PERSOONLIJK WERK

Twee jaar ondernemer – zeven dingen die ik heb geleerd

24 oktober 2019

Een paar dagen te laat realiseerde ik het me. Op 1 oktober was ik precies twee jaar ondernemer. Moonoloog als bedrijf bestaat dus alweer twee jaar. Beetje jammer dat ik er iets te laat achter kwam, maar ach… Ik heb er een week later alsnog wel even bewust bij stil gestaan. En toen kwam ook het onderwerp van deze blog in me op. Want wat heb ik tot nu toe eigenlijk allemaal geleerd in twee jaar ondernemerschap?

  1. Ondernemen is vet leuk! – Wie me een paar jaar geleden gezegd had dat ondernemen iets voor mij zou zijn had ik keihard uitgelachen. Ik werkte altijd graag volgens een vast schema en zonder al teveel verantwoordelijkheid. Als ondernemer is juist geen dag hetzelfde, moet je zelf je schema’s en planningen maken en ben je voor alles wat je doet zelf verantwoordelijk. Inmiddels weet ik dat ik dat juist heel leuk vind om te doen. En vooral dat het heel leerzaam is. Je kunt keihard op je bek gaan, maar als iets wél goed uitpakt is het ook echt helemaal jouw verdienste. En dat is tof!
  2. Het is goed om jezelf te blijven uitdagen en ontwikkelen – Elke goede werkgever weet dat het belangrijk is om zijn of haar personeel ontwikkel- en groeikansen te bieden. Als ZZP’er is dat natuurlijk niet anders, al zul je als zelfstandige natuurlijk wel zelf op zoek moeten naar de gebieden waarin jij wilt groeien of waarin je je beter wilt ontwikkelen. Zo heb ik bijvoorbeeld een cursus SEO en ’teksten corrigeren’ gevolgd en ga ik zo nu en dan naar bloggersbijeenkomsten en conferenties. Dit geeft me altijd een enorme motivatieboost en vaak ook weer nieuwe inspiratie voor blogs.
  3. Met een beetje lef kom je verder – ‘Ja, hee dat durf ik niet hoor.’ Of: ‘ze zien me aankomen!’. Allemaal van die dingen die ik mezelf wijsmaakte toen ik net begon met bloggen en mijn eerste betaalde samenwerkingen kreeg. Inmiddels weet ik wat mijn blog waard is en dat samenwerken niet voor niets zo heet. Ook het merk of bedrijf heeft baat bij mooie content. Of dat nu een productreview is, een verslag van een evenement of een inspirerend persoonlijk verhaal met linkvermelding. Vaak wordt ik gecontacteerd voor een samenwerking, maar ik benader ook steeds vaker bedrijven zelf. Soms al met concrete ideeën, maar soms ook om eens een kop koffie te drinken en te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Dat levert vaak de leukste samenwerkingen en fijnste contacten op!
  4. Een boekhouder is dus echt geen overbodige luxe – Dacht ik de eerste maanden nog: ‘dat doe ik wel effe zelf’, kwam ik daar een tijdje later toch van terug. Ik ben heel goed met letters, maar stukken minder goed met cijfers. Bovendien heb ik echt geen kaas gegeten van de regelingen en aftrekposten die er zijn voor ondernemers. Nu kan ik me daar natuurlijk enorm in gaan verdiepen, maar ik kan het ook uitbesteden aan iemand die er wél verstand van heeft. Mijn boekhouding houd ik zelf online bij en mijn boekhouder kijkt deze elk kwartaal na en geeft me dan precies door welke bedragen ik moet invullen voor de btw-aangifte. En dat is echt zo fijn!
  5. Hoera voor flexibele werktijden en -dagen (maar niet altijd) – Mijn werk staat in principe los van plaats en tijd. Ik kan dus als ik wil op de Bahama’s gaan zitten werken, of midden in de nacht. Dat zijn natuurlijk wel erg extreme voorbeelden, maar die flexibiliteit is er dus. Als een van de kinderen ziek of plotseling vrij is, kan ik ervoor kiezen die dag niet te werken of bijvoorbeeld in de avond wat uren te maken. Heb ik een zondag niets bijzonders op de planning staan, pak ik er vaak mijn laptop bij om wat te werken. En dat klinkt – en is ook vaak – heerlijk, maar kan ook een valkuil zijn. Ik moet er echt voor waken niet elk vrij moment met werk bezig te zijn. Dat lukt gelukkig steeds beter, maar heb ik echt moeten leren.
  6. Ondernemer zijn is (en blijft waarschijnlijk) een onzeker bestaan – Als blogger ben ik afhankelijk van betaalde opdrachten. Inmiddels heb ik met een aantal instanties een vaste samenwerking, dus daarvan weet ik min of meer zeker wat er maandelijks binnenkomt. Voor mijn overige inkomsten geldt dat niet. Dus het kan voorkomen dat er een maand heel weinig betaalde opdrachten zijn en een andere maand juist heel veel. Daarmee is mijn inkomen dus nooit hetzelfde. Ook moet ik zelf sparen voor mijn pensioen en word ik niet doorbetaald als ik ziek ben.
  7. ZZP’en is niet zo eenzaam als het lijkt – ‘Maar mis je geen collega’s om je heen?’, wordt me vaak gevraagd als ik uitleg wat ik doe. Nou nee, meestal niet. Ik kan best goed alleen zijn en vind het heerlijk om me in mijn ‘schrijverscocon’ op te sluiten en lekker aan het werk te gaan. En heel regelmatig, ik denk zeker wel om de week, zijn er events of bijeenkomsten waar ik heen ga en waar ik een heleboel collega-bloggers tegenkom. Ook heb ik via whatsapp en sociale media veel contact met andere bloggers. Fijn om af en toe mee te kunnen sparren of om te kunnen vragen hoe zij iets aan zouden pakken. En soms plannen we spontaan een samenwerkdag!

Ben jij ook ondernemer en zo ja, herken je je in bovenstaande dingen? En zo niet, zou het ondernemerschap iets voor jou kunnen zijn denk je?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.