeft ze het even moeilijk maar is het twee minuten nadat ik weg ben goed en gaat ze lekker haar eigen gang.

Over niet al te lange tijd zullen we het weten… I’ll keep you posted!

Kun je je mijn angst voorstellen? En moest jouw kindje erg wennen toen hij/zij voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging?

23 Comments

 • Reply Linda 22 januari 2016 at 09:22

  Ze gaat toch nu ook naar een gastouder? Dan is ze gewend om afscheid te nemen en weet ze dat je ook terugkomt ophalen. Blijft toch spannend zo’n nieuwe stap, hier ging het eerste 2/3 weken prima en daarna kwam een dipje dat ik niet weg mocht. Nu staan ze te springen als ze mogen. Komt vast goed

  • Reply Monique 24 januari 2016 at 22:01

   Ja dat klopt, wegbrengen en ophalen is haar wel bekend. Alleen zegt ze wel steeds ‘mama ook speelzaal!’ als we het erover hebben. Het zal wennen zijn, maar ik ga er ook vanuit dat het uiteindelijk goedkomt.

 • Reply Mies 22 januari 2016 at 09:55

  Hier een meisje dat volgende week voor het eerst gaat. In eerste instantie hadden we haar ingeschreven bij een peuterspeelzaal hier vlakbij, maar toen ik samen met haar naar de intake ging, vond ik het helemaal niets. Een sobere, steriele plek en de leidster vond ik negatief. Er waren op dat moment ook geen kindjes aan het spelen. Ik zou je aanraden te gaan als er wel kindjes aan het spelen zijn, dan krijg je gelijk een goede indruk van de leidster. Toen ik bij die intake wegging had ik letterlijk het gevoel een baksteen in mijn maag te hebben; het voelde helemaal niet goed. En het contract hadden we al veel eerder ondertekend… Toen ik het aan mijn man vertelde, was zijn eerste reactie “is dat niet gewoon het gevoel van een moeder die niet wil loslaten”, maar na het complete verhaal te hebben aangehoord, waren we het erover eens dat we toch bij een andere speelzaal zouden gaan kijken iets verder weg. En dat was echt een goede beslissing! We zijn begin deze week gaan kijken bij een psz en er waren kindjes aan het spelen, het zag er gezellig en knus uit, hingen werkjes van kinderen aan de muur en de leidsters waren ontzettend aardig en leuk met de kinderen.

  Volgende week dinsdag gaan we voor het eerst echt. Ik mag er bij blijven zolang als nodig. Mijn dochter gaat als ik werk altijd naar opa en oma en dat vindt ze fantastisch, maar dat is toch weer heel anders dan de psz. Daarbij komt dat met de peutertijd ook de angsten wat zijn toegenomen bij haar, dus ik verwacht de eerste (paar) keer toch gebrul… Maar uiteindelijk is het goed voor haar en zal ze het er ongetwijfeld erg naar haar zin gaan hebben!

  Ik ben ook benieuwd wat Lise ervan gaat vinden en volg jouw verhalen daarover!

  • Reply Monique 24 januari 2016 at 22:00

   Bedankt voor je uitgebreide reactie! Als ik er een slecht gevoel bij heb ga ik zeker ook overwegen of we niet ergens anders moeten gaan kijken. Als het goed is zijn er wel kindjes aan het spelen als we de intake hebben, dus ik ben heel benieuwd. Fijn dat jullie uiteindelijk een plek hebben gevonden waar het wel goed voelde!

 • Reply Cindy 22 januari 2016 at 10:24

  Wij zijn toevallig nu ook aan het oriënteren naar welke peuterspeelzaal jayden gaat. Hij wordt volgende maand twee en we denken dat hij er wel aan toe is.
  Ik herken wel je angst.!jayden gaat tot nu toe naar z’n opa’s en oma’s op de dagen dat ik werk en dat vind hij prima. Maar ja dat is natuurlijk iets hee anders.
  Ik ben heel benieuwd hoe lise het gaat vinden! Succes alvast!

  • Reply Monique 24 januari 2016 at 21:58

   Wat leuk! Ik ben ook heel benieuwd hoe Jayden het gaat vinden. Jullie ook alvast succes!

 • Reply Vlijtig Liesje 22 januari 2016 at 11:12

  Ik snap het het helemaal. Het is ook best spannend. Het is een van die eerste stappen waarbij je je kind moet loslaten de wereld in…

  • Reply Monique 24 januari 2016 at 21:57

   Gelukkig 🙂 en ja, dat is het precies!

 • Reply Mieke 22 januari 2016 at 13:24

  Oh, zo herkenbaar. Ik vond het ook zo eng, de eerste keer. Evenals bij mijn beide kinderen de eerste keer school. Het ís ook spannend! En helemaal droog hield ik het ook niet nee.
  Wat kan het toch moeilijk zij hè, dat loslaten. Maar ze krijgt het vast heel leuk!

  • Reply Monique 24 januari 2016 at 21:56

   Ja, dat is het denk ik ook. Loslaten en het besef dat het niet alleen meer jou en je kindje is, maar dat hij/zij ook dingen van andere volwassenen en kindjes gaat leren. De eerste keer school lijkt me helemaal spannend!

 • Reply Joyce 22 januari 2016 at 14:36

  Wij zijn vanmorgen voor een rondleiding bij de peuterspeelzaal geweest en Luuk ging direct spelen en ging huilen toen we weer naar huis gingen. Hij vond het er geweldig! Ik kan me voorstellen dat het voor jezelf een beetje lastig is. Maar ik denk dat het best goedkomt. Zeker omdat ze al gewend is naar een gastouder te gaan 🙂 Succes ermee!

  • Reply Monique 24 januari 2016 at 21:53

   Dat zal schelen inderdaad, al komt ze daar al sinds ze 9 maanden is en zijn er maar twee andere kindjes. Ach, waarschijnlijk gaat het allemaal best meevallen. Jullie ook succes alvast, maar zo te lezen komt het met Luuk helemaal goed!

 • Reply Loes 22 januari 2016 at 14:44

  Wat een spannend moment komt er aan zeg. Het inderdaad heel verschillend per kind hoe het zal gaan. Ik werk zelf op een peuteropvang en merk dat sommige kinderen het speelgoed al snel interessanter vinden. Ook als mama weg gaat is het soms even huilen maar zullen de leidsters snel iets leuks met het kind gaan doen zoals een tekening voor mama maken. Hoe langer je over het afscheid gaat doen hoe moeilijker het meestal wordt. Maar ik denk dat Lise het wel begrijpt maar toch blijft ieder kind het liefst bij zijn of haar moeder!

  Ze gaat het vast leuk hebben daar en ze gaat vast veel leuke werkjes maken voor op de koelkast 😉

  • Reply Monique 24 januari 2016 at 21:51

   Dat hoop ik ook! Leuk om jouw kijk op het geheel als leidster te horen. En ik denk (en hoop) dat je gelijk hebt 🙂

 • Reply Geertje - Stay At Home Mama 22 januari 2016 at 15:53

  Heel herkenbaar hoor…. en dat zal de komende jaren nog wel vaker gebeuren! De eerste keer dat ze naar psz gaan, naar school, eerste keer kinderfeestje… allemaal momenten dat die “angst” weer terug komt. Maar, ook die momenten gaan wennen… zowel voor jou als voor Lise! Succes xx

  • Reply Monique 24 januari 2016 at 21:50

   O god ja, daar noem je een paar mooie mijlpalen… Grappig he, terugkijkend kun je er vast om lachen hoe ‘spannend’ die eerste keren waren. Dankjewel! x

 • Reply Iris 22 januari 2016 at 19:59

  Die foto! Ik dacht dat ik mijn eigen dochter zag toen ze voor het eerst naar de PSZ ging! Zelfde haartjes, zelfde rugzakje! Hier ging het zo makkelijk! Papa en mama hadden er veel meer moeite mee dan zij zelf. Als je ziet hoeveel ze geniet, dan kun jij thuis ook beter even tot jezelf komen!

  • Reply Monique 24 januari 2016 at 21:49

   Wat toevallig 🙂 En ik hoop zo dat het bij ons ook mee gaat vallen!

 • Reply Marguerita 23 januari 2016 at 15:43

  Uhm nee… Mijn dochter werd thuis gillend gek toen ik werkloos thuis zat en ze niet meer naar de gastpuder kon. Ik was dolblij voor haar! Na enkele weken vond ze het echter niet meer zo leuk op de pz en waren er dikke tranen bij het afscheid, dat was wel lastig, maar de leidsters pakten het goed op. En ik wist dat mijn meisje dit echt even nodig had.

  • Reply Monique 24 januari 2016 at 21:47

   Ja leidsters zijn dat natuurlijk wel gewend. Fijn als ze er dan goed op inspelen. Ik vind het ook heel fijn voor Lise hoor, want ik weet dat als ze eenmaal gewend is, ze het fantastisch gaat vinden.

 • Reply Noraly 23 januari 2016 at 23:00

  Ohhh, ik weet het nog zo goed! Heel dubbel vond ik het. En ik me maar heel groot en stoer houden, zodat ze zich aan mij op zou kunnen trekken. Dus even doorzetten en daarna kun je wel heel trots op jullie allebei zijn, succes!!

  • Reply Monique 24 januari 2016 at 21:46

   Dat heb ik nou precies ook! Aan de ene kant vind ik het natuurlijk super voor haar, maar tegelijkertijd zó spannend… Dankjewel, ik hoop er snel meer over te kunnen schrijven!

 • Reply Jeroen 26 januari 2016 at 11:36

  Hier in België hebben we niet die speelzalen zoals in Nederland. Hier kan je ze vanaf 2,5 jaar naar een Kleuterschool brengen (schoolplicht pas vanaf 6 jaar). Volgens mij is dit een kleinschaliger gegeven dan de speelzalen zoals bij jullie. Het eerste half jaar ging ze naar de peuterklas waar ze vooral spelen met de andere kindjes net zoals bij opvangouders of in een crèche. Vanaf september gaat ze naar de “echte” kleuterschool. Hier is spelen nog wel het hoofddeel van de dag maar is er ook al plaats om dingen in kleine groepjes te leren. Je merkt hierdoor ook een enorme vooruitgang in de ontwikkeling van peuters/kleuters.

  De eerste dagen zo naar school was hier vooral aan de schoolpoort soms een groot weenmoment maar eens ze in de klas was had ze zelfs geen oog meer voor ons. En nu na een half jaar kleuterklas vraagt ze zelfs in de vakantie al wanneer het terug school is. Ze geniet daar echt van, misschien ook wel deels omdat het een echt leergierige meid is, die dochter hier thuis 🙂

  Alvast veel succes met de volgende grote stap van Lise (en de papa & mama) in haar ontwikkeling.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.