PERSOONLIJK SPORT

Mijn eerste sportles in tijden

21 mei 2021

Ik heb het geprobeerd. Een aantal keer ben ik met frisse moed begonnen met thuis sporten. Toch lukte het niet goed om het echt vol te houden. Omdat er ook geen zicht was op wanneer de sportscholen weer open zouden gaan, kreeg ik mezelf amper nog gemotiveerd. En dat terwijl ik sporten zo ontzettend leuk vind. Blijkbaar heb ik toch echt een trainer van vlees en bloed nodig en een aantal mede fanatiekelingen om mezelf te motiveren. En een vaste begintijd. Dat is voor mij ook altijd wel een goede stok achter de deur. Je kunt je misschien voorstellen dat ik blij was toen ik hoorde dat buitensporten in groepsverband weer toegestaan is. Helaas biedt mijn ‘eigen’ sportclub geen buitenlessen aan, maar als ambassadeur van OneFit kan ik ook bij andere clubs sporten. Op de eerste dag dat het weer mag, afgelopen woensdag, sta ik om 10.00 uur buiten klaar voor een les ClubPower.

De kracht van training

‘Focus je maar op de techniek en niet op het gewicht’, zegt de trainer als ik hem vertel dat het zeker een half jaar geleden is dat ik krachttraining (BodyPump) heb gedaan. Ik besluit terug te gaan naar mijn ‘basisgewicht’, dat is voor elke spiergroep zo’n beetje het gewicht waarvan ik weet dat ik het sowieso wel aankan. Voor sommige spiergroepen blijft dat gewicht trouwens vrijwel gelijk, ook al zou ik elke week gaan, andere oefeningen maak ik op den duur wel zwaarder zodat het uitdagend blijft en ik – als het goed is – ook steeds sterker word. Het is toch leuk om steeds meer aan te kunnen.

Muziek aan en gaan

De muziek gaat aan en de les begint. ClubPower heb ik nog niet eerder gedaan, maar ik weet dat het ongeveer hetzelfde is als Bodypump en dat doe ik al zeker vijftien jaar. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat het wel goed zal komen. En op zich doet het dat ook. Het feit dat we buiten zijn vind ik wel even wennen. De mensen die op de fiets of te voet langskomen, maar vooral de zon in mijn ogen als we een oefening liggend moeten doen. Ik begreep toen pas waarom een aantal sporters een zonnebril op had gezet… Ook het gebrek aan een spiegelwand vind ik even wennen. Niet dat ik nu zo ontzettend graag naar mezelf kijk, maar het is toch prettig als je kunt checken of je een bepaalde beweging op de juiste manier uitvoert.

ClubPower is krachttraining en dat doet geen of in elk geval weinig beroep op je conditie. Veel oefeningen zijn statisch, dus je raakt er niet van buiten adem. Behalve dan als het echt zwaar wordt en je toch nog een keer die reeks door moet. Maar eigenlijk vind ik dat het, rekening houdend met mijn lange periode van niks doen, prima gaat.

Spierpijn tot in mijn tenen

Tot ik opstond. Ik voelde het die avond al een beetje, maar de volgende ochtend is de spierpijn echt volop aanwezig. Ik heb er natuurlijk wel rekening mee gehouden dat dit zou gebeuren. Het is compleet logisch als je bedenkt dat mijn spieren maandenlang niet zijn uitgedaagd en nu ineens wel. Ik vind het ook wel interessant hoe een regelmatige training er dus voor zorgt dat je op z’n hoogst een beetje spierpijn voelt de volgende dag, maar dat je na een lange tijd nietsdoen de spierpijn dus echt voelt tot in je tenen.

Die spierpijn gaat vanzelf over en omdat ik de motivatie nu vast wil houden heb ik meteen twee nieuwe lessen gereserveerd. Xcore heb ik de afgelopen tijd thuis weleens in mijn eentje gedaan, maar ga ik volgende week ook weer eens gezellig in een groep doen. Zin in!

Sport jij regelmatig en zo ja, welke sport(en) doe je dan? Heb je het de afgelopen maanden goed volgehouden of belandde je net als ik toch een beetje in een dipje?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.