PERSOONLIJK

Het favoriete speelgoed van mijn kleuter (5 jaar)

7 mei 2019
kleuter speelt buiten met vangspel

Als je kleuter nieuw speelgoed krijgt, weet je natuurlijk nog niet of dat speelgoed een hit gaat zijn of dat het na een week stof ligt te vangen in een hoekje. Helaas. Gaandeweg kun je wel een beetje inschatten welk speelgoed jouw kleuter tof vindt en wat je niet eens in huis hoeft te halen. Handig om rekening mee te houden als mensen vragen om cadeau-ideeën voor een verjaardag. Vorig jaar schreef ik over Lise’s leukste speelgoed van dat moment. We zijn ongeveer een jaar verder en het leek me tijd voor een update. Wat is op dit moment het favoriete speelgoed van mijn, inmiddels vijfjarige, kleuter?

Speelgoed kleuter 5 jaar

Lego Friends

Het heeft een tijdje geduurd voordat Lise echt met Duplo ging bouwen. Maar toen ze daar eenmaal mee begon, wist ze van geen ophouden meer. Ze maakte vooral ‘paardenstallen’ en zwembaden. De bouwwerken werden hoe langer hoe groter en ze kon er haar fantasie helemaal in kwijt.

Ik was benieuwd of Lego Friends ook wat voor haar zou zijn. Ze kreeg een aantal sets voor haar vijfde verjaardag en inderdaad, ze vond (en vindt) het geweldig. Ze bouwt alles nog wel helemaal volgens het instructieboekje, maar in principe kan ze ook hiermee zelf gaan verzinnen wat ze wil maken. M en ik vinden het stiekem ook erg leuk om met Lego Friends te bouwen, dus ze doet het ook vaak met een van ons. Of na school met een vriendje of vriendinnetje. Ik weet het, het is niet het goedkoopste speelgoed maar wel top van kwaliteit en als je kind erin geïnteresseerd is, levert het gegarandeerd uren speelplezier op.

Playmobil

Eigenlijk geldt hetzelfde voor Playmobil. Duur(zaam) speelgoed voor jong en oud(er). Lise kreeg voor haar vijfde verjaardag het herenhuis van de ‘Dollhouse’ serie. Het leuke is dat je de inrichting voor de verschillende kamers er los bij kunt kopen. Zo hadden we aan de verjaardagsvisite een aantal kamertjes gevraagd en heeft ze op die manier het huis kunnen vullen. Ik moet wel zeggen dat als het standaard op haar kamer staat, ze er na verloop van tijd niet veel meer mee doet. We zetten het dus bewust na een tijdje op zolder, om het vervolgens weer eens tevoorschijn te halen. Lise vindt het het allerleukst om het huis helemaal leeg te maken en dan de kamertjes een voor een in te richten.

Knutselen

Sinds kort is knutselen het helemaal. Ik vermoed dat dat komt doordat ze er op school mee in aanraking is gekomen. Ze houdt niet per se van het maken van iets aan de hand van een voorbeeld, maar gaat het liefst haar eigen gang. Ze knipt (gekleurd) papier, plakt dat aan elkaar en maakt zo boekjes of hele kunstwerken. Voor haar verjaardag kreeg ze metallic en glitter papier dat, als je de achterkant eraf haalt een sticker is. Daar knipt ze graag vormen uit. En stickers zijn ook nog steeds erg in trek. Ook vouwblaadjes gebruikt ze regelmatig en bij mijn ouders heeft ze vlechtstroken om mee te knutselen. Dat zijn dus allemaal leuke dingen die je op het verlanglijstje zou kunnen zetten voor een (kinder)feestje.

Legpuzzels

Puzzelen is al tijden favoriet. Van heel eenvoudige legpuzzels kan Lise nu puzzels met steeds meer stukjes maken. We zijn laatst zelfs begonnen aan een 1000 stukjes puzzel voor volwassenen die ik toevallig op zolder had liggen. Ik vind het mooi om te zien dat ze steeds meer geduld heeft voor het puzzelen. We doen het ook graag samen. Over het algemeen zijn puzzels van rond de 50 stukjes geschikt voor de leeftijd 5+ jaar. Maar Lise heeft ook al puzzels van 100 stukjes met weinig moeite gelegd.

Poppen

En last but zeker not least: poppen! Toen ze een peuter was deed ze er nog niet veel mee, maar hoe anders is dat nu. Ze heeft vier favoriete poppen die afwisselend bij haar in bed slapen of in een poppenbedje naast haar bed. Ze neemt ook vaak een van haar poppen mee als we ergens naartoe gaan. En sinds Luvabella aan haar poppenfamilie is toegevoegd, speelt ze er met nóg meer plezier mee. Ze richt het liefst een heel kamertje in met alle poppenspulletjes die ze heeft. Ook de spulletjes van de speelkeuken worden dan tevoorschijn gehaald. Als er vriendinnetjes over de vloer komen kunnen ze er samen helemaal in op gaan. Zó leuk!

Heb jij ook een kleuter in de leeftijd van Lise? Welk speelgoed vindt hij/zij momenteel leuk om mee te spelen?

Dit artikel bevat affiliate links.
Dank voor je support!

2 Comments

 • Reply MarjonS 7 mei 2019 at 07:06

  Een 5 jarige zoon. Playmobil is zijn favoriet en hij houdt van knutselen / kleuren.
  Hij is geen “auto” jongen. Wel buiten met skelter, tractor of de step.

 • Reply Kirsten 7 mei 2019 at 22:37

  Hier ook een ‘poppenmeisje’ van bijna 5. Als je haar vraagt wat ze wil hebben is t een pop (ze heeft er al 4!) Verkleden en “make-uppen” vindt ze ook prachtig.
  Voor haar verjaardag volgende week krijgt ze een abonnement op Borre boekjes. Hiervan kreeg ze er 1 op school en heeft ze sinds kort helemaal ontdekt.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.