PERSOONLIJK

‘Maar mama, ik wil zelf fietsen!’

20 juli 2018

zelf fietsen

Herken je dat? Iets wat eerst heel langzaam lijkt te gaan en dan opeens in sneltreinvaart ontwikkelt? Zo vond Lise de overgang van haar loopfiets naar gewone fiets (zonder zijwieltjes) een tijd lang best wel spannend. Na veel oefenen lukte het haar uiteindelijk om helemaal zelf te fietsen. Haar 12 inch fietsje was alleen al snel te klein en daarom heeft ze sinds kort een 16 inch fiets. En sindsdien gaat ze als een speer! Allemaal leuk en aardig, dat zelfstandig fietsen, maar het is niet altijd even goed voor mijn moederhart hoor…

Natuurlijk vind ik het leuk dat het zelf fietsen zo goed gaat. Haar fiets mocht mee naar de camping in Zeeland. Daar kon ze heerlijk oefenen. Elke ochtend fietste ze naast mij (ik was lopend) naar de campingwinkel. We hadden er een slotje bij gekocht zodat ze de fiets ook veilig kan stallen. Ze zag er zo trots en groot uit als ze haar fiets op slot stond te zetten. En ja, dat maakte mij dan weer trots.

Maar nu komt het, want sinds we weer thuis zijn vindt ze het stukje weg achter onze garage niet uitdagend genoeg meer en fietst ze het liefst overal zelf naartoe. Zo wilde ik een paar dagen geleden even met de kinderen naar de Action. Ik had bedacht ze allebei in de zitjes op mijn eigen fiets te zetten. Maar Lise hield standvastig vol dat ze dat echt wel op haar eigen fiets kon. Nu was ze een dag eerder al zelf naar een speeltuin gefietst die ook niet bepaald om de hoek ligt, dus ik besloot het maar gewoon te proberen. Op voorwaarde dat ze goed naar me zou luisteren onderweg.

En gelukkig doet ze dat dus wel. Ze stopt netjes voor een straat die we over moeten, voor stoplichten die op rood staan en eigenlijk gaat ze alleen verder als ik zeg ‘ja, fiets maar door’. Door die voorzichtigheid durf ik het dus ook wel aan met haar de weg op te gaan. Maar dat betekent niet dat ik het niet spannend vind. Waar het kan laat ik haar zoveel mogelijk op de stoep fietsen. Op rustige fietspaden mag ze naast me fietsen. Ik fiets dan zelf aan de buitenkant. En wordt het krap omdat iemand ons bijvoorbeeld gaat inhalen, dan weet ze inmiddels dat we even achter elkaar moeten. Heel snel gaat het nog niet, maar toen we weer heelhuids terug waren van de Action was ik me toch een partijtje trots!

Dit voorjaar nog was in het nieuws dat basisschoolkinderen tegenwoordig te weinig (zelf) fietsen. Ik ben er dus zeker voorstander van dat mijn kinderen zoveel mogelijk op de fiets leren doen. Mijn moeder heeft geen rijbewijs (oke dat had ze technisch gezien wel maar ze reed nooit waardoor ze het op een gegeven moment niet meer durfde, of kon, of allebei) en mijn vader was veel aan het werk en dus hebben mijn broertje en ik als ook altijd veel gefietst. Naar school gingen we lopend, maar naar sportclubs, andere hobby’s en bezoekjes aan familie en vrienden gingen we vaak op de fiets. Beter voor het milieu dan altijd maar met de auto en ook nog eens gezond!

Je kleuter zelf laten fietsen – waar moet je op letten?

Fietst jouw kleuter ook zonder zijwieltjes en geeft hij/zij aan ook eens wat verder te willen fietsen dan alleen in de straat of het blok waar je woont? Let er dan in elk geval op dat je kind zelf het verkeer letterlijk en figuurlijk nog niet goed kan overzien. Letterlijk, omdat een kinderfietsje laag is en het daardoor veel minder makkelijk over obstakels als auto’s, muurtjes en heggen heenkijkt als jijzelf. En figuurlijk omdat jonge kinderen nog niet kunnen inschatten hoe hard het overige verkeer rijdt en welke kant het op gaat. Ook snel een beslissing nemen, bijvoorbeeld om ergens voor te remmen, kan een klein kind nog niet. Hij of zij heeft daarvoor altijd meer tijd nodig dan een groter kind of volwassene.

Je begrijpt dus dat als je ervoor kiest met je kind te gaan fietsen, je voor jullie allebei dient op te letten. Kies voor rustige wegen en zorg dat je zelf altijd aan de linkerkant fietst, zodat je je kind afschermt van het autoverkeer en inhalende fietsers/brommers. Laat je kind waar mogelijk op de stoep fietsen (dit wordt door de politie getolereerd, omdat kinderfietsjes als ‘speelgoed’ worden gezien en dat is toegestaan op het trottoir). En voelt het nog niet goed of heb je het idee dat je kind niet goed naar je luistert als jullie onderweg zijn, stel het dan gewoon nog even uit. Better safe than sorry, als je het mij vraagt.

Hoe oud was jouw kind toen het zelf wilde fietsen op de openbare weg? 

3 Comments

 • Reply Essma 20 juli 2018 at 08:24

  Nou ik kan je zeggen dat onze dochter (6) nog steeds niet op de openbare weg fietst. En niet omdat ze dat niet zou kunnen want gelukkig is ze zelf ook heel voorzichtig maar meer om de ligging van de fietspaden hier. Die gaan op de meeste stukken dwars over de autowegen en zelfs ernaast. Dat wordt dus als aparte rijbaan voor fietsers gezien. Ik ga daar echt niet tussen hoor 🙈 met een jong kind. Ik bracht ophelia voorheen altijd op de fiets naar kindergarten waarbij ze achterop zat. Ik als volwassene stapte na die rit altijd met het zweet op m’n rug veilig af bij de eindbestemming. Altijd met de vraag ‘hoe doen ze dat in hemelsnaam?!’ En natuurlijk is het een kwestie van wennen allemaal, maar ik vind het hier echt verre van veilig. Alle kinderen én de meeste volwassenen dragen hier ook een fietshelm. Ik begrijp nu wel waarom …..😅 Als je Duitsers met hun hele jonge kinderen ziet (ik schat 4 jaar) deel uitmaken van het ruige verkeer hier in Frankfurt óp een eigen fietsje dan slaat je hart soms echt een keer of twee over…Zolang wij hier wonen, stel ik het dus zeker nog even uit. Lang leve de fietspaden in Nederland! Dat vinden de Duitsers trouwens zelf ook 😄

 • Reply Nicole Orriëns 20 juli 2018 at 10:56

  Ik weet het niet goed meer, maar snap je zorg heel goed. Het is inderdaad belangrijk voor kinderen dat ze leren fietsen, maar ik moet bekennen dat ik ze zo lang mogelijk lopend naar school bracht. Op de fiets vond ik ze toch van die ongeleide projectielen vaak….

 • Reply Erica 20 juli 2018 at 13:22

  Ik moet met 2 van die projectielen over straat, want sinds de oudste van 4 jaar zelf kan fietsen wil nr 2 van 3 jaar ook zelf. We wonen gelukkig in een klein dorp en als wij over straat gaan moet de rest maar even rekening met ons houden. We gaan alleen kleine stukjes. Maar alsnog.. Ik hou mn hart vast.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.