FEESTDAGEN PERSOONLIJK

Mijn kerstherinneringen

23 december 2015

kerstmis kinderen

Kerstmis is het natuurlijk elk jaar. Misschien is het daarom dat het me zo’n nostalgisch gevoel geeft. Dat gevoel overvalt me zodra de eerste kerstliedjes weer op de radio te horen zijn, wanneer de straten versierd zijn met lampjes en vanaf het moment dat de kerstboom staat. Het leek me leuk eens te vertellen wat mijn kerstherinneringen, van vroeger uit, zijn. Herinneringen waarvan ik natuurlijk hoop dat Lise ze later ook zal hebben.

De aanloop naar kerst begon bij ons thuis altijd pas op het moment dat Sinterklaas het land uit was. Meestal gingen we er het weekend daarna meteen op uit om een kerstboom te kopen. Ja, altijd een echte. Meestal kochten we die bij een tuincentrum in de buurt, maar ik kan me ook een keer herinneren dat we naar een bos gingen waar we er zelf een mochten kappen. Dat was zo leuk!

Eenmaal thuis was het natuurlijk versieren geblazen. Ik was bij ons thuis volgens mij de enige die er geen hekel aan had de lampjes in de boom te doen, dus zodra ik oud genoeg was om dat zelf te kunnen deed ik het. Daarna de ballen erin en van die kleine houten figuurtjes. En natuurlijk kerstkransjes, waarvan we er elke dag 1 mochten pakken. En daar hielden we ons volgens mij nog braaf aan ook.

Toen ik nog op de basisschool zat, was er altijd een kerstviering, de dag voordat de kerstvakantie begon. We mochten dan allemaal ’s avonds naar school komen in nette kleren en aten dan krentenbollen en dronken chocomel aan mooi gedekte tafeltjes. Ik kan me dat nog zo goed herinneren! Meestal hadden we in de weken ervoor een waxinelichthoudertje geknutseld, dat dan op het tafeltje stond en na afloop mee naar huis mocht.

Kerstavond

Op Kerstavond begon de gezelligheid pas echt. Soms gingen we aan het begin van de avond naar de kerk, maar dat hebben we niet alle jaren gedaan. Mijn tante kwam elk jaar op Kerstavond naar ons en er kwamen worstenbroodjes, kerstbrood en chocolademelk op tafel. Onze woonkamer was gescheiden van de keuken door een halfhoog muurtje en dat stond dan altijd helemaal vol met kaarsjes, die die avond allemaal aangestoken werden. Aan cadeautjes deden we met kerst vroeger niet. Die hadden we met Sinterklaas al in grote hoeveelheden gehad. Tegenwoordig kopen we overigens wel wat kleins voor elkaar, maar bij ons thuis draait het nog steeds niet om cadeautjes met kerst.

Eerste en Tweede Kerstdag

Het ontbijt op 1e en 2e Kerstdag was vroeger altijd een feestje. Er waren broodjes, een vers gekookt eitje, kerstbrood, chocolademelk en nog veel meer lekkers. Ik geloof dat we er meestal een brunch van maakten, omdat we anders ’s avonds geen trek meer zouden hebben. Toen mijn beide oma’s nog leefden, gingen we op beide kerstdagen naar een van de oma’s, waar dan ook de rest van de familie aanwezig was. Erg gezellig vond ik dat altijd! En natuurlijk mochten we onze mooiste kleren aan.

Als we niet aan het eten waren, deden we vaak spelletjes. Bij mooi weer gingen we ook weleens even naar buiten ’s middags. En natuurlijk genoten we met z’n allen van films als Home Alone en Annie die elke kerst weer op tv werden (en worden) uitgezonden.

Nu ik dat zo allemaal op een rijtje zet kan ik niet wachten tot het zover is. Even los van de dagelijkse routine en beslommeringen en alleen maar genieten.

Wat is jouw fijnste kerstherinnering uit je kindertijd?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.