PERSOONLIJK

Leon van der Zanden stopt als cabaretier | einde van een tijdperk

21 november 2018

podium

Het was winter 2004 toen mijn broertje een culturele activiteit moest doen voor het middelbare schoolvak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV). Dat vond hij uiteraard ‘supersaai’, maar cabaret leek hem dan nog de minst vervelende optie. Hij las iets over Leon van der Zanden, een in die tijd redelijk nieuwe cabaretier, en vroeg of ik mee wilde gaan naar zijn voorstelling in het Parktheater hier in Eindhoven.

Toen…

Ik ben de flauwste niet, dus zo geschiedde. We gingen redelijk neutraal de zaal binnen, maar kwamen mega enthousiast weer naar buiten. Dit was leuk! De bedenkers van het vak CKV kunnen zichzelf een schouderklopje geven, want die avond was onze liefde voor cabaret geboren. Of ik Leon daarvoor al kende van het (regionale) tv-programma Olifantendoders weet ik eigenlijk niet. Wel weet ik dat ik dat programma daarna ook intensief ben gaan kijken. En zoals veel websites in die tijd nog een ‘gastenboek’ hadden (jeetje, wat ouderwets als je nu terugkijkt!), had Leon dat op zijn website ook. Aangezien hij daar zelf ook zo nu en dan reageerde vond ik het leuk daar af en toe ‘rond te hangen’. Tja, ik was 19 en ik wilde wat blijkbaar.

In die tijd studeerde ik nog aan de Universiteit van Tilburg. Ik weet niet precies hoeveel tijd er zat tussen mijn eerste kennismaking met cabaret en dat wat ik je nu ga vertellen, maar het zal geen hele lange tijd geweest zijn. Ik weet nog dat ik ergens op de Uni achter de computer zat en opeens een mail ontving van… Leon! Huh?! Hij schreef dat zijn huidige DVD-verkoopster er binnenkort mee ging stoppen en wilde peilen of ik het leuk zou vinden bij voorstellingen in de buurt aanwezig te zijn achter de stand. Met een studie, bijbaantje, sport en een vriendje had ik het al vrij druk maar uiteraard hoefde ik niet lang over zijn voorstel na te denken.

En zo gebeurde het dus dat ik meerdere keren per maand (zoiets moet de frequentie toch wel zijn geweest) de merchandise van Leon op me nam. Voor en na de voorstelling verkocht ik zijn DVD’s, deelde flyers en posters uit en zorgde dat degenen die een handtekening wilden, die ook kregen. Alleen was, en ben, ik van nature nou niet echt een verkooptalent. Ik vond het prima als mensen naar me toe kwamen en zelf wat wilden kopen. Maar zelf op mensen af stappen en actief een verkooppraatje houden zat (en zit) niet in me.

Na twee seizoenen stopte de samenwerking om hoofdzakelijk die reden. En hoewel ik dat toen wel jammer vond, snap ik nu heel goed dat dat zakelijk gezien voor hem de meest logische beslissing was.

Maar het heeft me wel een mooie en bijzondere tijd opgeleverd. Ik leerde nieuwe mensen kennen, waaronder Leons beste vriend Bas, en maakte van dichtbij mee hoe het eraan toe gaat in een theater. Ook leerde ik Leon als persoon natuurlijk wat beter kennen. Vaak ging ik heen met het openbaar vervoer en kon ik op de terugweg met hem meerijden omdat hij destijds zo’n beetje om de hoek van mijn ouderlijk huis woonde. Voor een ietwat onzeker meisje als ik was dat alles een hele belevenis. Ik weet nog dat we onderweg muziek luisterden en allerlei (soms filosofische) zaken des levens bespraken.

En nu

Er zijn sinds die eerste kennismaking heel wat jaren (veertien dus!) verstreken. In totaal heeft Leon nu negen voorstellingen gemaakt. Als hij in de buurt speelt ben ik altijd welkom om te komen kijken en zo heb ik de eerste acht voorstellingen allemaal gezien. Maar een aantal weken geleden kwam het bericht dat Leon gaat stoppen als cabaretier. Hij deed er al diverse dingen naast, maar gaat nu officieel afscheid nemen van het cabaretpodium. Ik snap zijn keuze maar vind het, zeker nu ik weer terugdenk aan die begintijd, toch gek.

Voor de laatste keer

Toen ik ontdekte dat ik zijn laatste show nog helemaal niet gezien heb en hoorde dat hij op 20 november voor de laatste keer in zijn geboortestad Helmond zou spelen, moest ik daar natuurlijk bij zijn. Ik trommelde last minute een vriendin op die gelukkig zin en tijd had en bestelde snel twee kaarten.

Als ik dit artikel schrijf moeten we nog gaan, dus hoe het was lees je vast terug in mijn weekoverzicht aanstaande zondag!

Houd jij van cabaret?

2 Comments

 • Reply Els Wanders 23 november 2018 at 22:47

  Ik ben 1 keer naar een voorstelling van Leon geweest in Lieshout, vond ik toen er leuk. Ben benieuwd hoe je de laatste show hebt ervaren.

  • Reply Monique 23 november 2018 at 23:56

   Leuk om te horen Els! Ik had een hele leuke avond. Leon speelde goed en had mooie interactie met het publiek. Heb hem na afloop helaas niet meer kunnen spreken, maar hij appte me dat hij heel tevreden was 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.