GEZONDHEID PERSOONLIJK

De middelbare schoolkantine, toen en nu

15 november 2017

Twee weken geleden schreef ik een artikel over het Nationaal Schoolontbijt. Niet lang daarna moest ik opeens denken aan de kantine van mijn vroegere middelbare school. En dan vooral wat daar toentertijd allemaal verkocht werd… Zou dat tegenwoordig anders zijn?

Mijn middelbare schooltijd ligt mijlenver achter me en bevond zich zelfs gedeeltelijk in de vorige eeuw. Oké, nu voel ik me officieel oud. Ik kan me niet alles van die tijd meer heel goed herinneren, maar de kantine in de kelder waar we met een groepje vaak zaten in de pauze staat nog helder op mijn netvlies.

Net als de meeste andere kinderen nam ik gewoon brood mee naar school. Maar zo nu en dan zwichtte ik voor de verleidingen van die kantine. Want er waren appelflappen, worstenbroodjes en zelfs tompoezen te koop. Om over het ruime assortiment aan snoep (waaronder tig verschillende candybars in de welbekende Mars-automaat), chips en frisdrank maar te zwijgen. Een broodje ham of kaas en een tosti kon je er overigens ook kopen, maar vooral de keuze aan ongezonde snacks was reuze. Dat is althans wat ik me ervan herinner.

En nu vraag ik me dus af… zou dat nog steeds zo zijn? Wordt de middelbare scholier anno 2017 nog altijd blootgesteld aan zoveel ongezonde verleidingen in de schoolkantine? Of heeft er toch een zekere verschuiving plaatsgevonden richting wat gezondere opties? Om kinderen te stimuleren gezond(er) te eten helpt het natuurlijk wel als een schoolkantine geen luilekkerland is. Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat je nooit iets lekkers mag eten, maar je begrijpt hoop ik wat ik bedoel.

Zelf kocht ik overigens helemaal niet zo vaak iets in de schoolkantine. Zo af en toe eens een worstenbroodje of een Mars misschien, maar zeer zeker niet dagelijks. En ik heb ook nooit mijn boterhammen in de prullenbak gegooid, zoals ik mijn medescholieren weleens zag doen. Toch een kwestie van goede opvoeding? Of gewoon een goed ontwikkeld moreel besef.

Hoe was dat bij jou vroeger? En weet jij misschien hoe het er nu aan toe gaat in die middelbare schoolkantine?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

2 Comments

 • Reply Mandy 15 november 2017 at 09:11

  Het is bij ons op school, nog veel keuze. Belegde broodjes, soep, kaas/sausijcen broodjes, muffins, appelflappen. Frisdranken, koffie & thee.er staar ook en groot snoep automaat.
  Maar ook hebben ze fruit te koop.
  Groetjes,
  Mandy

 • Reply Essma 15 november 2017 at 10:35

  Bij mij was dat destijds een en al ongezond! Helaas ging ik er vaker in mee dan mijn ouders liever hadden maar ja….pubergedrag enzo..😅. Vandaag de dag weet ik eigenlijk wel zeker dat het aanbod van een kantine juist afgestemd is op ‘hormonen’ van deze doelgroep. Want je gaat toch geen bruine boterham met kaas en sla eten als de stoerste jongen of meid van de school totaal het tegenovergestelde eten? Of overdrijf ik hierin teveel? Ik hoor mijn nichtjes en neefjes niet bepaald over salades en volkoren brood zeg maar…😄 Onze dochter zit op een school waar de middelbare school ook onder valt. Een gemiddelde leerling begint daar zeg maar vanaf het 4de jaar tot en met 18 jaar. Alle leerlingen krijgen daar een warme lunch in de schoolkantine die voor een groot deel biologisch, gevarieerd en gezond is. Jong geleerd is oud gedaan en daarom vind ik het systeem op deze school goed!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.