CHALLENGE PSYCHE

Vliegangst

26 augustus 2011

Mensen die mij goed kennen zijn ervan op de hoogte, maar nu ga ik er speciaal een blog aan wijden: mijn vliegangst. Onderdeel nummer 12 van mijn Day Zero Project luidt ‘Overwin je vliegangst’. Nu klinkt dat vrij eenvoudig, zoiets als: probeer je in het vervolg niet te laten leiden door je angst maar stap gewoon dat vliegtuig in. Was het maar zo eenvoudig.

Onderzoek wijst uit dat ongeveer een derde van alle Nederlanders in min of meerdere mate last heeft van het fenomeen vliegangst. Wikipedia legt het begrip uit als ‘een irrationele angst om te vliegen’. En in dat woordje irrationeel zit het hem natuurlijk. Iemand die vliegangst heeft zoals ik, vind die angst helemaal niet irrationeel maar juist volkomen terecht! Je zit urenlang opgesloten in een afgesloten cabine, geeft je over aan de (hopelijk) kundigheid van de piloten en ALS er wat gebeurt, tja dan is de kans groot dat je het niet kunt navertellen.

Zo af en toe heb ik het er met mensen over. Mensen die vliegen niet eng vinden, maar zelfs leuk of gewoon praktisch. De meesten zeggen ook niet dol te zijn op vliegen, maar het niet vermijden waardoor ze dingen niet kunnen doen die ze wel graag willen. En daar zit hem het verschil met een vliegangstig iemand als ik. Ik vermijd vliegen namelijk wel krampachtig. Kerst 2010 is de laatste keer dat ik gevlogen heb, een kort vluchtje naar Londen zou wel gaan dacht ik. Helaas bleek ik eenmaal in het vliegtuig toch gewoon een en al angst, waardoor ik daarna geen pogingen meer heb ondernomen. De huwelijksreis in Italië was er eentje per auto en voor het lange weekend Kopenhagen komende oktober hebben we een treinreis geboekt.

Omdat ik het nu toch echt vervelend begin te vinden dat zoiets (ja, nu ga ik het ook zeggen) ‘irrationeels’ mijn leven beheerst, heb ik besloten actie te ondernemen. De eerste stap is het lezen van een boek: ‘Over vliegangst en hoe je ervan af komt’, geschreven door Dr. Lucas van Gerwen die docent is psycholoog en beroepspiloot en verbonden aan de Stichting VALK (VliegAngsbestrijding Leidsche universiteit KLM). Ik ben nu een paar hoofdstukken verder en moet zeggen, bijna alles wat ik lees is herkenbaar en dat geeft me in elk geval het gevoel dat ik niet de enige ben met dit probleem. Ik ben benieuwd of het genoeg is om me weer het vliegtuig in te krijgen. Dat zal later blijken. Ik heb in elk geval al stiekem wel bedacht waar ik dan graag naartoe zou willen. Rome!

7 Comments

 • Reply Kim 26 augustus 2011 at 14:40

  Wat goed dat je gaat proberen om je vliegangst te overwinnen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het je gaat lukken!

  En Rome is een prachtige bestemming dan naartoe te gaan :-D!

  Heel veel succes ermee.

  • Reply Monique 27 augustus 2011 at 12:15

   Dank je Kim 🙂 En inderdaad, Rome moet prachtig zijn. Het vervelende vind ik alleen dat als het op de heenweg heel erg tegenvalt, ik ook nog terug moet…

 • Reply Arjan 26 augustus 2011 at 21:33

  Heel herkenbaar allemaal. Heb zelf ook enorme vliegangst. Ben benieuwd naar je ervaringen bij stichting VALK.
  Succes in ieder geval!

  • Reply Monique 27 augustus 2011 at 12:15

   Thanks Arjan! Ben jij van plan je vliegangst te overwinnen?

   • Reply Arjan 27 augustus 2011 at 14:42

    Jazeker maar heb moeite om de stap te nemen om me op te geven voor een cursus.

 • Reply Marjo 27 augustus 2011 at 12:21

  Hi,
  ik had ook vreselijk veel last van vliegangst. Na een training bij Stichting VALK ben ik helemaal niet bang meer. Ik heb al veel reizen gemaakt binnen Europa en naar Amerika. Geweldig, wat heerlijk!! Had ik nooit durven dromen..

 • Reply Josephine 27 augustus 2011 at 14:23

  Hoi Monique!
  ik herken je verhaal (natuurlijk, zovelen met mij): ik heb 15 jaar niet gevlogen. Ben afgelopen zomer naar Malaga gevlogen, na een workshopdag van Stichting Valk, 2 Vliegangstdvd’s en het boek dat jij nu ook leest. Ik weet meer van vliegtuigen, hoe ze werken, hoe veilig vliegen is, dan menig ander! Maar ik ben vreselijk bang geweest, tot mijn grote spijt…. Ik had voor de zekerheid kalmeringspilletjes bij me, die ik ook echt heb moeten slikken. Ik had het echt graag anders gezien. Ik hoop dat het jou beter vergaat en als je het geld hebt, ga inderdaad de 3-daagse training doen bij Stichting Valk (is voor mij te prijzig). Heel veel succes!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.