PERSOONLIJK

Thuis oefenen met taal en rekenen *

30 april 2019
thuis oefenen met taal en rekenen

Ik ben er, mede door mijn psychologie-achtergrond, van overtuigd dat kinderen een natuurlijke motivatie hebben om (spelend) te leren. Ik zie het ook bij mijn eigen kinderen en vind het fantastisch. De laatste tijd is Lise veel met het lezen en schrijven van letters en woordjes bezig. Ook sommetjes maakt ze graag. Ze was dan ook erg blij toen er speciaal voor haar een pakket met oefenboeken op de mat viel. Samen gingen we ermee aan de slag.

‘Kijk eens, mama! Een heel boek met spelletjes, helemaal voor mij!’. We ontvingen van De Bijlesmeester twee oefenboeken voor groep 1-2, eentje over taal en een andere met als onderwerp rekenen. Beide oefenboeken tellen veel vrolijk gekleurde pagina’s en dat maakt het voor kleuters natuurlijk extra aantrekkelijk om ermee aan de slag te gaan.

Lise wil graag dat ik haar help en dat doe ik uiteraard met liefde, maar al snel blijkt dat ze bij veel opdrachten zelf precies weet wat de bedoeling is. Ze heeft natuurlijk af en toe wat hulp nodig, omdat ze nog niet alle (schrijf)letters kent en het voor sommige opdrachten wel nodig is de opdrachtomschrijving te lezen. Maar ik verbaas me erover hoe snel ze er zelfstandig mee uit de voeten kan. We gaan van taal, naar rekenen en dan toch weer terug naar taal (kind van haar moeder 😉 ).

Daarna pakt ze het doosje flitskaartjes erbij. ‘Mama jij moet een kaartje kiezen en dan zeg ik wat het goede antwoord is!’ De flitskaartjes zijn er van het alfabet, maar ook met sommen, tafels, spelling en zelfs klokkijken. Aan de ene kant van het kaartje staat de vraag (het woord, of de som) en draai je het kaartje om, dan zie je direct wat het goede antwoord is. Ik vind het een hele fijne manier om spelenderwijs en op een laagdrempelige manier dit soort vaardigheden te oefenen.

Extra begeleiding of extra uitdaging

Sommige kinderen kunnen op de basisschool wel wat extra oefening of ondersteuning gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze nog wat moeite hebben met bepaalde taal- of rekenvaardigheden, of om ze alvast voor te bereiden op de volgende groep. Er zijn ook kinderen die juist wat extra uitdaging nodig hebben. Oefeningen die hen uitdagen en bij de les houden. Het oefenmateriaal van De Bijlesmeester is er voor alle groepen van de basisschool. Het is ontwikkeld volgens de richtlijnen van de Cito en Nio eindtoetsen. De boeken kunnen zowel tijdens bijlessen als zelfstandig door kinderen doorgewerkt worden.

Is jouw kind thuis ook graag bezig met taal en/of rekenen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.