PERSOONLIJK

Studerende Mama – een update

4 juni 2015

studerendemama

De eerste vraag die mensen me stellen als ik vertel dat ik weer ben gaan studeren is: ‘is dat een beetje te combineren met het moederschap?’. Een logische vraag, waar ik gelukkig meestal bevestigend op kan antwoorden. Ja, ik schrijf bewust ‘meestal’, want er zijn heus momenten dat ik het even niet meer zie zitten en geneigd ben het bijltje erbij neer te gooien. Gelukkig zit ik de laatste tijd in een goede flow. Het is weer even geleden dat ik erover heb geschreven, dus hierbij een update!

Het laatste theorie-examen dat ik heb afgelegd was dat van de module ‘Ethiek’, ofwel alle normen waaraan psychologen zich in de uitoefening van hun werk dienen te houden. Erg theoretisch en ‘stoffig’ en daarmee allesbehalve makkelijk om te onthouden. Vind ik althans. In mijn eerste poging tot een voldoende faalde daarom jammerlijk en haalde ik een 4,8. Ik zette alles op alles om het een paar weken later beter te doen en gelukkig werd dat beloond met een nette 7,2! Ik was zo blij! In totaal heb ik nu 120 studiepunten ‘in the pocket’.

De reden dat ik het van Ethiek als eerste van de derdejaars vakken ben gaan doen, is dat je dat vak nodig hebt wil je aan je stage kunnen beginnen. En zo kom ik automatisch bij het tweede onderwerp van deze update dat ik graag wil bespreken. De zoektocht naar een stageplaats. Het vinden van organisaties waar ik eventueel stage zou willen lopen ging me nog redelijk makkelijk af, maar het solliciteren, nabellen en omgaan met afwijzingen vond ik enorm lastig.

Stage

Maar… ik heb goede hoop dat ik per september met mijn stage kan beginnen! Er is één bedrijf waar ik binnenkort een tweede gesprek heb en bij een ander bedrijf ga ik over een kleine twee weken voor de eerste keer langs. Voor een van de twee heb ik een sterke voorkeur, dus ik hoop dat het me gaat lukken daar terecht te komen. Duimen jullie met me mee? Zodra het rond is zal ik er uiteraard wat meer over vertellen.

Het is de bedoeling dat ik dus vanaf september start en dan ongeveer drie dagen in de week stage ga lopen. Voor Lise betekent dat dat ze een dag per week extra naar een oppas of opvang moet. Hoe we dat precies gaan regelen weten we nog niet, maar een extra dagje bij de gastouder of bij mijn ouders lijkt me de meest logische oplossing.

Naast het solliciteren naar een stageplek ben ik nu bezig met het afronden van twee verslagen die ook met een voldoende beoordeeld moeten zijn om aan de stage te mogen beginnen. Een ervan bleek veel meer werk te zijn dan ik vooraf had ingeschat, dus dat was even een tegenvaller. Maar lukken gaat het me sowieso!

Bibliotheek

De meesten van jullie weten dat Lise een dag in de week naar een gastouder gaat. Die dag werk ik meestal thuis aan mijn studie en blog. Normaal gesproken gaat ze ook nog een dag in de week naar mijn ouders, maar die zijn nu op vakantie. Daarom komen de ouders van M deze periode een dag in de week bij ons in huis op Lise passen. Het leek me fijn om die dag zelf in de bibliotheek te gaan zitten studeren. Ik doe het nu voor de tweede keer en het bevalt erg goed! Ik heb het idee dat ik toch minder snel ben afgeleid dan wanneer ik thuis zit. Die houden we er dus zeker in!

Combineer jij het moederschap met een studie of baan en hoe ervaar je dat? 

10 Comments

 • Reply angelique 4 juni 2015 at 07:29

  Ik combineer het moederschap ook met mijn studie n dat is af en toe best heftig. Ik doe een versnelde opleiding, niet na keus maar naar advies van mijn docenten. Op hun advies ga ik volgend jaar ook een overstap maken van directiesecretaresse naar European Management Assistant, wat betekend dat ik mijn derde jaar af sluit in het engels máár met twee diploma’s op zak. Wel heftig om dit met Keano te combineren, gelukkig hebben ze op school erg veel begrip als ik een extra dagje met Keano thuis wil zijn.

  • Reply Monique 4 juni 2015 at 13:03

   Wat goed dat je die switch hebt gemaakt! En fijn dat ze zoveel begrip hebben op school. Dat helpt veel lijkt me. Heel veel succes 🙂

 • Reply Nicky 4 juni 2015 at 10:08

  Ik vind het heel knap van je Monique!

  Zelf werk ik ook, maar dat is maar één dag per week. In het begin vond ik het jammer en wilde ik best meer werken (bijv. 3 dagen) maar ik vind het nu zo ontzettend fijn dat ik zoveel van Vera mee kan maken.

  Succes met je gesprek en het afronden van dit jaar 🙂

  • Reply Monique 4 juni 2015 at 13:04

   Lief Nicky, dankjewel. Ik ben het inmiddels gewend, maar dat betekent niet dat het af en toe best lastig kan zijn. Heerlijk dat je zoveel tijd met je meisje kan doorbrengen. Ik beschouw het ook als een luxe dat ik nu (nog) zoveel thuis kan zijn.

 • Reply marjon 4 juni 2015 at 20:15

  Toch blijf ik het knap vinden, moeder en studeren! Hopen dat je stage plek gaat lukken!

 • Reply iooon 5 juni 2015 at 07:03

  Ik vond studeren in de bibliotheek ook altijd erg fijn. Behalve als het er te druk werd. Thuis heb ik toch de afleiding en gedachten dat ik ook het huishouden moet doen.

  Wel ben ik blij dat ik het niet hoef te combineren. Ik werk nu thuis en doe tegelijkertijd de verzorging. Dat gaat oke maar is niet altijd eenvoudig.

 • Reply Nadya 5 juni 2015 at 10:49

  Ik werk nu meestal twee dagen thuis. Dat is dan van ongeveer 11 uur tot 17 uur. Ons zoontje van 5 maanden gaat dan naar de opa en oma. Ik vind het best pittig om alles te combineren! Op zo’n dag waarop hij er niet is, heb ik ook snel de neiging om andere afspraken en huishoudelijke taken te proppen waar ik anders niet aan toe kom. En als je op een oppasdagje iets anders gaat doen, ben je meteen één van de dagen kwijt waarop je normaal zou kunnen werken. Loop jij daar ook tegen aan? Hoe doe jij dat met huishouden, als je dochtertje thuis is gewoon?
  Ik ben er wel weer aan het denken om weer een of twee dagenaan de slag te gaan als logopedist. Je bent toch veel binnenshuis als je thuis werkt/studeert! Veel succes met het vinden van een stageplek!

 • Reply Odile 5 juni 2015 at 12:35

  Ik hoop dat je straks een leuke stageplek hebt! Ik merk dat ik nu echt een flow heb gevonden. De stof en de druk is heel pittig maar omdat ik het zo leuk en interessant vind, vind ik het redelijk goed te combineren 🙂

 • Reply Simovic-Vuceljic Natasa 13 juni 2015 at 21:17

  Enorm leuk artikel om te lezen en bemoedigend voor ouders die studeren en moederschap willen combineren. Ikzelf heb nog geen kinderen en ben enkele jaren terug gestopt met studeren. Toch zou ik het graag weer willen oppakken, maar mijn kinderwens niet zomaar wegstoppen 🙂 Het is dan fijn om zulke artikelen te lezen 🙂 Nog veel succes! Liefs! x

  • Reply Monique 18 juni 2015 at 11:10

   Bedankt voor je leuke en liever reactie! Ik denk dat het een het ander zeker niet hoeft uit te sluiten. Als je echt graag wilt kun je heel ver komen. Veel succes in de toekomst 🙂 Liefs

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.