PERSOONLIJK

‘Mama, waarom heb je mij niet wakker gemaakt?!’

31 december 2019

Vorig jaar op Nieuwjaarsdag zat er een boze kleuter aan de ontbijttafel. Want waarom hadden we haar niet net voor twaalven wakker gemaakt om naar het vuurwerk te kijken? We vierden toen oud & nieuw bij vrienden en bleven allemaal daar slapen. Dat leek een goed plan en was het op zich ook, alleen liep het toch wat anders dan we vooraf bedacht hadden…

Jarenlang was Oudejaarsavond voor mij de avond van oliebollen eten voor de tv, eindeloos spelletjes spelen, proosten op het nieuwe jaar en daarna nog naar een feestje. Dat laatste doen we sowieso al jaren niet meer. En ik moet zeggen dat ik het absoluut niet mis. Wel vind ik het met kleine kinderen best lastig om er voor iedereen wat leuks van te maken. Ik ben toch het liefst met vrienden of familie op die avond, dus tenzij iedereen naar ons toe komt wordt het sowieso een logeerpartijtje voor de kids. Nu hadden we dat vorig jaar allemaal goed gepland en voorbereid. We zouden bij vrienden gaan eten en vervolgens de kinderen daar op bed leggen. Zodat wij gezellig een avond lang konden kletsen, wat tv konden kijken en een spelletje konden spelen.

Met dat naar bed brengen ging het eigenlijk al mis, want de kinderen waren zo hyper dat slapen wel het laatste was waar ze zin in hadden. Speciaal voor hen hadden we vroeg op de avond al wat sterretjes en ander ‘kindvriendelijk’ vuurwerk afgestoken. Dat, mochten ze van de echte jaarwisseling niets meekrijgen, ze in elk geval wát hadden gezien.

Tussen half tien en tien uur hadden we alle kinderen dan eindelijk slapend in bed. En ploften we zelf doodmoe op de bank. Met nog maar twee uur tot de jaarwisseling schoot de avond sneller op dan we van tevoren bedacht hadden en was het voor we het goed en wel in de gaten hadden opeens kwart voor twaalf. Aangezien de kinderen eerder op de avond zo lastig naar bed te krijgen waren, besloten we alleen de oudste van de vier wakker te maken en de rest lekker door te laten slapen. Mochten ze uit zichzelf wakker worden, dan zouden we ze uiteraard mee naar beneden nemen. Zo niet, dan lieten we ze lekker liggen.

Lise en Quinn sliepen als roosjes door de knallen heen. We zijn nog wel even bij ze gaan kijken, maar ze waren diep in slaap. Zelf hebben we geproost, wat naar het vuurwerk gekeken en zijn we niet veel later zelf ook naar bed gegaan. Tot Lise de volgende ochtend dus verontwaardigd vroeg waarom we haar niet hadden wakker gemaakt…

Dit jaar pakken we het anders aan. We vieren oud & nieuw bij mijn ouders, brengen beide kinderen waarschijnlijk iets later dan normaal naar bed en maken in elk geval Lise tussen half en kwart voor twaalf wakker. Dat wil ze graag en vind ik prima. Ze is wel wat bang voor de harde knallen, dus ik moet er wel aan denken om haar gehoorbescherming mee te nemen, zodat ze daar hopelijk wat minder last van heeft.

Brengen jullie de kinderen naar bed op Oudejaarsavond en maak je ze voor de jaarwisseling wakker of laat je ze lekker doorslapen?

1 reactie

  • Reply Maud 31 december 2019 at 09:00

    Ooit geprobeerd, maar Maartje (5) is de jongste van onze vriendengroep. 1 jaar dus gehad dat ze wakker werd van de knallen en geheel uitgeslapen nog stond te springen terwijl de rest op de bank was omgekiept.

    Dus laten we haar op… oke, misschien morgen wat kribbig en moe maar dat geeft niet.

    Fijne jaarwisseling!

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.