PERSOONLIJK PSYCHE ZWANGERSCHAP

Leuk nieuws… 12 weken zwanger!

3 juni 2013

36 weken en 3 dagen

Ja, je leest het goed: ik ben ruim 12 weken zwanger! Mijn man en ik verwachten half december 2013 ons eerste kindje. We zijn natuurlijk helemaal in de wolken! Op mijn blog ga ik wekelijks bijhouden hoe de zwangerschap vordert en alles wat daarmee samenhangt.

Kwaaltjes

Helaas horen ze erbij: zwangerschapskwaaltjes. In de eerste paar weken ben ik overvallen door een enorme moeheid. Vandaar ook dat ik de laatste tijd amper aan bloggen ben toegekomen (sorry daarvoor!). De misselijkheid was er ook, maar is me al met al behoorlijk meegevallen. Ik heb nooit last gehad van de welbekende ochtendmisselijkheid, maar werd gedurende de dag weleens misselijk. Meestal als ik niet op tijd at of extreem moe was (en geen tijd of zin had om te rusten). Gelukkig heb ik tot nu toe maar één keer overgegeven en dat hoop ik zo te houden.

Eten en drinken

Wat eten en drinken betreft kon ik ook goed merken dat er iets in mij gaande was. Zo lustte ik vrijwel direct nadat we erachter waren dat ik zwanger was absoluut geen koffie meer. Ik heb nu al twee maanden geen druppel koffie gedronken en dat terwijl ik voor de zwangerschap minstens twee kopjes per dag dronk en daar echt van genoot! Waar ik juist wel extra veel zin in heb gekregen zijn zuivelproducten. Kaas (op brood of gewoon los), chocolademelk, (kwark)toetjes, noem maar op. Je lichaam heeft extra calcium nodig tijdens de zwangerschap, dus dat zou die hunkering naar zuivel best eens kunnen verklaren.

Ontwikkeling baby

In de twaalfde week van de zwangerschap gaat de placenta beginnen met het verspreiden van hormonen. Dit maakt de kans op een miskraam stukken kleiner dan eerder in de zwangerschap. Iets waar ik heel blij om ben, want ik ben die eerste weken vaak bang geweest dat er misschien iets mis zou gaan. De baby maakt nu niet langer willekeurige bewegingen, maar stuurt deze bewust aan. De handjes grijpen bijvoorbeeld in het rond. Daarbij kan de navelstreng worden vastgepakt, maar dit kan absoluut geen kwaad. Het baby’tje kan ook al op het duimpje zuigen. Omdat de baby nog ruimte genoeg heeft in de baarmoeder, zwemt hij lekker rond in het vruchtwater.

Ontwikkeling mama

De baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. De baarmoeder verplaatst zich vanaf deze week steeds meer naar boven. Als je ligt kun je soms al een randje van je baarmoeder boven je schaambot voelen uitsteken. Ik heb dat zelf overigens nog niet gevoeld 🙂 Op dit moment in de zwangerschap heb je ongeveer 50% meer bloed in je lijf dan normaal. Deels om voedingsstoffen naar de placenta te vervoeren en deels om afvalstoffen van je baby af te voeren. Doordat er meer bloed wordt rondgepompt, kan je bloeddruk dalen. Met als gevolg dat je je duizelig voelt, omdat er minder bloed naar je hersenen gaat. Ik heb dit zelf helaas ook meegemaakt. Twee keer tijdens het winkelen. Ik weet nu dat ik moet voorkomen dat ik te lang in een benauwde ruimte ben en zodra ik het voel aankomen even moet gaan zitten of een frisse neus moet halen.

Verloskundige

In de tiende week van de zwangerschap heb ik de eerste afspraak met de verloskundige gehad. Dit was een intakegesprek waarbij je hele medische geschiedenis wordt bevraagd, je leefgewoonten en de aanwezigheid van eventuele erfelijke ziekten in jouw familie of die van je partner. De verloskundige probeerde meteen ook het hartje te laten horen, maar dat vond ik toen nog erg onduidelijk. Vorige week, bij 11 weken en 5 dagen, hebben we de termijnecho ofwel 12-wekenecho gehad. Daarbij wordt de foetus opgemeten en kan zeer nauwkeurig worden bepaald hoe lang je zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum precies is. En het leukste is natuurlijk dat je je baby’tje te zien krijgt! Het was in het begin heel rustig, maar net toen ik de verloskundige vroeg of ze kon zien of het sliep, begon het heel actief met de armpjes en beentjes te bewegen. Dat is zo leuk om te zien!

Dat was het wel voor deze week 🙂 Volgende week de update voor 13 weken!

Bij deze blogpost hoort ook een filmpje. Abonneer je op mijn YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van al mijn filmpjes 🙂

5 Comments

 • Reply Sylvia 4 juni 2013 at 08:20

  Dat is nog eens leuk nieuws om te lezen op de dinsdagochtend, gefeliciteerd! ;D

 • Reply Mieke 4 juni 2013 at 22:26

  Echt super leuk! Ik vroeg me al af waarom het hier wat stil was. 😉 De vermoeidheid is erg herkenbaar. Had ik ook. 😉
  Maar ook hier nogmaals van harte gefeliciteerd met je zwangerschap!

 • Reply Miranda 5 juni 2013 at 11:58

  Hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap!

 • Reply Marcella 6 juni 2013 at 22:40

  Hè, wat leuk! Ik miste je leuke blogs al, maar had dit nieuws niet verwacht. Goed nieuws, gefeliciteerd met je zwangerschap!

 • Reply Monique 15 juni 2013 at 09:10

  Dank jullie wel allemaal! Ik heb de laatste weken weer wat energie terug, dus ik hoop het bloggen weer helemaal op te pakken en jullie op de hoogte te houden 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.