OUDERSCHAP PERSOONLIJK

Onze kraamweek

5 december 2016

onze kraamweek

Al sinds de kraamweek achter de rug is ben ik van plan er een stuk over te schrijven. En nu is het dan eindelijk gelukt. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen… Hoe was die eerste periode na de bevalling? Beleefde ik het anders dan de kraamweek na Lise’s geboorte? 

Allereerst kort iets over mijn eerste kraamweek, nu drie jaar geleden. Ik was net voor het eerst moeder geworden en na een extra dagje in het ziekenhuis, mochten we naar huis. De kraamverzorgster was een vrouw van rond de 50 die wist van aanpakken. Op zich erg fijn, want wij wisten immers nog helemaal niets. Maar ze was ook vrij direct (en niet erg subtiel in sommige uitspraken) en ik miste die echte persoonlijke klik. Achteraf gezien had ik het bureau misschien moeten bellen en moeten vragen om vervanging, maar dat vond ik toch wat ver gaan. Hoewel ze ons dus echt wel veel geleerd heeft, was het niet de gezellige hulp waar ik eigenlijk op gehoopt had.

Begin dit jaar kwam ik erachter dat ik voor de tweede keer zwanger was. Er zou te zijner tijd dus ook weer een kraamweek komen. En het liefst dus niet zoals die eerste keer. Het kraamzorgbureau is aangesloten bij mijn verloskundigenpraktijk. Een van de verloskundigen ken ik via via wat beter en zij wist me te vertellen welke kraamverzorgenden ‘de jongere’ waren en ze gaf namen van de leukste door zodat ik kon aangeven dat mijn voorkeur daar naar uit ging mocht het mogelijk zijn.

De opstart

Een half uur nadat we thuis waren stond de kraamverzorgster aan de deur. Een jonge meid. Duidelijk een totaal ander type dan de vorige. En of het eraan lag dat ik zelf wat meer ontspannen was dan na mijn eerste bevalling weet ik niet, maar het voelde meteen goed. Haar manier van communiceren vond ik erg prettig. Ze luisterde naar wat ik belangrijk vond en toen ik aangaf dat de borstvoeding de vorige keer niet goed is gegaan en ik daar ook niet heel goed bij begeleid ben gaf ze aan dat ze me ging helpen er alles aan te doen om het dit keer wel te laten lukken zolang dat voor mij goed voelde. Er zou de hele week een stagiaire met haar meelopen. Bij de intake had ik aangegeven dat geen bezwaar te vinden. Daar had ik even niet meer aan gedacht, maar gelukkig voelde dat helemaal oké en was er ook met haar een fijne klik.

“Van alle kanten kreeg ik berichtjes binnen met de strekking ‘geniet ervan!’, maar voor mij voelden die eerste dagen vooral als keihard werken. Daar durfde en kon ik eerlijk over zijn naar de kraamverzorgster.”

De eerste dagen

Ik kan niet ontkennen dat de eerste dagen me behoorlijk zwaar vielen. Voelde ik me de dagen voor de bevalling nog kiplekker, erna voelde het alsof er een vrachtwagen over me heen was gereden. Doordat ik redelijk wat bloed was verloren werd ik snel duizelig bij het staan. Lopen ging moeizaam en ik had last van de hechtingen. Ook had ik vooral de eerste twee dagen enorme naweeën die ik echt moest wegpuffen. Ik zat continu aan de paracetamol, maar ondanks dat had ik er nog veel last van.

Van alle kanten kreeg ik berichtjes binnen met de strekking ‘geniet ervan!’, maar voor mij voelden die eerste dagen vooral als keihard werken. Daar durfde en kon ik eerlijk over zijn naar de kraamverzorgster. Zij zorgde de eerste dagen dat ze Quinn ’s middags mee naar beneden nam, zodat M en ik even echt konden rusten (al lukte het mij door de adrenaline totaal niet om overdag te slapen). En later, toen ik zoveel met voeden bezig was dat ik soms gewoon vergat te genieten, stelde zij bijvoorbeeld voor even lekker te gaan buidelen of vroeg ze of ik zin had lekker onder de douche te gaan samen met Quinn, terwijl zij erbij stond om te helpen. Het lijken kleine dingen, maar voor mij waren ze op dat moment enorm belangrijk.

Steeds wat beter

Na die eerste dagen voelde ik me gelukkig elke dag een beetje beter. Helaas bleek op dag drie dat Quinn het maximale was afgevallen. We waren intensief met de borstvoeding bezig geweest, maar het aanhappen wilde nog niet zo goed lukken en waarschijnlijk liet mijn melkproductie te wensen over. Hoe dat verder ging kun je lezen in mijn borstvoedingsverhaal. In overleg met de kraamverzorgster en verloskundige startte ik met kolven om mijn productie op gang te brengen en gingen we bijvoeden.

Door al die extra handelingen nam het voeden veel tijd in beslag. De kraamverzorgster en stagiaire hielpen daarom overdag door bijvoorbeeld het verschonen of bijvoeden op zich te nemen terwijl ik aan het kolven was. En dat altijd in overleg met mij. Pas toen we na de kraamweek alles weer zelf moesten gaan doen merkte ik hoeveel werk ze me die eerste dagen uit handen hadden genomen. Bovendien was het ook altijd wel een gezellig momentje zo boven op de slaapkamer.

“In het begin waren het ‘de mevrouwen’, maar niet veel later wist ze hun namen. En als ze naar huis waren als zij wakker werd na haar middagslaapje, vond ze dat oprecht jammer.”

De zorg voor Lise

En dan is er nog iets wat heel anders was dan de eerste keer. Er liep immers al een peuter in huis rond. Vooraf vond ik het best spannend hoe Lise op de kraamzorg zou reageren. Of ze het wel leuk zou vinden dat iemand anders opeens haar fruithapjes maakte en beneden was als zij een boterham zat te eten. Gelukkig verdwenen de zorgen die ik had de eerste dag al als sneeuw voor de zon.

kraamweek2

Zowel de kraamverzorgende als de stagiaire gingen onwijs leuk met Lise om. In het begin waren het ‘de mevrouwen’, maar niet veel later wist ze hun namen. En als ze naar huis waren als zij wakker werd na haar middagslaapje, vond ze dat oprecht jammer. Ze betrokken Lise bij de zorg voor de baby, lieten haar zo vaak ze maar wilde bij mij op bed klimmen en waren gewoon heel lief voor haar. Echt, daar was (en ben) ik zo blij om!

De laatste dagen en het afscheid

Omdat de borstvoeding nog altijd niet lekker liep, vroeg de kraamverzorgster of ik het fijn vond als er een lactatiekundige mee zou kijken. Ze regelde samen met de verloskundige ook nog dat ik extra uren kreeg zodat we ons nog even vol op de borstvoeding konden concentreren. Er werd enorm goed met me mee gedacht en naar me geluisterd.

En toen kwam dan toch de dag van het afscheid. De stagiaire was helaas ziek, Lise was bij de gastouder en M was alweer aan het werk. Ik zat dus samen met Quinn en de kraamverzorgster aan tafel de laatste administratieve dingetjes te regelen voor ze voor de laatste keer de deur achter zich dicht zou trekken. En ja, dat vond ik best een emotioneel moment. Helemaal toen me ze de ‘afscheidsbrief’ aan Quinn liet lezen die ze achterin het boekje had geschreven. Echt, ik krijg weer tranen in mijn ogen als ik hem lees…

kraamweek

Ik gun iedereen zo’n fijne kraamweek en ben ervan overtuigd dat die valt of staat met de klik die je hebt met de kraamverzorgende. Met de kennis van nu had ik het bij mijn eerste kraamweek misschien toch anders aangepakt. Je mag immers gewoon vragen om een andere kraamverzorgster als die klik er niet is of wanneer je andere bezwaren hebt.

kraamweek3

Hoe heb jij jouw kraamweek ervaren?

10 Comments

 • Reply Nicole 5 december 2016 at 07:13

  Wat fijn dat er nu wel een klik was! Ik heb dus wel gebeld en om een ander gevraagd. En maar goed ook want mijn kraamweek waren vier dagen aangezien ik de eerste drie in t ziekenhuis lag en na vier dagen we weer beide werden opgenomen. Maar in die vier dagen thuis hadden we een super fijne verloskundige. De tweede tenminste!

 • Reply Loes Johanna 5 december 2016 at 08:11

  Wat fijn dat er zo’n goede klik was! Ik moet het zelf nog mee gaan maken, dus ben heel benieuwd over een paar maandjes. 🙂

 • Reply Nathalie 5 december 2016 at 08:48

  Wat leuk ! In België kunnen we hier ook gebruik van maken maar tot hiertoe heb ik het nog niet durven aanvragen. Op één of andere manier weet ik niet goed wat te doen haha.

 • Reply Shirley 5 december 2016 at 09:56

  Mijn kraamhulp was geweldig met Skyler en ik heb dan ook aangegeven dat ik haar nu na de tweede bevalling weer wil. Geloof dat dat helemaal in orde komt dus ben helemaal blij!

 • Reply Anita 5 december 2016 at 15:07

  Ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn, kraamzorg in huis. Hier wordt het een korte tijd omdat ik de eerste dagen in het ziekenhuis moet blijven. Maar dan wil ik er nog het beste van gaan maken!

 • Reply Charlotte 5 december 2016 at 17:31

  Wat fijn dat je nu zo’n goede en lieve kraamverzorgster had. Wij hadden de vorige keer een hele fijne dus hebben nu onze voorkeur voor haar weer aangegeven. Hopelijk lukt dat ook!

 • Reply Jodi - liefthuis 5 december 2016 at 18:05

  Wat heerlijk…echt fijn om te lezen. Ik had een mega fijne kraamweek en ook veel hulp bij de bv die niet goed startte. Wat is dat hemels, echt heel fijn. Ik snap dat je emotioneel werd dat had ik ook, toen ze de deur uit was zei ik tegen mijn lief….ik ben echt heel verdrietig

 • Reply wendy 5 december 2016 at 21:33

  Aahh, wat een super lieve dames waren dat als ik het zo lees! Ik had beide keren een fijne klik met de kraamverzorgsters, al waren het twee compleet verschillende types. De laatste keer hadden we echt een schat van een vrouw; ze was aanwezig, maar op de achtergrond, rustig en behulpzaam en heel lief voor grote zus Noor. Ik heb het ook weer als heel fijn ervaren. Gelukkig dat er zulke lieve kraamverzorgsters zijn <3

 • Reply Simone 6 december 2016 at 20:29

  Wauw wat lief ook die brief inderdaad! Ontzettend fijn dat je nu wel een klik had. Ik had bij mijn kraamverzorgster precies wat jij beschrijft bij de eerste. Een wat oudere mevrouw, een heel ander typ, en totaal geen klik mee. Een prima mens, deed keurig haar werk, maar geen gezelligheid of gelegenheid tot het delen van enige emoties. Je hebt me overgehaald om de volgende keer (als die ons gegeven is) ook te informeren naar de leukste en een voorkeur uit te gaan spreken!

 • Reply Margriet 10 december 2016 at 20:04

  Wat fijn dat je zo’n prettige kraamverzorgster had. En wat een prachtige afscheidsbrief. Ik had niet de allerfijnste kraamverzorgende, ze was wat ouder en erg aanwezig. Ik durfde niet echt met haar te praten over onzekerheid en vond het vervelend als ze Annebel steeds oppakte als ik dat zelf wilde doen, of als dat helemaal nergens voor nodig was. Maar ze was wel erg vriendelijk en ze deed haar werk verder goed, dus net als jij toen bij Lise heb ik niet om een andere kraamverzorgster gevraagd.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.