PSYCHE

Vliegangst deel 2

5 april 2012

Eerder schreef ik al een blogpost over mijn vliegangst. Eind februari is mijn behandeling bij Stichting VALK gestart. Na de intake heb ik inmiddels een twee uur durende sessie gehad die vooral ging over angst en de relatie tussen gevoel, gedachten en gedrag.

De sessie werd afgesloten met een virtual reality vlucht. In de therapieruimte stond een echte vliegtuigstoel met daarnaast een stuk van de wand van een vliegtuig. Met lichte zenuwen nam ik plaats en maakte de gordel vast. Ik moest een enorme bril op en me zo goed mogelijk inleven in hetgeen ik te zien zou krijgen.

Het vliegtuig zou me naar Parijs brengen. Hoewel de techniek 15 jaar oud was en wel aan vervanging toe, zag het er echter uit dan ik had verwacht. Draaide ik mijn hoofd naar rechts, dan kon ik echt uit het raampje kijken en keek ik naar links, dan zag ik de mevrouw die drie stoelen van me af zat. Zo bizar!

Lichameljk had de vlucht bijna dezelfde uitwerking op me als een echte vlucht. Ik kreeg zweethandjes en voelde mijn hart sneller kloppen, vooral toen de therapeute voor wat turbulentie zorgde en ik alles voelde en hoorde trillen.

Maar ik hield de situatie onder controle en wist de ontspanningsoefeningen toe te passen zoals ik die na de intake mee naar huis had gekregen. Ondanks dat ik geen centimeter van de grond ben geweest, voelde ik me trots toen het virtuele vliegtuig weer veilig aan de grond stond.

De behandeling bevat nog een tweedaagse training die wordt afgesloten met een vlucht binnen Europa. Helaas moet ik er al eerder aan geloven. Volgend weekend gaan we namelijk met het werk een weekend naar Rome. Doodeng als ik er teveel over nadenk, maar de therapeute zei er vertrouwen in te hebben dat het me zou lukken. Als ik weer veilig terug ben moet ik haar bellen en gaan we evalueren. En misschien dat ik die tweedaagse training dan niet eens meer nodig heb… Wish me luck!

2 Comments

 • Reply ioon 5 april 2012 at 22:40

  Oh my, ik voel mijn hart al sneller kloppen alleen bij het lezen. Super knap dat je dit doet zeg!!

  • Reply Monique 6 april 2012 at 09:06

   Ik vind het ook nog steeds super spannend hoor, maar wil er zo graag mee om kunnen gaan.. Dat het geen belemmering meer vormt als ik ergens graag heen wil.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.