OUDERSCHAP PSYCHE

Wat er veranderde toen we een tweede kind kregen

12 september 2017

Je kunt je voorstellen dat het krijgen van een kindje zorgt voor een enorme verandering van je leven. Misschien heb je het zelf al aan den lijve ondervonden of ga je dat binnenkort doen. Maar, geloof het of niet, ook als je een tweede kind krijgt kun je je schrap zetten voor een aantal verschillen ten opzichte van de situatie met één kind. Wat vind ik de meest opvallende?

Foto’s maken en mijlpalen bijhouden schiet erbij in

Echt, ik heb zo geprobeerd dit te voorkomen, maar ik kan niet anders dan toegeven dat het zo is. Bij Lise hield ik heel trouw een ‘baby’s eerste jaar’ boekje bij. We maakten bijna non stop foto’s van haar en ik filmde elke maand een baby update voor mijn YouTube-kanaal. Nu maak ik van Quinn nog wel redelijk wat foto’s en denk ik er gelukkig nog wel elke maand aan een maandfoto met mijlpaalkaart te maken, maar het invullen van het babyboek is echt iets wat blijft liggen. Als ik geluk heb denk ik eraan belangrijke ontwikkelingen snel op een briefje te krabbelen en tussen de juiste pagina in het boek te steken. In de hoop dat ik ooit de tijd vind om er een leuk verhaaltje van te maken en er foto’s bij te plakken…

Meer ontspannen reageren op dingen die gebeuren

Met deze verandering ben ik wel blij. Toen Lise er net was waren we soms een half uur bezig met het checken en dubbel checken van alle spullen die mee moesten voor we de deur uit konden. Dat gaat er inmiddels een stuk relaxter aan toe. Nu heb ik soms niet eens zin een luiertas mee te slepen en gooi ik voor vertrek snel een pakje doekjes, een schone luier en setje schone kleding in mijn handtas.

Naast ouder ook politieagent en bemiddelaar

Je eerste wilde je natuurlijk altijd behoeden voor alle gevaren des levens. En dat wil je bij je tweede natuurlijk ook. Maar daar zijn ook de gevaren van de grote broer of zus bij gekomen. Vaak met de beste bedoelingen overigens, maar je zal merken dat je een hoop nieuwe uitspraken aan je repertoire kunt toevoegen. Denk aan: ‘blijf eens van je broertje af’, ‘als hij dit geluid maakt betekent dat dat hij het niet leuk vindt’, ‘geef dat eens terug aan je zusje’, ‘let erop, samen spelen en niet zomaar afpakken’…

Een dubbel zo druk spitsuur

Vanaf het avondeten tot een uur of acht is het spitsuur hier in huis. En dat is soms, als je een drukke dag achter de rug hebt, best even doorbijten. Het liefst plof je na het eten immers lekker op de bank met een kop thee en je favoriete serie. Inmiddels hebben we hier een avondroutine ingebouwd die we nagenoeg elke avond afwerken en die voor zowel onszelf als de kinderen goed werkt. Lise mag nog even wat kijken op tv terwijl Quinn een fles drinkt. Daarna brengen we beide kinderen naar boven. Om de dag gaan ze onder de douche of in bad. Daarna gaan we tandjes poetsen, een verhaaltje voorlezen en leggen we ze beiden in bed. Dat gaat de ene keer soepeler dan de andere, maar over het algemeen hebben we daarna nog een paar uurtjes voor onszelf. Hoe moe we ook zijn 😉

Een volwaardig gezin

Natuurlijk ben je met 1 kind ook al een gezin, maar ik merkte toch wel verschil toen we voor de tweede keer ouders waren geworden. Uitleggen kan ik het alleen niet zo goed. Het is echt een gevoel. We zitten nu met z’n vieren aan tafel en in de auto. Gaan met z’n vieren op vakantie. En op het bordje bij de voordeur staan vier namen. Ik mag twee kinderverjaardagen per jaar voorbereiden en we moeten onze aandacht over twee kinderen verdelen.

Wat vond jij de grootste verandering, of verwacht je dat de grootste verandering zal zijn, bij de komst van een tweede kindje?

4 Comments

  • Reply Nicole 12 september 2017 at 06:16

    Oh het is allemaal zo herkenbaar! De grootste verandering vind ik dat ik opeens nóg meer liefde heb voor mijn peuter en man.. Wist niet dat het kon!

  • Reply Cindy | Sleutel in de Tuin 12 september 2017 at 08:10

    Herkenbaar stuk! Leuk! Hier is de grootste verandering de logistieke planning (geweest). Ik heb mijn kleuter en peuter best dicht op elkaar gekregen en dat betekende toen slaapjes op andere tijden en nu de gang naar de basisschool en psz. De vraag is (bijna) elke dag hoe plannen we alles zo dat we nog ruimte hebben om leuke dingen te doen. Voor de beeldvorming: toen lag er altijd wel iemand te slapen en nu moet er bijna elke dag iemand ergens op en tot een bepaalde tijd zijn.

  • Reply Vlijtig Liesje 12 september 2017 at 15:59

    Ik kan het me niet zo goed meer herinneren. De verandering naar 3 kinderen vond ik groter, omdat ik toen echt handen te kort kwam.

  • Reply Jodi - lieftjuis 12 september 2017 at 17:23

    Was wel nieuwsgierig. Het kan nu ieder moment gebeuren hier…stiekem zo spannend

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.