PERSOONLIJK

Moederschap & Studie | Hoe staat het ermee?

27 juli 2016

studie

Je weet vast al wel dat ik moeder ben van een peuter van ruim tweënhalf en inmiddels 26 weken zwanger van mijn tweede kindje. Wat je misschien nog niet weet, is dat ik het moederschap combineer met een HBO-studie. Op afstand weliswaar, dus ik moet/kan veel thuis doen, maar ik kan je vertellen dat de combi best een uitdaging is. Het leek me weer eens tijd voor een update over hoe ver ik nu eigenlijk ben en wat ik nog allemaal hoop af te ronden voor de baby zich aandient.

Ik studeer HBO Toegepaste Psychologie via het NTI. Ik begon met deze opleiding in juli 2011, wat betekent dat ik nu dus zo’n vijf jaar bezig ben. In principe kun je de volledige studie in vier jaar afronden, maar in combinatie met werk en gezin is dat eigenlijk niet te doen. Fijn dus dat je gratis mag verlengen en er in totaal zes jaar over mag doen. Heb je daarna nog extra tijd nodig dan is dat geen probleem, maar moet je wel wat gaan bijbetalen.

Stage

Vorig jaar augustus begon ik met mijn stage als groepscoördinator studiebegeleiding op een middelbare school. Mij werd eigenlijk direct een betaalde functie aangeboden waarbinnen ik mijn stage kon vormgeven. Ideaal dus! Afgelopen mei behaalde ik het verplichte aantal stage-uren (700) en werd mijn stageverslag beoordeeld met een prachtige 8 waar ik onwijs trots op ben! En die 30 studiepunten erbij waren ook erg prettig moet ik zeggen. Tijdens mijn stage raakte ik dus zwanger, maar gelukkig heb ik alles alsnog binnen een paar maanden weten af te ronden. Minder leuk nieuws is dat ik voor komend schooljaar geen nieuw contract heb gekregen…

In z’n totaliteit heb ik nu de eerste twee jaar van mijn studie afgerond, de stage en ongeveer de helft van alle modules van de specialisatie (het derde jaar). Wat nog openstaat zijn vijf theorie-examens, een verslag en het afstuderen. Toevallig heb ik gisteren het examen gemaakt waarmee ik de laatste 4 studiepunten kan verdienen voor het totaal van 180 studiepunten dat ik nodig heb om met het afstuderen te mogen beginnen. Even duimen dat ik dat gehaald heb dus, want de uitslag laat nog even op zich wachten.

Afstuderen

Aanvankelijk was het idee om binnen het bedrijf waar ik stage heb gelopen ook mijn afstudeeronderzoek te gaan doen. Helaas blijkt daar nu misschien toch geen mogelijkheid voor en moet ik dus op zoek naar een ander afstudeerbedrijf. Dat het nu zomervakantie is, werkt niet echt mee. Zeker niet aangezien het onderwijs een van de sectoren is van mijn voorkeur. In het ideale geval heb ik het afstudeerbedrijf gevonden én een plan van aanpak opgesteld nog voor de bevalling, maar ik vrees dat dat nu toch erg krap gaat worden. Never mind… dan ga ik gewoon daarna op zoek!

De combi met het moederschap

Tja, ik kan niet ontkennen dat het af en toe behoorlijk zwaar is. In mijn achterhoofd ben ik namelijk altijd wel met mijn studie bezig en zeker het vinden van een geschikt afstudeerbedrijf baart me de laatste tijd wel zorgen. Is Lise op de peuterspeelzaal, bij opa en oma, of bij de gastouder dan probeer ik mijn vrije tijd zoveel mogelijk met studeren te benutten. Ben ik alleen met Lise thuis en is ze wakker, dan ben ik er uiteraard zoveel mogelijk volledig voor haar en ik vind ook dat dat zo moet blijven.

Een klein beetje huiverig ben ik wel als ik me bedenk dat ik er straks naast een peuter ook nog een pasgeboren baby bij heb waar ik met alle liefde mijn volledige aandacht aan geef, maar waardoor het studeren zeker in het begin op een lager pitje zal komen te staan. Hoe het in de praktijk uitpakt weet ik nu natuurlijk nog niet, maar daar zal ik uiteraard weer over updaten zodra het zover is.

Mijn plan is om voor de bevalling (ik ben 31 oktober uitgerekend) nog zoveel mogelijk aan opdrachten af te ronden. In het ideale geval lukt het me zelfs nog om een examen te doen ergens in september, maar dat zal ook afhangen van het feit of ik een voldoende heb gehaald voor het examen van gisteren.

Combineer jij het moederschap ook met een studie of thuiswerk, of heb je dat gedaan? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en eventuele tips!

10 Comments

 • Reply Anke 27 juli 2016 at 08:41

  Ik heb 2x een studie gedaan toen ik al kinderen had. Een HBO studie en een masterspecialisatie. Balans vinden is idd erg pittig. Maar wat mij geholpen heeft was dat ik een vaste dag in de week oppas had, zodat die dag mijn studiedag was. Voelde ik de studiedruk de andere dagen ook veel minder. Heel veel succes verder! Het komt vast goed..

  • Reply Monique 27 juli 2016 at 15:20

   Wow, twee studies zelfs. Petje af! Ik denk er soms stiekem ook over nog een master te gaan doen, maar eerst dit maar eens helemaal afronden. Een vaste dag in de week oppas is inderdaad ideaal. Dat heb ik normaal gesproken ook, alleen nu in de vakantietijd is het wat rommeliger. Komt inderdaad wel goed. Leuk dat je je ervaring deelt!

 • Reply jodi - liedthuis 27 juli 2016 at 17:24

  Knap hoor, het lijkt me heel zwaar. Een kind en een studie. Ik zie het bij mijn vriend. Die is nu aan het afstuderen voor zijn master en onze spruit is net 1. Het kost veel tijd en ook veel opofferingen op andere gebieden.
  Succes ermee, slim dat je voor de bevalling al zoveel mogelijk probeert af te ronden. Het is zo november en dan wil je genieten en niet veel aan andere dingen denken. you can do it,

 • Reply Kleine Prinses 27 juli 2016 at 22:47

  ik studeer ook voltijds en het is zeker niet gemakkelijk! Maar nog eventjes… 🙂

 • Reply Jessica 28 juli 2016 at 18:25

  Jeetje wat pittig, maar wat goed dat je dit doet en dat je doorzet! Ik heb ook nog een studie liggen, en ik vind het soms al een uitdaging zonder kinderen!

 • Reply Ellen 30 juli 2016 at 19:01

  Knap hoor! Ik deed een aantal jaar geleden een hbo studie naast mijn 40-urige baan. Was ook pittig. Nu heb ik 2 kinderen, bijna 2 jr en 6 mnd. Dat is druk! Ik heb net voorijn bevalling een thuisstudie aangevraagd, maar helaas kom ik er in de praktijk weinig aan toe met 2 kinderen en 3 dagen werken. Moet er nu echt tijd voor gaan maken. Veel succes met je opdrachten, hopelijk kan je nog flink wat wegwerken.

 • Reply Linda 30 juli 2016 at 21:49

  Wat goed van je dat je een studie begonnen bent en wat ga je goed! Hopelijk vind je gauw een ideale baan om de laatste uren te maken en je diploma binnen te harken! 🙂
  Ik volg ook een HBO studie. Ik heb er 2 jaar opzitten en moet nu nog 2 jaar. Ik volg de deeltijd studie HRM en ga 1x per week naar school. Bevalt super goed en het scheelt heel veel dat mijn kids op de basisschool zitten.
  Ik werk daarnaast parttime en de dagen dat ik vrij ben, kan ik mooi aan school besteden 🙂
  Druk, maar goed te doen tot nu toe!

 • Reply Lodi 31 juli 2016 at 14:46

  Ik deed ook een studie toen de kinderen klein waren en profiteerde erg van de 2 ochtenden psz. Knap hoor zo als je de ballen allemaal hoog houdt.

 • Reply Esmeralda 2 augustus 2016 at 10:47

  Wauw, respect! Ik wens je veel succes!

 • Reply Maike 4 augustus 2016 at 12:43

  Pittig hoor, ik vind het al best zwaar om naar mijn fulltime baan te studeren, maar ik heb thuis alle rust. Dat scheelt een hoop!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.