PERSOONLIJK

Papa heeft voortaan een papadag!

13 april 2018

M werkt al sinds ik hem voor het eerst ontmoette vijf dagen en 40 uur in de week. Natuurlijk is hij in het verleden weleens vrij geweest om bij de kinderen te zijn, vooral in de eerste periode na hun geboorte. Maar een ‘vaste’ vrije dag heeft hij niet eerder gehad. Tot deze week. Na lang wikken en wegen maakten we kortgeleden samen het besluit een ‘papadag’ in te lassen. En afgelopen woensdag was al het zover!

Laat ik in de eerste plaats trouwens even gezegd hebben dat ik ‘papadag’ een wat gekke term vind. Dagen die een moeder thuis is bij de kinderen noem je ook geen ‘mamadag’ toch? Maar goed, ook al ben ik het niet helemaal eens met de terminologie, we weten allemaal waarover ik het heb. Dus laat ik het beestje dan toch maar gewoon bij de veelgebruikte naam noemen.

Papadag – het besluit

Eigenlijk denken we er al sinds Lise geboren is over. Maar op de een of andere manier bleven we het maar voor ons uit schuiven, omdat het moment (vooral voor mij) nog niet goed voelde. Ik wilde eigenlijk het liefst eerst zelf een stabiel inkomen hebben, want ik vond het nogal spannend als we aan M zijn vaste contract gingen sleutelen.

Een paar weken geleden zat ik wat door mijn Instagramfeed te scrollen. Opeens kwam het besef hoe enorm snel Lise van baby is getransformeerd in de eigenwijze kleuter die ze nu is. Ik voelde heel sterk dat ik het M ook gun om de kinderen meer te zien dan alleen in het weekend en dat uurtje voor ze naar bed gaan doordeweeks. Andersom is het voor mij ook prettig als ik eens de deur uit kan zonder altijd de kinderen mee te hoeven nemen en komen er ook wat meer werkuren voor mij beschikbaar. Nu ik, weliswaar niet heel stabiel, maar maandelijks toch wat begin te verdienen met mijn blog, besloot ik het balletje nog eens op te gooien. Er was niet veel overtuigingskracht nodig, want M was het direct met me eens en stond voor 100% achter de keuze. En zijn werkgever ook gelukkig.

We besloten ervoor te kiezen dat M om de week één vaste dag vrij is. 40 uur verandert daarmee dus in 36 uur en M is elke twee weken op woensdag thuis bij de kinderen. Lise heeft dan natuurlijk een korte dag op school, dus er is voldoende ruimte voor quality time. Het plan is dat ikzelf die dag vooral ga benutten voor werk (en de komende maanden ook nog studie), maar het zal ook heus weleens voorkomen dat we gewoon met het hele gezin iets leuks gaan doen als de mogelijkheid zich voordoet. Quality time als gezin is immers minstens zo belangrijk 🙂

De eerste papadag

Zoals ik al schreef was het afgelopen woensdag dus zover. De eerste papadag was een feit. M brengt Lise normaal gesproken naar school omdat hij dan meteen door kan naar zijn werk. Nu stelde ik voor haar eens weg te brengen. Daarna verdween ik naar zolder en ging aan het werk. En het mooie van alles was dat M vervolgens spontaan allerlei klusjes in huis oppakte die al eeuwen moesten gebeuren. Zo super fijn! Hij haalde Lise op uit school en na de lunch zijn we met het hele gezin naar Ballorig gegaan. Ik had dus ‘maar’ een halve thuiswerkdag, maar ik vond dat zo’n eerste papadag best gevierd mocht worden. De kinderen hadden het enorm naar hun zin en wij daarmee ook.

Is in jullie gezin de papa een min of meer vaste dag thuis bij de kinderen?

6 Comments

 • Reply Patricia 13 april 2018 at 06:37

  Heerlijk hoor. Wuj weerken beiden 32 uur. Ik zou niet anders willen.

 • Reply Dita 13 april 2018 at 07:20

  Heerlijk! Ikzelf werk 20u verdeeld over 4 dagen en mijn vriend werkt al jaren 32u. Dus ook voordat Mila (nu 2) er was. We willen echt niet anders meer. Het is voor hem ook een eis geweest bij wisseling van baan. We zijn op dit moment beide op vrijdag vrij. Ook een luxe, samen een lang weekend.

 • Reply Anouk 13 april 2018 at 08:02

  Fijn voor jullie allemaal ! Hebben jullie bewust gekozen voor een aanpassing van de contracturen en niet voor ouderschapsverlof?

 • Reply Laura 13 april 2018 at 09:49

  Wat heerlijk. Hier is papa elke maandag en woensdag thuis. Daartegenover staat dat hij wel elk weekend moet werken.

 • Reply Nicole Orriëns 13 april 2018 at 10:53

  Sinds afgelopen januari heeft mijn man 1 keer in de 4 weken vrij op vrijdag!

 • Reply Rob van Laere 13 april 2018 at 15:58

  Mijn vriendin en ik werken alle twee vanuit huis en ik kan je vertellen dat een vader in huis zeker geen overbodige luxe is. Top dat je man gekozen heeft voor deze optie en al helemaal fijn dat het op woensdag is!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.