PSYCHE

Psychische hulp per telefoon?

11 april 2012

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een manier gevonden om psychische therapie niet alleen sneller maar ook goedkoper te maken: therapie per telefoon. Deze nieuwe behandelmethode moet een eind maken aan te lange wachtlijsten, verhoogt de toegankelijkheid van de zorg en zou bovendien een enorme besparing moeten zijn op de zorgkosten.

In het artikel dat ik er gisteren over las werd het ene na het andere voordeel van de nieuwe manier van psychische hulp opgesomd. Toch lijkt het mij nog maar zeer de vraag of consulten per telefoon een vervanging kunnen zijn van een-op-een therapiesessies. Dat ze ondersteuning kunnen bieden en een handig middel zijn om in korte tijd een eerste (intake)gesprek te kunnen voeren, daar kan ik inkomen. Maar een complete behandeling om bijvoorbeeld een depressie te bestrijden lijkt me per telefoon vrijwel onmogelijk.

Natuurlijk wordt onze samenleving steeds digitaler en is het makkelijk dat zaken voortaan via computer of telefoon zo geregeld zijn. Maar ik denk dat je juist in het geval van psychische hulp niet moet onderschatten hoe belangrijk persoonlijk contact is. Non-verbale communicatie is immers via telefoon of e-mail niet aan de orde. En daar zit hem denk ik het grootste gemis bij een behandelmethode die uitsluitend ‘mobiel’ wordt uitgevoerd.

Wat vinden jullie?

4 Comments

 • Reply Amber Kuipers 12 april 2012 at 08:35

  Naast het feit dat het goedkoper is, denk ik dat het in bepaalde gevallen prima kan werken; voor sommige mensen is de drempel om naar een psycholoog te gaan gewoon te groot. Dit is veel ’toegankelijker’. Er worden zo waarschijnlijk mensen geholpen die anders helemaal geen hulp zouden krijgen (of willen). Je kunt immers iemand niet dwingen (in ‘normale’ situaties) om naar therapie te gaan. Ik kan me daarnaast voorstellen dat er mensen zijn die makkelijker praten aan de telefoon dan face to face.

  Het is bewezen dat e-hulp helpt in bepaalde gevallen (beter dan face to face therapie), dus waarom zou voor therapie per telefoon anders zijn?

  Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd en bepaalde problematiek vereist net wat meer dan alleen telefonisch contact, maar ik schrijf dit niet meteen af.

  • Reply Monique 12 april 2012 at 22:21

   Zoals jij het verwoord klinkt het een stuk aannemelijker. Ik denk dat het vooral de toon van het artikel is die ervoor zorgt dat ik een beetje sceptisch ben.

   • Reply Amber Kuipers 15 april 2012 at 20:54

    Sceptisch zijn is goed, houd je scherp!

 • Reply Annouska 12 april 2012 at 10:02

  Ik denk dat het voor sommige mensen zeker nut kan hebben. Maar voor mensen waar stoornissen of depressies heel diep zitten raad ik het denk ik niet aan.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.