PERSOONLIJK

Toegepaste Psychologie studeren op afstand, hoe is dat?

25 maart 2017

studie

In het voorjaar van 2011 besloot ik ervoor te gaan. Vier jaar nadat ik de studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg afrondde wilde ik opnieuw de boeken in, maar dan in een compleet andere richting. Ik koos voor HBO Toegepaste Psychologie via Hogeschool NTI. Afstandsonderwijs dus. Afgerond is de studie nog niet, al komt het einde nu (gelukkig) wel in zicht. Wat houdt studeren op afstand in de praktijk in, waarom koos ik ervoor, is het te doen in combinatie met een gezin en wat vind ik van Toegepaste Psychologie? Maakt het mijn verwachtingen waar?

Allereerst even kort waarom ik voor studeren op afstand heb gekozen. Ik ben namelijk ook bij reguliere HBO-instellingen gaan kijken, maar kwam er al snel achter dat wanneer je een HBO of WO studie hebt afgerond, je dan instellingscollegegeld moet betalen. En dat loopt echt in de papieren (lees: zo’n 10.000 euro per studiejaar!). Dat ging ‘m dus sowieso niet worden.

Daar kwam nog bij dat ik destijds een baan had van 32 uur per week. Terug de collegebanken is was daarmee niet te combineren, maar een studie waarbij ik mijn eigen tijd kon indelen was dat wel. Na een korte zoektocht kwam ik uit bij Hogeschool NTI, waar alle HBO-opleidingen erkend zijn door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en NVAO geaccrediteerd. Klinkt allemaal heel mooi, maar waar het op neerkomt is dat je ervan op aan kunt dat de opleiding aan de hoogste eisen voldoet en aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Wel zo handig natuurlijk.

Studeren op afstand in de praktijk

Het woord zegt het natuurlijk al, bij een afstandsstudie studeer je grotendeels op afstand ofwel zelfstandig. Waar je studeert bepaal je zelf. Zo kun je thuis gaan zitten, maar ook in de bibliotheek of in een café. Gedurende de periode dat ik nog vier dagen in de week werkte, besteedde ik de vijfde dag aan studeren en probeerde ik in het weekend ook wat uurtjes mee te pakken. Je zult begrijpen dat het toen niet erg vlot ging. Zo ben ik met de eerste grote module ‘Inleiding in de Psychologie’ bijna een half jaar bezig geweest.

Toen mijn werk eind 2012 stopte kon ik meer uren in de studie stoppen. In november 2013 werd Lise geboren en ontdekte ik wat het is om een studie met een gezin te combineren. Ik kan je vertellen dat dat af en toe best pittig is. Van elk vrij uurtje moet ik afwegen of ik het wil spenderen aan de studie of aan andere dingen. Eén dag in de week, als Lise (en vanaf april ook Quinn) naar de gastouder gaat, is mijn vaste studiedag. Op de overige dagen moet het toch echt tussen de bedrijven door.

Met veel doorzettingsvermogen is het me gelukt de eerste twee jaar van de studie volledig af te ronden. Ook de stage heb ik er inmiddels op zitten. Van het derde specialisatiejaar moet ik nog drie theoretische modules afronden en de laatste echt grote klus is het afstudeeronderzoek. We zijn er dus nog niet, maar het eind is zeker in zicht. En dat maakt dat ik vol blijf en wil blijven houden. Ondanks dat het af en toe best zwaar is. Lange tijd ging ik ervan uit eind 2017 het diploma in the pocket te hebben. Of ik dat inderdaad ga halen zal vooral liggen aan hoeveel tijd het me kost een geschikte afstudeeropdracht te vinden én uit te voeren.

Theoretische modules

De studie bestaat voor een groot deel uit theoretische modules. Anders dan bij andere opleidingsinstituten werkt NTI gewoon met reguliere studieboeken. Die krijg je in een grote doos thuisgestuurd bij aanvang van een nieuw studiejaar. Bij de meeste modules is het de bedoeling dat je zo’n boek in zijn geheel bestudeert. Als extra oefening kun je huiswerkopgaven maken, die je vervolgens zelf kunt nakijken. Per module is het ook de bedoeling dat je een of twee zogenaamde ‘activerende leertaken’ maakt. Daarmee ga je wat dieper op de stof in en/of leer je deze toepassen in de praktijk. De activerende leertaken lever je in via de online omgeving en worden nagekeken door een docent.

Als je het gevoel hebt dat je de stof van een bepaalde module voldoende beheerst, kun je het examen gaan inboeken. Door heel Nederland (en zelfs op de Antillen!) zitten testcentra waar je examen kunt doen. Je gaat naar de online omgeving, logt in, selecteert de module van je keuze en waar je graag examen zou willen doen. Vervolgens krijg je te zien welke data en tijdstippen nog beschikbaar zijn en die kun je vervolgens reserveren. Binnen twee weken is zo’n reservering bindend. Blijk je toch niet te kunnen of de stof toch nog niet voldoende te kennen dan moet je gewoon voor het examen betalen. Tot die twee weken kun je wel kosteloos annuleren. Ik wacht dus altijd tot ik het idee heb dat ik de stof redelijk beheers met het boeken van het examen. Je doet trouwens examen via de computer en bijna alle examens bestaan enkel uit open vragen. Binnen vier weken is je examen nagekeken en ontvang je je cijfer en (bij een 5,5 of hoger) de studiepunten die er voor de module staan.

Praktijktrainingen

Per studiejaar zijn er een verplicht aantal praktijktrainingen. Deze kun je natuurlijk niet zelf thuis doen, dus daarvoor kom je samen met andere studenten naar een locatie. In het geval van NTI is dat meestal Leiden, maar soms worden er ook trainingen in Utrecht gegeven. Tijdens zo’n praktijktraining ben je een hele dag (van 10:00 tot 17:00) bezig met een bepaald onderwerp (in het geval van Toegepaste Psychologie is dat bijvoorbeeld Diagnostisch Onderzoek, Gespreksvoering of Groepsprocessen), onder leiding van een bevoegd docent. Ik heb de praktijkdagen altijd als heel interessant en vooral motiverend ervaren. Je spreekt medestudenten, kunt tips uitwisselen en bent wat meer ‘in de praktijk’ bezig met de leerstof. Na zo’n training had ik weer helemaal zin om er tegenaan te gaan!

Toegepaste Psychologie, wat kun je daarmee?

Als ik mensen vertel dat ik Toegepaste Psychologie studeer is hun eerste reactie meestal ‘o, leuk!’ en vervolgens krijg ik de vraag: ‘wat kun je daarmee worden?’. Een logische vraag, want het is absoluut niet hetzelfde als de studie Psychologie zoals je die aan de Universiteit volgt. Psycholoog kun je namelijk niet worden. Heel kort gezegd is Toegepaste Psychologie het werken met Psychologie in een praktijksituatie. Van loopbaanadviseur tot intern begeleider op een basisschool en van psychodiagnostisch medewerker in een psychologenpraktijk tot de maatschappelijke dienstverlening. Je kunt allerlei kanten op en dat maakt de studie wat mij betreft heel veelzijdig en interessant! Op Toegepastpsycholoog.nl lees je alles over Toegepaste Psychologie.

Heb jij ervaring met studeren op afstand, of heb je het weleens overwogen? 

8 Comments

 • Reply Patricia 25 maart 2017 at 06:06

  Klinkt interessant. Wist niet dat je ook praktijkdagen en zelfs stages hebt. Voor mij persoonlijk is het denk ik wel iets te vrijblijvend. Maar kosten om nog eens te starten met studeren hebben mij eerder ook tegen gehouden. Snap redenatie dus wel.

 • Reply Nicole 25 maart 2017 at 09:57

  Ja ik heb dat wel eens geprobeerd, maar dat was voor mij geen succes! Ik ben meer een doener! Dus theorie is voor mij echt hele taaie stof! Interessant om te lezen wat je allemaal wel niet kan met de studie die je doet!

 • Reply Jessica 25 maart 2017 at 18:27

  Ik vind het super goed van je dat je het zo volhoudt! Super, ook tijdens je zwangerschap, wauw!

 • Reply R 10 juni 2020 at 12:47

  Ik vroeg mij of je de studie hebt afgerond inmiddels? En hoe de algehele ervaring was na afronden. Ben je inmiddels aan het werk in het juiste vakgebied?

  • Reply Monique 10 juni 2020 at 14:20

   Bedankt voor je reactie! Ik ben in oktober 2018 afgestudeerd. Daar ben ik nog steeds heel trots op en blij mee, al ben ik nu niet in het juiste vakgebied werkzaam. Ik heb van mijn blog mijn onderneming kunnen maken en werk daarnaast als freelance tekstschrijver. Ik sluit niet uit dat ik ooit nog iets met de studie ga doen, maar momenteel zie ik het vooral als waardevol voor mijn persoonlijke ontwikkeling 🙂

 • Reply MC Harmsen 8 oktober 2020 at 19:04

  Ik ben benieuwd hoe het precies zit met de stages. Hoe lang, waar en in welk jaar?

 • Reply Jasmijn 27 april 2022 at 12:31

  Hi! Wat ontzettend knap van je dat je deze opleiding hebt afgerond! Sowieso een thuisstudie vergt heel veel discipline maar met een pasgeboren kindje helemaal. Ik zit er aan te denken om zelf deze studie te starten, vandaar dat ik op je blog terecht ben gekomen. Mag ik je vragen hoe jij de NTI hebt ervaren? Hoe is de begeleiding bij vragen die je hebt? Ik hoop op je antwoord! Groetjes 🙂

  • Reply Joni 28 februari 2023 at 21:47

   Hoi Jasmijn. Ik zit nu in hetzelfde schuitje. Ben jij de opleiding gestart? Zo ja, hoe heb jij het ervaren? Ik wil graag alleen de propedeuse halen. En hoeveel van die praktijkmomenten heb je? Ik hoor het graag!!
   groetjes, Joni

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.