OUDERSCHAP PERSOONLIJK

Je zwemdiploma halen in coronatijd

16 oktober 2020
zwemdiploma halen in coronatijd

Wat baalde ik toen de zwembaden afgelopen maart massaal dicht gingen. Het schoot al niet zo op met de zwemles en dit hielp natuurlijk helemaal niet mee. Gelukkig ging alles in juni weer open en daarna ging Lise als een speer. Na de zomervakantie mocht ze starten in badje vijf. Het laatste badje vóór zwemdiploma A. En gistermiddag was het zover en mocht ze afzwemmen. Hoe is het om je zwemdiploma te halen in coronatijd?

Zwemles in coronatijd

Naarmate de overheid de corona-maatregelen versoepelde en later weer aanscherpte, veranderde er ook steeds wat in de regels rondom de zwemlessen. Uiteindelijk was de situatie zo dat er één ouder per zwemmend kind het zwembad in mocht. Bij ‘ons zwembad’ zitten de ouders direct langs het bad en daar was door middel van markeringen aangegeven waar je wel en niet mocht zitten om rekening te houden de 1,5 meterregel. Later werd ook nog een vaste looproute ingesteld. Best heel prima geregeld vond ik.

Toen een paar weken geleden bleek dat de besmettingen toenamen, werd het beleid aangepast. Er mocht nog steeds één ouder mee, maar niet meer tot aan het zwembad. Je mocht je kind helpen met omkleden en daarna ging het kind richting zwembad en moest jij als ouder buiten het complex wachten. Vijf minuten voor het einde van de zwemles mocht je dan weer naar binnen om je kind te helpen omkleden. Ik vond het hiervoor al goed geregeld en begreep dus niet helemaal waarom we als ouders opeens niet meer langs het zwembad mochten zitten. De ruimte is enorm en naar mijn idee was het omkleden het enige moment dat ouders moesten uitkijken niet te dicht bij elkaar in de buurt te komen. Juist datgene dat we nog wél mochten…

Je zwemdiploma halen in coronatijd

Vorige week kwam Lise glunderend op me af lopen. In haar hand een geplastificeerde kaart met daarop de tekst ‘ik mag afzwemmen voor mijn A-diploma!’. Yes, na bijna twee jaar wekelijkse ritjes naar het zwembad was het eindelijk zover! Met de kaart moeten we ons melden bij de kassa en precies een week later, op dezelfde tijd als normaal de zwemles zou zijn, staat het afzwemmen gepland. We krijgen een brief mee waarin staat dat publiek helaas niet welkom is bij het afzwemmen. Ergens had ik nog gehoopt dat er wel één ouder per kind bij mocht zijn, maar dit blijkt dus helaas niet het geval.

Lise vindt het enorm spannend en kijkt al de hele week erg uit naar het afzwemmen. Ze weet heel goed dat er niemand mag komen kijken en accepteert dat. Aangezien het haar eerste diploma is weet ze natuurlijk ook niet beter. Ik beloof haar dat M en ik haar opwachten als ze klaar is en we dan een klein feestje vieren.

Een beetje spannend

We vertrekken mooi op tijd richting zwembad. Onderweg zegt Lise dat ze kriebels in haar buik voelt omdat ze het best wel spannend vindt. Ik stel haar gerust dat het helemaal goed zal komen en ze gewoon plezier moet hebben in het water. Omdat ik de afgelopen weken nog mee mocht tot aan de kleedkamer, ga ik daar dit keer weer vanuit. Ik zal haar daar nog wel een laatste peptalk en knuffel geven voor ze zelf naar het bad loopt.

Bij het zwembad aangekomen is de hoofdingang dicht en gaat er aan de zijkant een deur open. De badjuf verschijnt in de deuropening. Ze herkent Lise en vraagt of ze komt afzwemmen. ‘Ja!’, zegt ze enthousiast. ‘Oké, dan mag je met mij mee.’ En tegen mij: ‘U mag helaas niet binnenkomen en zult buiten moeten wachten. Wij begeleiden haar naar het bad.’ Ik kan nog net vragen om een knuffel, omdat Lise meteen naar binnen is gelopen. Ze komt even terug, ik geef haar die knuffel, wens haar succes en plezier en weg is ze. Ik ben blij dat ze rustig en ogenschijnlijk vol vertrouwen met de juf meegaat, maar kan niet ontkennen dat ik verbaasd ben en een tikje emotioneel word van dit gekke ‘afleveren bij de deur’.

De verbazing neemt toe als ik merk dat andere ouders met kinderen die ‘gewoon’ zwemles hebben, bij de deur te horen krijgen dat ze helemaal niet welkom zijn. Alle zwemlessen zijn blijkbaar geannuleerd vanwege de verscherpte maatregelen. Dat is in een app gecommuniceerd, die veel ouders (waaronder ik) dus niet hebben geraadpleegd.

Na een klein uur komt er een stralend meisje op ons af gerend. In haar hand het bekende rode diploma. ‘Ik heb mijn diploma!!!’ We knuffelen, geven kussen, vragen hoe het is gegaan en zijn super super trots. Net zo trots als we geweest zouden zijn als we haar in actie zouden hebben gezien. Het is misschien minder leuk op deze manier, maar voor Lise zeker niet minder speciaal. De bos bloemen, cadeautjes en pannenkoeken bij opa en oma maken het feest compleet. Ik ben benieuwd of we met afzwemmen voor diploma B wel langs de rand van het zwembad mogen zitten…

Ook al te maken gehad met het halen van een zwemdiploma in coronatijd? Hoe zijn de zwemles en het diploma-zwemmen bij jullie geregeld sinds corona?

9 Comments

 • Reply Saskia 16 oktober 2020 at 06:10

  Bij ons mag sinds er weer zwemles wordt gegeven, na de eerste lockdown, er 1 ouder mee naar binnen om het kind om te kleden. Althans, de onesie of zo uittrekken, want de badkleding moet thuis al aangetrokken zijn. Bij binnenkomst krijg je te horen in welke kleedkamer je mag.
  Dan gaat je kind naar het zwembad en jij als ouder naar buiten. Net voor de les is afgelopen, mag je weer naar binnen en moet je in de kleedkamer (dezelfde als bij binnenkomst) wachten tot je kind komt. Je kind zo snel mogelijk aankleden en meteen weg gaan.
  Er mag niet gedoucht of zo, dus dat moet thuis gebeuren.
  Voor afzwemmen heb ik geen idee hoe dat gaat, zover is mijn dochter nog niet.

 • Reply Saskia 16 oktober 2020 at 06:11

  En natuurlijk gefeliciteerd Lise met je diploma!

 • Reply MarjonS 16 oktober 2020 at 07:08

  Gefeliciteerd Lise!
  Bij A mocht er nog 1 ouder mee. Over 2 weken B, sinds deze week mogen we het zwembad niet meer binnen. Vermoed dus dat B eruit zal zien zoals Lise haar A.

 • Reply Maud 16 oktober 2020 at 08:00

  Ohh wat sneu voor jullie allemaal dat je niet bij dit hoogtepunt mocht zijn 😔 hoop dat de badjuf er wel nog een feestje van heeft gemaakt?
  Vorige maand is Maartje voor B afgezwommen en mocht er nog 1 ouder kijken. Bij het proefzwemmen was het ook afzetten aan de deur en toedeloe…

  Maar goed, ze heeft A! Gefeliciteerd lieve Lise! Wat een toppertje ben je toch!

 • Reply Jantine 16 oktober 2020 at 08:30

  Ik mag al sinds de lockdown niet mee maar binnen, lever haar in een bikini met badjas af en haal haar zo ook op. Snel naar huis om daar te douchen. Mocht helaas ook vorige week niet bij het afzwemmen zijn. Hopelijk haalt ze B snel voordat het te koud is om in badjas te vervoeren. Je mag evt wel omkleden maar het liefst zonder ouders.

 • Reply Suzanne 16 oktober 2020 at 21:49

  Bij A zat papa langs de kant. (1 ouder per kind) bij B een kleine week geleden mocht ik helpen omkleden en daarna weer naar buiten. We konden aan het raam buiten kijken op 1,5 meter afstand van elkaar. Na het afzwemmen volgens de vaste route ophalen en weer helpen met omkleden.

 • Reply Tessy 19 oktober 2020 at 08:01

  Wij mogen ook niet de kleedkamer in. Ze moeten alles alleen doen. Voor ons dochtertje gaat dat wel maar ons zoontje (tweeling) nog wel een ding. Heeft wat sturing nodig en is snel afgeleid…gaat een badmeester met jongens mee naar kleedkamer en vrouwelijke voor de meisjes. Kijken gaat en mag ook niet. Ik vind t ook wel een dingetje…..snap jou ook helemaal zo niet leuk dat je niet mag kijken bij t afzwemmen….is toch altijd wel een bijzondere gebeurtenis! Gefeliciteerd en knap dat ze t heeft gehaald 🥳🥳
  Groetjes Tessy

 • Reply A 22 mei 2021 at 10:45

  Dochterlief gaat volgende week afzwemmen. Het publiek bestaat uit knuffels. 🙁 Geen foto’s, films, publiek of life stream.
  Ik vind het echt triest.

  • Reply Monique 22 mei 2021 at 12:15

   Wat goed dat ze mag afzwemmen! Maar ik snap precies wat je voelt… Leuk is anders. Hopelijk kun je er daarna toch een klein feestje van maken!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.