PERSOONLIJK

Persoonlijke Update | toch nog scriptiestress?

18 juli 2018

Twee weken voor het begin van onze zomervakantie kreeg ik groen licht van mijn scriptieadviseur. Nadat ik de laatste aanpassingen had doorgevoerd stuurde zij mijn scriptie door naar de eerste en tweede beoordelaar, die 20 werkdagen de tijd hadden om ernaar te kijken.

Het einde van die twintig werkdagen viel nog in onze vakantie. Ik kon daarom niet anders dan toch elke dag mijn mail checken of ik al iets gehoord had. Zo spannend! Maar gelukkig kon ik het in eerste instantie redelijk goed naast me neerleggen en genieten van het bevrijdende gevoel dat ik er vanaf was. Dat het enige dat me nog te wachten staat het eindgesprek zou zijn en ik dan, na 7 jaar ploeteren, eindelijk mijn diploma in ontvangst zou mogen nemen.

Tot ik de dinsdag van onze eerste week (op onze 5e vakantiedag) een mail ontving dat de 1e en 2e beoordelaar mijn scriptie nog niet hadden goedgekeurd. Twee hoofdstukken waren volgens hen nog onvoldoende en moest ik dus aanpassen. Even zat ik in dubio. Ging ik dat op vakantie doen met het gevolg dat ik er misschien een groot deel van onze kostbare tijd met z’n vieren voor moest inleveren? Of zou ik wachten tot na de vakantie met de tijdsdruk die dat met zich meebracht. Mijn scriptieadviseur zou er namelijk na aanpassing nog naar kijken en haar vakantie start een week nadat wij zijn thuisgekomen. Komend weekend dus. Aaaah!

Ik besloot voor de middenweg te kiezen. Een deel van de feedback (naast die twee hoofdstukken hadden de boordelaars ook het nodige aan te merken op de andere hoofdstukken, die wel al als voldoende waren beoordeeld) heb ik op vakantie al doorgevoerd. Ik had mijn laptop natuurlijk bij me en voor de meeste dingen had ik gelukkig geen aanvullende literatuur nodig.

Maar de grootste klus stond me bij thuiskomst dus nog te wachten. En natuurlijk had ik net dat weekend afgesproken met een vriendin in Nijmegen. Ja, ik had dat kunnen afzeggen, maar ik wilde haar graag zien en had enorm naar dat weekend uitgekeken. Ik besloot dat ik er een deel van de zondag en de complete maandag voor zou gebruiken. Ik regelde voor maandag oppas en sloot me na een korte afspraak voor mijn blog op in de bibliotheek, waar het gelukkig heerlijk koel was en ik me wel kon concentreren. In tegenstelling tot thuis, waar het inmiddels zelfs in de woonkamer boven de 25 graden is.

Het grootste deel van het werk kreeg ik overdag af, maar ik kwam er niet onderuit ’s avonds thuis de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. En maandagavond om iets na half tien was ik eindelijk klaar. En nu heb ik de scriptie opnieuw naar mijn scriptieadviseur gestuurd zodat zij hem nog voor haar vakantie na kan kijken. Na eventuele feedback van haar mag ik hem dan voor de tweede en laatste keer definitief inleveren.

Het is dus nog even spannend. En het eindgesprek gaat volgens mij pas in de herfst plaatsvinden. Maar als ik voor die tijd in ieder geval weet dat mijn scriptie is goedgekeurd is dat al een hele zorg minder. Ik weet na deze ervaring in elk geval wel dat ik het echt never nooit meer doe 😉

Lees ook: De rollercoaster die scriptie schrijven heet

Weet je nog hoe jij het afstudeerproces hebt ervaren? Anti-stresstips zijn (nog steeds) welkom!

2 Comments

  • Reply Erica 18 juli 2018 at 07:56

    Man man man, ze laten je wel tot het gaatje gaan zeg! Dapper dat je het gedaan hebt en hopen op goed nieuws!!

  • Reply Nicole Orriëns 18 juli 2018 at 13:44

    Spannend zeg! Maar ook best even slikken als je bericht krijgt dat het niet is goedgekeurd stel ik me zo voor! Succes met de laatste loodjes.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.