OUDERSCHAP PEUTER WONEN

Een nieuw bed voor je peuter – waarop te letten?

5 april 2016

meegroeibed2

Vorige week reden we naar IKEA met een missie: een nieuw bed voor Lise. We gingen puur om te oriënteren en zodat Lise alvast wat bedjes kon uittesten. Dat vond ze natuurlijk fantastisch! Helaas riep dit uitje bij mij eigenlijk meer vragen dan antwoorden op en dus ben ik eens wat online gaan researchen. Want wat is er nu eigenlijk precies te koop op het gebied van bedden voor peuters? In dit artikel leg ik het verschil uit tussen een peuterbed, een eenpersoonsbed en een meegroeibed. Hopelijk heb je er wat aan als je op zoek gaat naar een nieuw bed voor je peuter!

Peuterbed – Welke maat?

Is je kindje te groot geworden voor het ledikant, dan kun je overstappen op een zogenaamd peuterbed of juniorbed. Dit zijn bedden met een afmeting tussen een ledikant en een ‘gewoon’ eenpersoonsbed in. Vaak hebben ze als maat 70 x 150 cm. De reden dat veel ouders voor een bed in dit formaat kiezen, is dat de overgang naar een groot bed hiermee iets kleiner wordt gemaakt. Soms speelt ook de afmeting van de kinderkamer een rol.

Eenpersoonsbed

Nadeel van een peuter- of juniorbed is dat je ook de lattenbodem, het matras, de molton, hoeslakens en het dekbed in een kleinere maat moet aanschaffen. Aangezien je kindje slechts tijdelijk in dit bed zal slapen, vinden veel ouders dit geldverspilling. Zij kiezen ervoor hun kind direct in een ‘normaal’ eenpersoonsbed van 90 x 200 cm te laten slapen. Kinderen vanaf een jaar of twee kunnen hier prima in slapen. Ben je bang dat je kindje uit bed valt, dan kun je ervoor kiezen het bed te voorzien van een speciale opzetrand.

De tussenoplossing – Het meegroeibed

Vind je het toch een fijn (of gewoon leuk) idee als je kindje de eerste periode in een wat kleiner bedje slaapt, maar vind je het zonde om na een paar jaar weer een nieuw bed te moeten kopen, dan is er een tussenoplossing: het meegroeibed. De naam zegt het eigenlijk al. Dit is een bed dat je op verschillende formaten kunt ‘uitschuiven’. Meestal heeft zo’n bed drie standen, waarbij de kleinste overeenkomt met de afmetingen van een peuterbed en de grootste qua lengte in elk geval gelijk staat aan een eenpersoonsbed.

meegroeibed

Bron: IKEA.com

Voor welk formaat bed voor je peuter ben jij gegaan (of van plan te gaan) en waarom? Wij zijn er nog steeds niet uit, dus ik ben erg benieuwd naar jouw afwegingen!

26 Comments

 • Reply MetMirjam 5 april 2016 at 07:42

  Ik denk dat wij tegen de tijd dat Fiene een groter bed krijgt voor een ‘normaal eenpersoons bed’ met een rekje gaan. Ik zie het nut niet echt in van die andere bedjes, het is meer dat het er misschien schattiger uitziet. Het lijkt me trouwens ook onhandig om een meegroeibed te nemen, deze heeft toch ook verschillende matrassen nodig?

  • Reply Monique 7 april 2016 at 22:38

   Ik neig nu ook heel erg die richting op. IKEA heeft voor de meegroeibedden ook speciale ‘meegroeimatrassen’ die uit drie delen bestaan. Verleng je het bed, dan leg je er dus aan het hoofd- of voeteneind een deel bij. Slim bedacht, maar of het ergonomisch gezien de beste keus is betwijfel ik.

 • Reply Charlotte 5 april 2016 at 07:46

  Wij zijn voor een eenpersoonsbed gaan met hekje ervoor. Dan ben je meteen klaar en hoef je niet over 2 jaar weer op zoek naar een nieuw bed. En ik vond die losse matrasdelen ook niet zo fijn…

  • Reply Monique 7 april 2016 at 22:39

   Ik gok dat dat ‘m hier ook gaat worden. Ben inderdaad ook niet zo weg van het ‘meegroeimatras’ 🙂

 • Reply Wilmaaa 5 april 2016 at 08:09

  Wat een leuk bed, hier duurt het nog wel even 😉

 • Reply Marjon 5 april 2016 at 10:46

  Leuk bed! Wij hebben gekozen voor een een-persoonsbed. Omdat zoals jij ook al beschrijft het peuterbed maar voor korte duur is. Liefs Marjon

 • Reply Vlijtig Liesje 5 april 2016 at 11:31

  Ik vind dat roze bedje erg mooi. Zo’n meegroeibed is inderdaad handig. Wij gingen meteen van ledikant naar gewoon bed.

 • Reply Jolanda 5 april 2016 at 11:32

  Ons zoontje van 2 jaar slaapt nu al 4 maanden in een gewoon 1persoonsbed met n hekje ervoor, hij vind dit helemaal geweldig, en voelt zich n echte grote jongen.
  Overstappen ging verrassend goed na 1 nacht, hij klimt er nooit uit en slaapt als n blok

 • Reply Janske 5 april 2016 at 15:40

  Wij gaan waarschijnlijk voor een groot eenpersoonsbed met plankje. Zo’n tussenmaat vind ik zonde van het geld…Ik ben benieuwd hoe Lola het gaat vinden en of ze er niet uit dondert, aangezien ze veel draait in haar bed. Ik ben benieuwd wat jullie keuze zal zijn! 🙂

  • Reply Monique 7 april 2016 at 22:40

   Ik ben ook wel benieuwd hoe Lise het gaat doen hoor. Zij is ook vrij beweeglijk en ligt eigenlijk altijd weer in een andere positie in bed. Er volgen zeker nog meer artikelen over als het eenmaal zover is!

 • Reply Patricia 5 april 2016 at 15:47

  Wij hebben sinds vorige week een peuterbed. Over 3 maanden wordt haar zusje geboren. Tegen de tijd ze een gewoon beëdigd krijgt kan haar zusje erin. Mijn dochter is bijna jaar. We hebben ook een bedhekje erbij. Gaat prima.

 • Reply Maud 5 april 2016 at 15:49

  Wat fijn dit artikel, want hier zitten we in hetzelfde dilemma. Peuterbed – meegroeibed of éénpersoonsbed… Thanx voor de opheldering.

  Maartje (bijna 2) is langzaamaan te groot voor een ledikant en dus zijn we ons aan het oriënteren op wat het volgende bed gaat worden
  Ook hier gaan we dus binnekort eens naar IKEA voor de opties uit te “testen”

  • Reply Monique 7 april 2016 at 22:40

   Graag gedaan! Succes met jullie keuze en het uittesten. Ben benieuwd waar jullie uiteindelijk voor gaan!

   • Reply Maud Latour 8 april 2016 at 07:19

    Vanavond naar de IKEA. Ben benieuwd en houd je op de hoogte 😉

 • Reply Idske 5 april 2016 at 16:16

  Wij hebben een peuterbed gekocht, omdat het de bedoeling was Bo z’n ledikant door te schuiven naar Evi. Maar met 20 maanden vonden we hem toch wat jong voor het peuterbed, dus Evi heeft nu een doorgroeiledikant. Het matras en de lattenbodem kan doorschuiven…

  • Reply Monique 7 april 2016 at 22:42

   Een doorgroeiledikant, weer iets geleerd! 20 maanden is inderdaad wel wat aan de jonge kant. Zolang hij nog prima in een ledikant slaapt zou ik het lekker zo laten.

 • Reply Riz 5 april 2016 at 16:28

  Mijn zoontje slaapt vanaf 21 maanden in een eenpersoonsbed. Wel erg groot maar wel met bedhekje omdat hij er wel een aantal keren is uitgevallen toen we die nog niet hadden. 🙁 slapen met bedhekje erbij gaat super goed!! Meneer slaapt als een roos, beter in dit bed dan in t babyledikant. Goed matras erin en nu kan ie hiermee fijn een poos vooruit. Zonde om een peuterbed als tussenstap te doen vind ik. 😉

 • Reply Kelly 5 april 2016 at 16:41

  Wij hebben direct een éénpersoonsbed genomen. Ik vind het eerlijk gezegd nog steeds een groot bakbeest en had zeker liever een meegroeibedje gehad!!

 • Reply Tips voor Papa's 5 april 2016 at 16:55

  Wij hebben laatst een eenpersoonshuishoudens voor J gekocht die over 2 weken 2 jaar wordt. Het is een heus Boomhutbed gekocht: iets tussen een normaal bed en een hoogslaper in. Voordeel is ook dat dit bed opstaande randen heeft en hij er alleen bij het trapje uit kan. Hopelijk blijft hij lekker in bed liggen, maar voor de zekerheid gaan we wat kussens bij het trapje leggen, je weet uiteraard maar nooit.
  Ik moet het bed wel nog in elkaar gaan zetten dus ik hoop dat dat gaat lukken met die 2 linkerhanden haha.

 • Reply Farah 6 april 2016 at 20:17

  Wat een leuke bed! Wij zijn meteen voor een grote bed gegaan en geloof het of niet ze slapen er nog steeds na 10 jaar er in!

  • Reply Monique 7 april 2016 at 22:36

   Kijk, dat is echt een aankoop voor de lange termijn gebleken dus! Bedankt voor je reactie 🙂

 • Reply Simone 7 april 2016 at 20:53

  Ik vind dat roze bedje van de ikea wel erg leuk. Is dat zo uitschuifbed?

  • Reply Monique 7 april 2016 at 22:36

   Leuk is die he! Het is inderdaad een meegroeibed. Ik neig nu toch naar een eenpersoons, maar vind dit inderdaad wel een erg leuk exemplaar als je voor een meegroeibed wilt gaan.

 • Reply Kaylee 4 mei 2016 at 20:32

  Ons zoontje wordt in juli 2 jaar. We kopen voor hem dan een peuterbed 70×150. Vinden een 1 persoons bed een iets te grote stap. Vind het wel lastig om aan de juiste maten dekbedovertrekken te komen..

 • Reply Kirsten 25 januari 2019 at 13:50

  Ik weet het niet .Mijn twins worden in mei 2019 2 jaar en zit een beetje te denken wat is slim en voor mijn kids wat is veilig en vertrouwd het meegroeibedje zou iets kunnen zijn maar het peuter bedje ook voordeel van meegroei bedje is dat je het uit kan schuiven naar een 1 persoon nadeel is matras je wil wel dat je kind op een goed en lekker matras ligt peuter bedje voordeel knus en veilig nadeel als ze eruit groeien moet je weer een nieuw bed aanschaffen iemand hier ervaring mee tot wat voor leeftijd ze in een peuterbedje liggen of meegroeit bed ?

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.