OUDERSCHAP PERSOONLIJK

Lise 2,5 jaar | een brief van mama

19 mei 2016

lisetweehalf

Vandaag is mijn dochter Lise precies tweeënhalf jaar oud. Twee en een half jaar geleden werd ik dus mama. Heel cliché, maar man wat is de tijd voorbij gevlogen! Ik weet nog dat ik met haar op de arm op de bank zat, haar de fles gaf, genoot van haar eerste lachje en de eerste brabbeltjes. En nu loopt er hier in huis een vrolijk, pienter en welbespraakt peutermeisje rond alsof het nooit anders is geweest. Ik schreef haar weer een brief, zoals ik dat ook deed toen ze 1 jaar en 2 jaar werd.

Lieve Lise,

Mijn kleine, grote meid. Je bent alweer tweeënhalf en in alles een echte peuter. Je weet vaak heel goed wat je wil, maar toch ook niet helemaal. Dan lijk je iets te willen, maar verander je twee seconden later van mening, om twee seconden later weer het tegenovergestelde te willen. Ik zie je dan worstelen en vind het zelf ook best lastig hoe ik daar het beste mee om kan gaan. Maar ik weet dat je het niet bewust of expres doet en dat het erbij hoort. 

Het afgelopen half jaar is er best wel veel veranderd. Zo ben ik iets meer dan een half jaar geleden weer gaan werken. Het zijn gelukkig maar drie middagen per week, maar het betekent wel dat je wat vaker alleen met papa bent, of bij opa en oma speelt. Als ik vanuit mijn werk naar huis rijd denk ik altijd aan jou en heb ik zoveel zin je weer te zien en te knuffelen! Vaak zie je me vanaf de bank al door de tuin aan komen lopen en zie ik aan je mond dat je ‘mama!’ roept. Er is geen fijnere manier om thuis te komen vind ik.

Ook voor jou is er best wel wat veranderd. Zo ga je sinds drie maanden naar de peuterspeelzaal. Je vond het in het begin erg spannend in zo’n vreemde omgeving met vreemde kinderen en juffen. Het deed me zo’n pijn om dan weg te gaan en je huilend achter te laten. Gelukkig ging het vrij snel daarna al stukken beter en hoewel je nog steeds de kat uit de boom kijkt, kom je volgens de leidsters steeds meer los en heb je zelfs al een vriendinnetje: Isabella! Als ik je op kom halen merk ik dat je heel graag weer mee naar huis gaat, maar je laat gelukkig ook vaak genoeg merken dat je het leuk vindt op de speelzaal.

Ik vind het zo leuk om dingen samen met jou te ondernemen. Zelfs een tochtje naar Albert Heijn is met jou heel gezellig. Je wil dan graag een eigen winkelwagentje en helpt me goed met het pakken van de boodschappen. Als we dan bij het kinderhoekje komen vraag je lief of je even mag spelen en natuurlijk mag dat. Om me vervolgens weer te helpen met het op de band leggen van alle boodschappen én de caissière netjes gedag te zeggen. Ja, met jou kan ik echt ergens komen.

Ik vind het prachtig hoe je de kleine dingen die je ziet bewondert en waardeert. Daar leer ik zoveel van! En hoe heerlijk is het dat je inmiddels zo goed praat dat ik echte gesprekjes met je kan voeren. Aan tafel tijdens het eten bijvoorbeeld, of als we samen in de auto zitten. En dat je net zoveel van zingen houdt als mama is ook overduidelijk. Je kan al bijna alle kinderliedjes meezingen die je van oma en mama hebt geleerd. 

De laatste grote verandering is natuurlijk het feit dat je over iets meer dan 5 maanden grote zus zal worden. Een enorme verandering voor papa en mama, maar zeker ook voor jou. Je bent niet meer het enige kindje hier in huis en zult de aandacht van ons moeten delen met je broertje of zusje. Maar ik weet nu al dat dat helemaal goed zal komen. Op je kamertje staat al een fotolijstje met daarin een echo-foto van de baby, waar je altijd graag even naar kijkt voordat je gaat slapen. En dat je baby’tjes heel lief vindt merken we sowieso al in onze omgeving. Je gaat er zo voorzichtig mee om en wil als we op kraamvisite gaan ook altijd zelf de baby eventjes vasthouden. Op die momenten kan ik niet wachten tot je eigen broertje of zusje er is, zodat je die lekker kunt vertroetelen!

Soms schrik ik een beetje hoe snel de tijd voorbij vliegt en ben ik bang dat ik niet genoeg geniet van de momenten met jou. Maar gelukkig doen we veel leuke dingen samen waar ik met een grote glimlach op terugkijk en komen er weer heel veel leuke dingen aan. Laten we nog veel, veel meer mooie herinneringen maken!

Hou van jou!

Liefs en kusjes,
Mama

 

6 Comments

 • Reply Wilmaaa 19 mei 2016 at 08:03

  Superlief! Ze zal vast een lieve grote zus worden 🙂

 • Reply Maud 19 mei 2016 at 09:20

  Wat lief!
  En wat een leuk idee om elk half jaar een brief te schrijven

 • Reply MetMirjam 19 mei 2016 at 13:00

  Wat een mooie brief! Het is ook zó mooi om je kleine meid te zien opgroeien.. Fiene wordt over iets meer dan 2 weken al weer 2, dus ik denk ook erg vaak terug aan de tijd dat ze er net was. Zo bijzonder om te zien wie ze nu al is geworden!

 • Reply Jessica 19 mei 2016 at 16:24

  Wat een mooie lieve brief. Leuke en mooie manier ook om zo “bij te houden” hoe het moederschap is en hoe de dame het doet.

 • Reply Jodi - liefthuis 19 mei 2016 at 20:30

  Mooi. Alle clichés zijn waar en vooral dat de tijd zo vliegt

 • Reply Vlijtig Liesje 20 mei 2016 at 12:19

  Mooie brief, en prachtige foto. Wat heeft ze een leuk rood jasje aan.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.