GEZONDHEID PERSOONLIJK

Waarom wij kiezen voor vaccineren

5 januari 2017

Gisteren hadden we een afspraak op het consultatiebureau en kreeg Quinn zijn eerste prikjes. Toch altijd een lastig moment, omdat je weet dat prikjes pijn doen en je een baby van twee maanden niet uit kunt leggen dat ze een belangrijk doel hebben. Net als bij onze dochter Lise hebben we er bij Quinn weer bewust voor gekozen te vaccineren. Ik leg uit waarom.

Wat houdt vaccineren in?

Voordat ik van wal steek over het waarom van onze keuze even kort iets over wat vaccineren precies inhoudt. Bij vaccineren wordt een entstof (vaccin) in het lichaam gespoten. Deze entstof bestaat uit dode of sterk verzwakte ziektekiemen. Het is de bedoeling dat het immuunsysteem van het lichaam als reactie op de entstof antistoffen aanmaakt. Deze antistoffen blijven vervolgens in het lichaam aanwezig en beschermen het tegen de betreffende ziekte.

De vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma beschermen kinderen tegen 12 ernstige infectieziekten. De Rijksoverheid stelt op haar website:

“Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd komen deze infectieziekten nauwelijks meer voor. Inenten blijft nodig om ervoor te zorgen dat deze ziekten niet terugkomen.”

De overheid vindt vaccinaties belangrijk en biedt ze daarom gratis aan. De uitvoering vindt plaats op het consultatiebureau en bij Centrum voor Jeugd en Gezin en GGD. Voorwaarde voor het vaccineren binnen het Rijksvaccinatieprogramma is dat de vaccinaties met speciaal ingekochte vaccins worden toegediend volgens het landelijke vaccinatieschema. Vaccineren is dus gratis, maar niet verplicht. Als ouder mag je zelf de keuze maken of je je kind wilt laten vaccineren of niet.

Waarom wij kiezen voor vaccineren

M en ik zitten (gelukkig) op één lijn wat de keuze voor vaccineren betreft. Wij willen onze kinderen de best mogelijke bescherming bieden tegen het mogelijk oplopen van een ernstige (kinder)ziekte. En wat ons betreft doe je dat door je kind het vaccinatieprogramma te laten doorlopen. Dit is wat voor ons goed voelt.

Nu zijn er veel ouders die dezelfde keuze maken als wij (volgens de overheid kiest ruim 95% van de ouders voor vaccineren), maar er is een kleine groep ouders die er bewust voor kiest hun kind niet te laten inenten. Bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging, of omdat vaccins volgens hen geen garantie bieden dat hun kind de ziekte niet alsnog krijgt.

Het liefst zou ik zeggen dat iedereen hierin zijn eigen keuze moet maken, maar in dit geval vind ik dat toch wat lastig. Kiest namelijk opeens iedereen ervoor niet meer te vaccineren, dan heeft het geen enkele zin meer als jij het wel doet. Ik hoop dus eigenlijk dat het overgrote deel van de ouders hun kinderen blijft vaccineren, zodat het kleine groepje dat een goede reden heeft niet te vaccineren, daarvoor kan blijven kiezen.

Kies of koos jij ervoor je kind(eren) te laten vaccineren?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

17 Comments

 • Reply Nicole 5 januari 2017 at 06:26

  Ons zoontje is uiteraard gevaccineerd en onze dochter gaat dat ook worden. Snap er werkelijk niets van als mensen besluiten het niet te doen. Zo onverantwoord!

 • Reply Nicole 5 januari 2017 at 07:58

  Jep hier ook gewoon gevaccineerd want precies wat je zegt hoe meer mensen het doen hoe beter het helpt!

 • Reply Stefanie 5 januari 2017 at 08:05

  Ja allebei mijn dochters zijn gewoon gevaccineerd!

 • Reply Essma 5 januari 2017 at 09:35

  Mijn beide kinderen ook gevaccineerd. Gedeeltelijk in Nederland en gedeeltelijk hier in Frankfurt. Mijn zoontje is hier geboren, dus hij zal hier het Duitse programma doorlopen. Wist je trouwens dat ze hier ook tegen waterpokken inenten? Schijnt de normaalste zaak te zijn. Ik kreeg ze pas op m’n 21ste (geloof me, dat wil je niet!) en mijn dochter tot haar 3e nog steeds niet. Ze kreeg het vaccin ertegen op haar 3,5. Ze is inmiddels 5. Ik voorkom liever ook dan dat ik genees😐

 • Reply Lilian 5 januari 2017 at 09:38

  Wij hebben onze kleine boef ook gevaccineerd! Ik ben het helemaal eens met jou verhaal.

 • Reply Vlienelien 5 januari 2017 at 10:38

  Soms moet je iets doen wat niet alleen goed is voor jezelf, maar ook voor de hele maatschappij. Je bent niet alleen op de wereld. Het is vrij egoïstisch om alleen aan jezelf te denken.

  • Reply cindy 5 januari 2017 at 14:36

   Hier maak ik mij dus geregeld zorgen over, niet hoe mijn kinderen iets doen of wat dan ook, maar hoe anderen teveel aan zichzelf denken en daardoor mijn kinderen in gevaar brengt, in welke vorm dan ook. Ik zie het steeds vaker om me heen helaas….

 • Reply jodi - liefthuis 5 januari 2017 at 11:01

  Ook hier vaccineren. Tricky onderwerp om je over uit te laten zonder mensen te veroordelen, vooral omdat mensen vaak snel vinden dat ze veroordeeld worden.

 • Reply Maaike 5 januari 2017 at 11:30

  Wij gaan Harper ook vaccineren, eigenlijk heb ik er nooit bij nagedacht om het niet te doen!
  X

 • Reply Huismama 5 januari 2017 at 13:53

  Soms kan het geen kwaad om kritisch te kijken naar wat we inspuiten op welke leeftijd. Hier zijn de kids gevaccineerd hoor, alleen heb ik het bij de jongste een paar maanden uitgesteld. Maar waarom een baby al 4x tegen tetanus vaccineren als hij nog niet eens kan lopen? En zo heb ik meer vragen bij het huidige beleid. Waar ligt de grens met het aantal ziekten waartegen gevaccineerd wordt. Waarom wil je bijvoorbeeld tegen waterpokken vaccineren?

 • Reply Huismama 5 januari 2017 at 15:29

  Ik ben me ervan bewust dat het jouw blog is uiteraard, maar ik geloof niet dat mijn reactie heel vervelend was oid. Jammer en een beetje kortzichtig dat je kritische opmerkingen niet plaatst…

  • Reply moonoloog 5 januari 2017 at 15:33

   Ik had nog geen tijd gehad om je reactie goed te keuren. Nu staat hij erbij. Ik vind kritische opmerkingen, mits goed onderbouwd, helemaal geen probleem hoor!

   • Reply Huismama 5 januari 2017 at 15:36

    Dan spijt de vorige opmerking mij oprecht! 🙂

 • Reply Jeroen 5 januari 2017 at 20:59

  Ook hier in België hebben we onze dochter laten vaccineren. Ik vind dat niet meer dan logisch dat je je kind(eren) tegen bepaalde ziektes wilt beschermen. Zeker als je weet dat sommige hiervan heel besmettelijk zijn en overdraagbaar zijn naar volwassenen. We verkomen dan ook liever dan met de nodige problemen te zitten als ze ouder worden.

 • Reply Gerdi 6 januari 2017 at 14:27

  Hier worden de kinderen ook gewoon gevaccineerd! Voorkomen is nog altijd beter dan genezen… Ik snap ook wel dat ouders beginnen te twijfelen met zoveel verschillende verhalen die op internet te vinden zijn!

 • Reply Elsbeth 9 januari 2017 at 06:12

  Uiteraard! Wetenschap is niet ‘ook maar een mening’ . Het is wetenschap. Punt. Het is goed onderzocht, veilig en nodig. Ik heb Niek ook het Rotavaccin gegeven. Dat moet je zelf regelen en betalen. In alle landen om Nederland heen zit dat al standaard in het vaccinatieprogramma, in Nederland nog niet. Maar het is een virus dat erg gevaarlijk kan zijn dus heb er voor gekozen het wel te doen. Helaas is er nog weinig info over en word je er niet automatisch over geïnformeerd. De andere standaard vaccins bij het consultatiebureau heeft ie net gehad. Zielig natuurlijk… huilen en daarna beetje koorts. Maar goed… polio is een stuk zieliger…

 • Reply Felicia 28 januari 2017 at 23:29

  Hoi leuk blog
  Even hoe ik er over denk. Ik ben zo moeder die haar kinderen niet meteen laat vaccineren
  Maar ik respecteer de keuze van ouders die er wel voor kiezen om gelijk te laten vaccineren
  Mijn uitleg waarom ik mijn kinderen mijn 3 kinderen pas met 2 jaar heb laten vaccineren
  Is omdat ik het persoonlijk onlogisch en te belastend vind om een baby van 2 maanden oud al vol te spuiten
  verder hebben wij er voor gekozen om niet alle prikken achter elkaar te laten geven
  Dus veel tijd tussen de prikken
  Want er is geen mens die van de natuur 2 of meerdere ziektes tegelijk te verwerken krijgt
  hun doen het om sneller klaar te zijn. maar voor het immuunsysteem is het een flinke opdonder.
  ontwikkelingsstoornis heeft veel kans te komen als een baby heel jong al zoveel krijgt in gespoten allergieën ook.
  De enige prik die ze niet krijgen is de bmr
  Daar ben ik als baby dood ziek van geworden.
  Mijn man stond er helaas in het begin niet achter. Maar ik heb hem goed vertelt over waarom ik kies ik het zo te willen doen
  Toen zag hij in waarom ik het zo wilde en stond achter mij gelukkig.
  hij had zich er ook nooit zo in verdiept als mij.
  nu ben ik zwanger van de vierde en gaan we het weer zo doen .

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.