OUDERSCHAP PERSOONLIJK

Onze ochtend- en avondroutine tijdens corona

23 april 2020

Scholen dicht, kinderopvang en peuterspeelzaal dicht en zoveel mogelijk thuiswerken. Ik denk dat we allemaal hebben ondervonden dat dat behoorlijk wat creativiteit, geduld en acceptatie van ons vraagt. Nog steeds vind ik het lastig niet het gevoel te hebben dat ik op alle fronten tekortschiet. Krijgt mijn dochter wel genoeg aandacht voor haar schoolwerk? Laten we de peuter niet teveel aan zijn lot over omdat we te druk zijn met dat schoolwerk en ons eigen werk? En hoe kan ik zelf ooit productief zijn als ik een huishouden moet draaien, mijn kind moet begeleiden en mijn andere kind ook nog aandacht moet geven? Het gaat allemaal even anders dan anders en dat is oké. Hoe ziet onze ochtend- en avondroutine tijdens corona er ongeveer uit en wat hebben we gedaan om toch enigszins structuur in onze dag aan te brengen?

Ochtendroutine tijdens corona

Waar de wekker normaliter op doordeweekse dagen altijd om zeven uur gaat, is er nu gewoon geen wekker. Ergens wel heerlijk, want onze kinderen zijn behoorlijke uitslapers (durf ik nooit zo goed hardop te zeggen, maar het is zo) en daardoor staan we nu zo rond acht uur op. Lise is dan soms al wel naar beneden en zorgt meestal zelf dat ze wat te eten en drinken pakt.

De eerste dagen liepen de kinderen zo’n beetje tot de lunch in pyjama rond, maar daar heb ik toch wat verandering in aangebracht. Ze mogen in pyjama ontbijten, maar daarna wordt er aangekleed en worden de tanden gepoetst. Dat laatste hadden we altijd perfect in onze routine zitten, maar werd door dit hele thuisgebeuren opeens vaak vergeten. Niet handig!

Na het ontbijt en aankleden proberen we Lise zo snel mogelijk aan wat schoolwerk te zetten. Het is niet dat ze er geen zin in heeft, maar logischerwijs vindt zij zelf spelen of filmpjes kijken leuker dan verplichte werkjes doen. Door daar mee te beginnen is er daarna alle tijd voor wat ze zelf graag wil doen. Overigens valt het met de hoeveelheid werk nog wel mee, want Lise zit nog in groep 2, maar ze vindt zelf dat ze thuis veel meer moet doen dan als ze op school zit… 😉

Rond tien uur is het tijd voor fruit en mogen de kinderen even voor de tv. Voor mij het moment om mijn mailbox te openen en snel wat te werken nu er wat rust is in huis.

Ik heb gemerkt dat de dag als ‘vanzelf’ een beetje gestructureerd wordt door de eetmomenten. Die proberen we dus ook elke dag op een min of meer vaste tijd te laten plaatsvinden. Ontbijten doen we rond half negen, fruit eten om tien uur, lunchen om twaalf uur/half 1, rond drie uur een tussendoortje en dan begin ik om vijf uur aan het koken van het avondeten.

Avondroutine tijdens corona

Na het avondeten start de avondroutine. In deze coronatijd is die niet heel veel anders dan ‘normaal’. Wel is bedtijd van de kinderen iets minder strikt dan wanneer de wekker om zeven uur gaat. Na het eten mogen ze altijd nog heel even spelen. Nu het mooi weer is vinden ze het leuk om nog even buiten te schommelen of op de trampoline te springen. De laatste energie van de dag kunnen ze op die manier mooi kwijt. Om weer tot rust te komen kijken we nog heel even een kort filmpje op tv en dan gaan we rustig aan naar boven.

Op vrijdag- of zaterdagavond mag Lise vaak ietsje langer opblijven 🙂

Tussen grofweg half zeven en zeven uur is het om de dag tijd voor een douche of bad. Op de dagen dat dat niet hoeft, kunnen ze meteen hun pyjama aan. We poetsen de tanden van Quinn en Lise poetst ze zelf. Dan leest de een met Quinn een boekje op zijn kamer en de ander leest Lise voor. De kinderen mogen dan elkaar en ons nog even een welterustenkus geven en gaan dan (meestal zonder al teveel gedoe) lekker slapen.

Checkpad *

Als ouders hebben we deze routine inmiddels vrij goed in ons systeem zitten. Maar ik merkte dat vooral Lise behoefte kreeg om er zelf wat meer inzicht in te hebben. Met behulp van deze checkpad van Gezinnig hebben we zowel de ochtend- als de avondroutine inzichtelijk gemaakt voor haar. We voorkomen daarmee sowieso dat we dingen als tandenpoetsen in de ochtend vergeten. Lise houdt zelf namelijk goed bij of alle to do’s wel ‘gecheckt’ zijn door het schuifje van rood naar wit te draaien of andersom.

Nu we thuis ook aan school moeten werken, heb ik dat ook in de ochtendroutine verwerkt. Zo ziet Lise dat ze eerst aan het werk moet en daarna lekker (buiten) mag gaan spelen. Ik vind de checkpad echt een fijn ding en denk dat we hem na deze ‘crisis’ gewoon blijven gebruiken. Vooral Lise weet graag waar ze aan toe is en accepteert dan ook makkelijker dat er dingen moeten gebeuren waar ze misschien iets minder zin in heeft. De checkpad kost €24,95 en is er naast deze rode versie ook in het blauw. Je krijgt er maar liefst 54 magneetjes met verschillende icoontjes bij. Erg tof!

Ziet jullie ochtend- en avondroutine tijdens corona er heel anders uit dan voorheen? Waar zit hem bij jullie de extra uitdaging of wat gaat er juist soepeler nu?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.