PERSOONLIJK

Vijf dingen die ik het afgelopen jaar heb geleerd

13 september 2018

‘Al doende leert men’, is een bekende uitdrukking. Maar zo is het echt. Want zonder dat je er bewust bij stil staat, leer je continu nieuwe dingen. Het leek me leuk daar eens wél bewust bij stil te staan en te kijken welke dingen ik het afgelopen jaar zoal geleerd heb. Dacht ik zelf nog dat ik vooral bezig ben geweest met het omhoog houden van ballen, blijk ik tussen de bedrijven door toch ook zeker wat te hebben opgestoken.

De dingen die ik het afgelopen jaar heb geleerd:

1. Meer luisteren naar wat ik zelf wil

In plaats van wat anderen willen. Dit is een ongoing process, want ik hecht veel waarde aan de mening van anderen. Toch heb ik het afgelopen jaar geleerd beter te luisteren naar wat ik zelf nou echt belangrijk vind. Niet ten koste van anderen, maar ik heb wel meer keuzes gemaakt vanuit mijn eigen gevoel. Accepteren dat andere mensen anders zijn en dus ook anders over dingen kunnen denken dan ikzelf hoort daar trouwens ook bij.

2. Hoe fijn het is om weer door te kunnen slapen

Quinn hield er het eerste jaar van zijn leven een heel eigen slaapritme op na. Wat bijvoorbeeld inhield dat hij vaak rond een uur of elf ’s avonds wakker werd en dan een uur tot ander half uur klaarwakker was. Net als wij op het punt stonden zelf naar bed te gaan. En sliepen we dan eindelijk allemaal, dan volgde er soms zelfs nóg een onderbreking. Gelukkig gaat dat inmiddels stukken beter en zijn de nachten dat hij wakker wordt zeldzaam geworden, in plaats van de nachten dat wij door kunnen slapen. Een veel betere balans als je het mij vraagt!

3. Wat mijn kleurtype is

En hoe ik daar tijdens het shoppen van kleding voor mezelf een soort antenne voor heb ontwikkeld. Mijn kleurtype is ‘diepe herfst’ en heb ik laten vaststellen tijdens een uitgebreid kleuradvies. Ik snap nu bijvoorbeeld echt niet meer hoe ik ooit een lichtgrijze winterjas heb kunnen kopen en ook nog eens dacht dat hij me goed stond. De kleuren die me wél prachtig staan (en dat zijn er gelukkig nog een heleboel), matchen ook nog eens (bijna) allemaal met elkaar, waardoor ik veel meer kledingcombinaties kan maken. Ik bespaar dus niet alleen geld (want: minder miskopen) maar ook tijd (want veel hoef ik al niet eens te passen omdat het de juiste kleur niet is).

4. Dat afstuderen een proces is van vallen en opstaan

Gek genoeg ben ik hiervoor al twee keer afgestudeerd (1 x Bachelor en 1 x Master), maar vond ik deze HBO afstudeerscriptie het moeilijkst van allemaal. Natuurlijk ben ik nu geen zorgeloze student meer maar een moeder met verantwoordelijkheden, maar ik denk dat het ook komt doordat dit een afstandsstudie is en je daarbij geacht wordt zelf veel initiatief te nemen. Het alleen telefonisch of via e-mail contact hebben met docenten en mentoren vond ik gedurende de rest van de studie niet vervelend, maar tijdens het schrijven van mijn scriptie miste ik toch best wel dat stukje persoonlijke begeleiding dat je bij een reguliere opleiding wel krijgt. Toch is het me gelukt en ga ik volgende maand eindelijk afstuderen.

5. Dat ik me 100 x beter voel als ik gezond leef

En daarmee bedoel ik niet dat ik nooit een wijntje of biertje drink of geniet van lekker eten (jullie weten immers hoe dol ik daarop ben). Maar wel dat ik heb geleerd hoe ik de balans houd tussen zo’n beetje 80% gezond en 20% wat minder gezond. Ik sport 1 a 2 keer in de week. En daar heb ik vooraf heus niet altijd zin in, maar ik weet dat ik het leuk vind als ik eenmaal bezig ben en na afloop voel ik me helemaal top. Door een weekmenu te maken weet ik dat ik het grootste deel van de week relatief gezond eet. Ik zorg altijd voor een voedzaam ontbijt en heb een min of meer vast lunchritueel. In de avond neem ik wat te snacken en in het weekend let ik wat minder op. Daar voel ik me goed bij én het is prima vol te houden.

Wat heb jij het afgelopen jaar geleerd?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.