OUDERSCHAP PERSOONLIJK

Mama & Studie – persoonlijke update

16 maart 2015

rp_thuisstudie.png

Dat ik mezelf momenteel bijna 16 maanden mama mag noemen weet denk ik iedereen wel. Maar dat ik het moederschap combineer met een thuisstudie is misschien niet elke lezer van mijn blog bekend. Ik schreef al eens eerder over de combi moederschap en studie, maar het is niet iets waar ik wekelijks over schrijf. Daarom leek het me goed om weer eens even op een rij te zetten hoe het nu gaat. Bij deze!

In januari maakte ik het laatste theorie-examen van het tweede jaar en haalde dat met een prachtige 9,3. Dat voelde als een belangrijke mijlpaal! Ik moet alleen nog een paar verslagen maken en dan kan ik het tweede jaar echt afsluiten. Ondertussen ben ik begonnen met het eerste theorievak van het derde jaar. Het vak Ethiek, waar ik dinsdag aanstaande examen in ga doen. Het leek op het eerste gezicht een eitje. Het boek was niet dik, Nederlands geschreven in redelijk toegankelijke taal. Maar toen bleek dat ik in feite de hele beroepscode voor psychologen uit mijn hoofd moet kennen, werd dat toch even anders. Ik heb morgen nog een dag om flink te blokken en dan moet ik eraan geloven.

Ik heb besloten Ethiek als eerste te doen, omdat dat één van de vakken is die je verplicht moet hebben afgerond om aan je stage te kunnen beginnen. En laat ik daar nou graag na de zomer mee willen starten! Ik hoop dus dat het goed gaat dinsdag en ik geen herkansing nodig heb…

De combi met het moederschap

Die is er natuurlijk ook nog steeds. Het grote voordeel van een thuisstudie is dat je je eigen planning kunt maken, je eigen tijd kunt indelen en dus makkelijk ’tussendoor’ kunt studeren. Klinkt best ideaal als je de hele dag een kindje om je heen hebt, toch? Maar het maakt het ook meteen heel lastig, want er zijn altijd minstens tien andere dingen die je kunt doen in plaats van studeren. Bovendien slaapt Lise nu natuurlijk overdag minder dan toen ze nog een kleine baby was en eist ze de afgelopen tijd behoorlijk wat aandacht. Die aandacht geef ik haar met alle liefde, maar het maakt wel dat ik vaak in tweestrijd zit met mezelf.

Gelukkig hebben we er een half jaar geleden voor gekozen Lise twee dagen per week op te laten vangen. Op woensdag gaat ze naar opa en om (mijn ouders) en op vrijdag naar een hele lieve gastouder. Hoewel ik ook hier twijfels over heb gehad en misschien zelfs een ieniminie beetje schuldgevoel – ik ben toch immers ‘gewoon’ thuis? – voel ik me er nu 100% oké bij. Lise krijgt die dagen alle aandacht die ze verdient en op de dagen dat ik haar wel thuis heb, kan ik haar de volle aandacht geven omdat ik weet dat ik me op andere dagen op mijn studie kan storten.

Dinsdag heb ik dus eerst examen en ik ga nu mijn laptop dichtklappen om daar nog even flink voor te gaan leren. Ik hou je op de hoogte hoe het ging!

Vind je het leuk als ik vaker een update geef van mijn studie en hoe ik de combinatie met het moederschap ervaar? 

8 Comments

 • Reply Jess 16 maart 2015 at 09:19

  Leuk om te lezen! Ik studeer niet meer maar werk wel veel thuis en herken hoe lastig het kan zijn om je tijd efficiënt in te delen. Hier ook gelukkig opa’s en oma’s die graag op willen passen als ik op locatie moet zijn. Door de onregelmatigheid daarvan is het bijna niet mogelijk ze op te laten vangen door bv het kdv.

 • Reply Seline 16 maart 2015 at 09:36

  Wat knap dat je het allemaal zo combineert! Ik vind het leuk om te lezen aangezien ik zit te twijfelen of wel/niet een studie ga volgen. Ik wil het heel graag maar ben bang dat ik het niet red. Succes met je examen dinsdag!

 • Reply Romy 16 maart 2015 at 12:56

  Leuk om te lezen en nu kan ik me alvast voorbereiden op mijn studie deze september. Erg spannend hoe we dit gaan combineren. Ik ga voltijd naar school en Levi naar de gastouder. Zal hectisch worden, maar is het ook zeker waard. Waar doe jij de thuisstudie? NTI of iets dergelijks?

 • Reply marjon 16 maart 2015 at 13:46

  Ik vind het altijd knap wanneer je een studie volgt en kinderen hebt. Ik weet niet of ik het zou kunnen een thuis studie.
  En als je studeert mag je idd best dagen hebben die je daarvoor gebruikt en je kindje naar (gast)ouder brengt.

 • Reply Daphne 16 maart 2015 at 13:49

  Leuk om te lezen! Ik ga in september beginnen dan is F. 1 jaar heel spannen allemaal want het slapen wordt dan een stuk minder, nu al eigenlijk.. Alleen ga ik naar de uni dus verplichte collega’s.. benieuwd hoe ik dit allemaal ga plannen. Succes met je studie!

 • Reply alexa 16 maart 2015 at 16:08

  ik doe ook een zelfstudie en vind het heel knap dat je het oz met het moederschap kan combineren! Veel succes deze dinsdag!

 • Reply Marieke 17 maart 2015 at 11:45

  Ik blijf het knap vinden hoe je alles blijft combineren. Het gaat vast goedkomen, ethiek is pittig, maar als het eenmaal zit dan zit het. Althans, bij mij was dat gelukkig wel zo.

  Heel veel succes en op naar een mooie stage!

 • Reply T & D Blogster 17 maart 2015 at 17:23

  Hoi hoi, hier nog een mama die ook studeert. Met als verschil dan dat ik single ben en dat zo even hou. Maar ik weet dus als geen ander hoe pittig het is. Wat wel scheelt nu is dat mijn dochter nu net naar de basisschool gaat en dus al wat uren van huis is. Dat geeft mij wat meer studieruimte.

  Ik lees graag meer over je studie en hoe je dat combineert!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.