WERK

Zo maak je een goed cv zonder werkervaring: 5 tips *

25 februari 2023

Als je net afgestudeerd bent, heb je nog geen werkervaring. Maar dat betekent niet dat je geen goed cv kan maken. Je moet alleen even weten hoe je dat aanpakt. Deze blog kan je daarbij helpen. Ik geef je een aantal nuttige tips voor het opstellen van een goed cv zonder werkervaring die je gemakkelijk kunt toepassen.

Tip 1: Plaats de belangrijkste info bovenaan

Je kan natuurlijk altijd naar vacatures zonder ervaring op Jooble zoeken. Dat is een goede manier om ervaring op te bouwen. Het aanbod van Jooble is erg groot, dus je vindt er zeker wat je zoekt. Maar ook dan is het belangrijk dat je een goed cv opstelt. Hoe je dat doet? Allereerst door de belangrijkste informatie bovenaan te plaatsen. Werkgevers bekijken cv’s namelijk vaak in slechts enkele seconden en door de belangrijkste informatie bovenaan te plaatsen, weet je zeker dat de belangrijkste dingen gelezen worden. Zo maak je meer kans om gekozen te worden voor de functie!

Tip 2: Voeg een persoonlijke tekst toe 

Er bestaan verschillende soorten cv’s. Als je nog geen werkervaring hebt, is het een goed idee om voor een persoonlijk cv te kiezen. Dit is een cv met een korte tekst waarin je jezelf voorstelt. Persoonlijke cv’s trekken meer aandacht en geven de werkgever een goed idee van wij jij bent. Houd de tekst kort en krachtig en plaats hem bovenaan, zodat hij zeker gelezen wordt.

Het is slim om vooraf goed na te denken wat je gaat schrijven. Het is immers belangrijk dat de tekst overtuigend is en dat er geen fouten in staan. Eén ding dat je niet mag vergeten te vermelden zijn je doelen. Zo geef je de indruk dat je ambitieus bent en dat lezen werkgevers graag! 

Tip 3: Neem prestaties op in je cv

Als je ooit een prijs gewonnen hebt voor een project of meegedaan hebt aan een belangrijke klus, dan is het aan te raden om deze dingen eveneens op je cv te plaatsen. Zo maak je een goede indruk! Ook zaken zoals een inzameling voor een goed doel en andere activiteiten die bewijzen dat je resultaten kunt boeken, mogen niet ontbreken.

Tip 4: Plaats je stage en vrijwilligerswerk ook op je cv

Zowel in het middelbaar beroepsonderwijs als op de hogeschool en universiteit komen stages voor. Een stage kun je ook op je cv zetten. Het is niet hetzelfde als een betaalde baan, maar zo bewijs je wel dat je toch ervaring hebt binnen een bepaalde branche. Als je meerdere stages gelopen hebt, vermeld je het best alleen de stages die relevant zijn voor de functie waarvoor je wilt solliciteren. 

Als je vrijwilligerswerk hebt gedaan kun je dat ook op je cv vermelden. Vrijwilligerswerk komt voor werkgevers altijd positief over, omdat je zo bewijst dat je je graag belangeloos inzet voor anderen. Andere belangrijke dingen die je op je cv kunt plaatsen zijn: 

  • Vakantiewerk
  • Relevante cursussen
  • Evenementen die je zelf georganiseerd hebt
  • Een succesvol social media account 
  • Je eigen website

Denk dus eens goed na over wat je allemaal gedaan hebt, zodat je je cv mooi kunt vullen. Maar let op: wees altijd eerlijk. Een leugen komt vrijwel altijd aan het licht en dan kun je die droombaan op je buik schrijven.

Tip 5: Durf je hobby’s en interesses op te schrijven

Hobby’s en interesses kun je ook prima toevoegen aan je cv. Als je bijvoorbeeld een teamsport doet, dan bewijst dit dat je een teamplayer bent. Schrijven of schilderen toont dan weer aan dat je creatief bent. Schrijf niet al je hobby’s en interesses op, maar denk goed na welke jouw competenties versterken. Creatieve en sportieve hobby’s doen het vaak goed. 

Heb jij nog een onmisbare tip voor een goed cv als je geen of weinig werkervaring hebt?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.