PERSOONLIJK PSYCHE

Ouderdom komt met gebreken… Of niet?

13 januari 2013

Vandaag stond er een praktijktraining op het programma van mijn studie Toegepaste Psychologie. Die dagen zijn verplicht, maar over het algemeen wel heel leerzaam en, aangezien het een thuisstudie is, een mooie kans om ook eens face to face met medestudenten te kletsen.

We beginnen een praktijktraining meestal met een kennismakingsoefening. Simpelweg omdat je steeds met andere studenten in een groep kunt zitten en het een goede manier is om ‘het ijs te breken’. De kennismakingsoefening van vandaag vond ik best spannend. Aan de hand van een zelf gekozen zin, bijvoorbeeld ‘Vroeger dacht ik dat…, maar nu weet ik dat…’ moesten we kort iets vertellen. Vervolgens mochten er vanuit de groep een paar vragen gesteld worden.

Wat één medestudent zei vond ik zo treffend, dat ik besloot er deze blogpost aan te wijden. Ze zei dat ze er vroeger altijd tegenop zag om ouder te worden en dat mensen haar zeiden dat ze maar moest genieten van haar jeugd omdat ze nog niet zoveel zorgen had, maar dat ze nu weet dat ouder worden ook heel veel positieve dingen met zich meebrengt.

Er werd om een voorbeeld gevraagd en toen zei ze dat ze nu ze wat ouder is, veel minder onzeker is over zichzelf dan in haar tienerjaren. Dat ze nu bijvoorbeeld beter weet wat ze wel en niet kan en vooral wat ze wel en niet belangrijk vindt om te kunnen. Dat geeft haar rust.

Ik heb er nooit eerder bij stilgestaan, maar weet bijna zeker dat ik nu lekkerder in mijn vel zit dan vijf of tien jaar geleden. Naarmate je ouder wordt leer je jezelf steeds beter kennen en dat proces gaat je hele leven lang door. Ik ben benieuwd wat ik nog allemaal ga ontdekken!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.