PSYCHE

Ga jij ook altijd maar door? 5 tips om te ontspannen *

12 mei 2022

‘Wat een toffe opdracht! Ja, natuurlijk ga ik dat doen. O, nog een nieuwe opdrachtgever. Volgende week? Moet even kijken of dat lukt, maar ik denk wel dat ik tijd vrij kan maken hoor.’ Tja, het is natuurlijk geweldig als er zoveel werk op je af komt dat je zelf kan bepalen wat je aanneemt en wat niet, maar wat als je zo gedreven en enthousiast bent dat je alle opdrachten per se wil doen? En liefst ook nog zo snel mogelijk? Wat als je werk eigenlijk niet voelt als werk en je er dus ongemerkt elk vrij moment mee bezig bent? Dan komt het moment dat je zoveel hooi op je vork hebt liggen dat je ‘m niet meer kan optillen. Ik weet gelukkig van mezelf dat ik de neiging heb om altijd maar door te gaan en dat het dus soms tijd is om de hooivork even neer te leggen. Na zo’n moment van ontspanning – of dat nu een paar uur is of een paar dagen – kan ik er dan weer fris tegenaan.

Tip 1: probeer eens gewoon even niets te doen

Voor mensen zoals ik die in hun hoofd altijd ‘aan’ staan, is het best lastig om helemaal niets te doen. Maar het is wel een perfecte manier om je een moment niet te focussen op de dingen om je heen (je werk, de kinderen, het huishouden, etc.) maar puur op jezelf. Je hoeft trouwens niet letterlijk niets te doen, maar zet mooie muziek op, pak een tijdschrift of een boek, ga in de zon zitten, luister een podcast of doe iets creatiefs zoals kleuren, tekenen of schrijven (in mijn geval kan die laatste dus ook prima, als het hobbymatig en puur voor mezelf is). Probeer dit regelmatig te doen, bijvoorbeeld iedere dag een half uur. Dat werkt beter dan eens per week een langere periode.

Tip 2: kom in beweging

We weten allemaal wel dat bewegen gezond is voor je lichaam, maar het doet ook zoveel goeds voor je geest! Ik leef me graag uit tijdens groepslessen in de sportschool, of ik ga een rondje hardlopen. Ik merk dat het er snel bij in schiet als ik het druk heb, dus daarom plan ik mijn sportmomenten gewoon in mijn agenda. Dan kan ik er rekening mee houden én het voelt echt als een afspraak die ik heb gemaakt met mezelf. Ben jij geen fan van sporten dan zijn er natuurlijk allerlei andere manieren om in beweging te komen. Ga een rondje wandelen als je de hele dag achter de computer hebt gezeten, of pak eens de fiets in plaats van de auto. Want bewegen én buiten zijn is eigenlijk win-win.

Tip 3: ga een dag of weekendje weg

Naast werkdagen heb je als het goed is ook weekenden en vrije dagen. Ik werkte laatst een heel weekend door en hoewel dat prima ging merkte ik de week daarna wel dat ik sneller moe werd en toch die twee dagen van ‘opladen’ had gemist. Pak dus echt je rust op dagen dat je geen verplichtingen hebt en ga er ook eens op uit. Een dagje een andere stad verkennen, lekker naar het strand of ga voor de ultieme ontspanning en boek een overnachting in een hotel met wellness. Hoe heerlijk is dat?! Misschien heb jij zo’n stemmetje in je hoofd dat zegt dat je dat niet verdient. Onzin! Als jij ervan houdt om dit te doen en je hebt de tijd en het geld ervoor, waarom zou je het dan laten? Heerlijk toch, om samen met je zus, je moeder, een vriendin of misschien zelfs alleen weg te gaan (stiekem wil ik dat nog eens doen, maar er is iets dat me tegenhoudt. Of misschien zijn je lief en jij elkaar ook een beetje uit het oog verloren door het drukke leven en is een romantisch weekendje weg de manier om elkaar ook weer terug te vinden en samen die ontspanning op te zoeken.

Tip 4: doe een dagje wellness

Vind je een overnachting echt too much of ga je liever een dag weg, maar wil je wel die pure ontspanning ervaren? Breng dan eens een bezoekje aan een wellness-resort. Eigenlijk noem ik het altijd gewoon ‘de sauna’. Maar hoe heerlijk ontspannen is het daar? Eigenlijk kan ik me geen betere plek voorstellen waar je echt even los bent van alles wat moet. Je hebt je telefoon ook echt fysiek niet bij de hand en word dus niet afgeleid door werk of andere dingen. Gewoon even genieten zonder op de tijd te letten. Sauna’s zijn vaak tot laat in de avond geopend en je kan er heerlijk eten. Nu ik dit zit te tikken heb ik zoveel zin om er weer eens naartoe te gaan!

Tip 5: bezoek een concert of festival

Ontspannen hoeft niet gelijk te staan aan stilte, rust, liggen, zwemmen en zitten, zoals je bijvoorbeeld in de sauna doet. Ik kan persoonlijk ook heel goed opladen van een leuk concert of een tof festival. Lekker meezingen, drankjes drinken in de zon… ik hou ervan! Daarna ben ik altijd wel gesloopt, maar op een goede manier. Ik kan er net zo goed mijn hoofd leegmaken als tijdens het sporten of in een wellness. Ik hou trouwens ook erg van kleinschaliger feestjes of gewoon een gezellige barbecue met vrienden. Het hoeft niet altijd groots en meeslepend 🙂

Wat is voor jou dé manier om echt even tot rust te komen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.