ALLEENSTAAND OUDERSCHAP PERSOONLIJK

Kom je als alleenstaande ouder nog wel aan jezelf toe?

8 april 2021

Ik ben er destijds nooit zo open over geweest, maar ik vond het nogal wat om er grotendeels alleen voor te staan met de kinderen. Zou ik dat wel kunnen? Je bent zo gewend alles samen te doen en ineens komt alles voor een groot deel op jouw schouders terecht. Dat is nogal wat. Maar weet je? Ik kan het dus wel. Het gaat misschien niet altijd helemaal vlekkeloos, maar de kinderen komen niets tekort. Een andere vraag die ik me in het begin weleens stelde was: ‘kom ik ooit nog aan mezelf toe?’ Ik was altijd gewend best veel tijd voor mezelf te hebben, ook als de kinderen thuis waren. Maar je weet het: kleine kinderen vragen een hoop zorg en aandacht. Zou dat betekenen dat ik al mijn tijd moet inleveren? Nu we een ruime 9 maanden verder zijn denk ik dat ik daar wel wat zinnigs over kan zeggen.

De kinderen op 1

Och, wat klinkt het cliché hè? ‘De kinderen zijn het allerbelangrijkst. Als zij gelukkig zijn, ben ik dat ook’. Blegh. Maar het is alleen maar een cliché omdat er een kern van waarheid in zit natuurlijk. Want als er iets met de kinderen is, als zij honger of dorst hebben, gevallen zijn of hulp nodig hebben, dan laat ik alles uit mijn handen vallen en is er niets belangrijker dan er voor ze zijn. Dat is volkomen normaal en natuurlijk. Dat is hoe ik het wilde en ook hoe het nu blijkt te zijn.

Kom ik op 2?

Als in alle basisbehoeften is voorzien, dan is er ruimte om verder te kijken. Want achter die kinderen staat een vrouw (of man, lees vooral wat op jou van toepassing is). De vrouw die door weer en wind naar school fietst, die boodschappen doet terwijl ze eigenlijk geen zin heeft en 30 keer hetzelfde verhaaltje voorleest als daarom gevraagd wordt. Die eigenlijk wel wat meer zou willen sporten, lezen, Netflixen of gewoon ‘even-niksen’, maar zal merken dat de tijd daarvoor beperkt is. Maar er is dus wel tijd. Gelukkig.

Me-time als alleenstaande ouder

Ik kan hier natuurlijk alleen vanuit mijn eigen ervaring schetsen. Mijn kinderen zijn elke week één doordeweekse dag en om de week een weekend (vr-avond t/m ma-ochtend) bij hun papa. De rest zijn ze bij mij. Die ene doordeweekse dag is grotendeels gevuld met werk (op de andere doordeweekse dagen werk ik alleen onder schooltijd of als ze bij opa/oma zijn), al probeer ik die dag meestal ook te sporten en moet ik vaak toch even boodschappen doen. Het weekend dat ze niet thuis zijn is echt voor mij. Al merk ik dat ik ook dan weleens wat werk (tja, ondernemer) en ik toch ook een keer mijn huishouden moet doen. En daar wringt hem een beetje de schoen. Want als je altijd dingen ziet (en geloof me: die zie je) en doet die moeten gebeuren, kun je nooit ontspannen of helemaal zonder schuldgevoel iets doen omdat je er zin in hebt, omdat het iets is waar je blij van wordt (behalve als dat dan toevallig het huishouden is) en waar je je batterijtje mee oplaadt.

Ik kom mezelf op dit gebied echt nog weleens tegen, maar leer ook steeds beter om op de juiste momenten voor mezelf te kiezen. En dus laat ik soms de boel net iets langer de boel dan eigenlijk de bedoeling is. Of kies ik ervoor om die paar keer dat het kan wat langer in bed te blijven liggen. Alle andere dagen moet ik er op tijd uit om te zorgen dat de kinderen op tijd de deur uit kunnen. Er is niemand die me zegt dat ik wel een keer kan blijven liggen of die ik smekend aan kan kijken om dat voor elkaar te krijgen. En dat is prima, maar betekent wel dat ik op andere momenten best wat liever mag zijn voor mezelf. Word ik trouwens sowieso een veel leukere moeder van. Win-win dus.

Mijn tips als je als alleenstaande ouder wel wat (meer) me-time kunt gebruiken:

 • Vraag hulp van familie of vrienden als je er echt even doorheen zit. Je kids kunnen vast wel een ochtend of middag bij hen spelen of misschien zelfs blijven logeren? Afspreken met mensen die zelf ook kinderen hebben waardoor de kinderen zich met elkaar vermaken en jullie tijd hebben om bij te kletsen, kan natuurlijk ook.
 • Zorg dat je bewust tijd voor jezelf inplant. Liggen je kids ’s avonds op tijd in bed? Doe die paar uur voor je zelf naar bed gaat iets wat je echt leuk vindt. Of duik er een keer lekker vroeg in. Heb je ergens een uurtje over? Pak een boek, kijk een serie of doe iets anders waar je energie van krijgt.
 • Huishouden, boodschappen, werk… Allemaal dingen die nu eenmaal moeten. Daar ontkom je niet aan. Ik heb me weleens schuldig gevoeld als ik huishoudelijke taken deed waar de kinderen bij waren. Of ze meesleepte naar de supermarkt omdat ik in mijn vrije weekend niet aan boodschappen doen was toegekomen. Maar ik weet nu dat dat nergens voor nodig is. Als je het een met het ander kunt combineren en er genoeg tijd voor alle andere dingen overblijft, dan doe je het volgens mij prima. Bovendien leren je kinderen zo meteen dat het huis niet vanzelf schoon wordt en voorraadkasten niet uit zichzelf gevuld raken.
 • Maak gebruik van kleine momentjes tussendoor. Staat je kind onder de douche, wordt er een spelletje gespeeld of kijken ze geboeid een film? Niemand die zegt dat je mee moet helpen of doen. Pak een tijdschrift, maak lekkere koffie en kruip even in je eigen bubbel. Kun je daarna weer op volle kracht verder.

Voor de alleenstaande ouders: vind jij dat je genoeg me-time hebt of mag het nog wel wat meer? Maak jij al gebruik van de voorbeelden en tips die ik geef of doe je dat eigenlijk nog te weinig?

7 Comments

 • Reply Cindy 8 april 2021 at 12:14

  Waarom niet een keer samen het huis schoonmaken? Sinds kort helpen hier de kinderen mee. Mijn man doet boven en ik beneden. En ondertussen ‘manage’ ik de kinderen van 6 en 4 met kleine klusjes. K1 deed voorheen alle kussens van de bank eraf halen en daar de kruimels stofzuigen maar das overgenomen door K2. K1 is handig in kleine klusjes zoals op de juiste plek terug leggen. Ook vraag ik ze door de weeks en het weekend om de vaatwasser uit te ruimen. Ze doen het bestek in de la en de rest gewoon op het aanrecht zodat ik het makkelijk in de kastjes kan doen. K1 ruimt s avonds de tafel af en dan een nat doekje erover, K2 doet dan met een handstofzuigertje de kruimels vd grond. K1 kan ook makkelijk lakens van het bed afhalen als dit verschoont moet worden of handdoeken opvouwen. Ze krijgen als ze veel klusjes doen wel wat extra zakgeld omdat ik me dan schuldig voel om ze al dat werk te laten doen maar vind het ook belangrijk dat ze beseffen wat er allemaal gedaan moet worden.
  En ja soms vraagt het wel net wat meer tijd dan als ik het alleen zou doen maar het is wel handig dat iemand je helpt om alle kleine klusjes kan doen zodat jij je op de grote kan richten. Sommige klusjes die samen gedaan kunnen worden dan besteed je toch tijd met ze en weet je, vaak vinden ze het enorm leuk om te helpen. Het is alleen even zoeken wat ze kunnen zonder er de hele tijd bij te hoeven staan.
  Probeer het eens meid, misschien helpt het?

  • Reply Monique 12 april 2021 at 15:45

   Dat is inderdaad een hele goeie. Ik denk vaak ‘ik doe het wel zelf, dan gaat het sneller’ maar vergeet dan dat ze er zelf ook wat van leren en inderdaad beter snappen dat het allemaal vanzelf gaat. Bovendien vinden ze het (vooral de jongste) vaak nog leuk om te helpen ook. Ga daar eens werk van maken, dankjewel!

 • Reply Vivianne 10 april 2021 at 08:07

  Helemaal met bovenstaande eens. Kinderen kunnen best wat klusjes doen en wat je zelf schrijft, zo leren ze ook dat niet allesvanzelf gaat. En wat je ook al schrijft. Kinderen kunnen best ook wel eens alleen spelen en hoeven niet altijd entertainend te worden. Maar je schrijft het zelf ook al.

  • Reply Monique 12 april 2021 at 15:46

   Ik ben het helemaal met je eens! Ik ga ze eens wat meer betrekken bij alles wat er moet gebeuren. Heb gisteren mijn dochter voor het eerst helemaal alleen laten douchen en dat ging super goed. Ze kwam zelfs in een schone pyjama beneden. Dat maakt me dan zo trots 🙂

 • Reply Lisette 14 april 2021 at 18:22

  Ik beb heel benieuwd hoe het gaat worden! Heb de afgelopen jaren de zorg voor de kinderen ook grotendeels alleen gedaan. Heb dezelfde regeling als jij, en mij lijkt het vooralsnog best relaxed ;). Maar goed over 9 maanden zal ik er ook eens over schrijven, wie weet hoe het dan is

 • Reply M 14 april 2021 at 22:13

  Er is niks mis mee dat je kinderen je zien schoonmaken of boodschappen doen. Vaak vinden ze dit alleen maar leuk! En willen vaak helpen! Dat betekend vaak wel dat je 2 keer moet schoonmaken maar ach.. ik heb geen regeling of iets dergelijks en de kids zijn 24/7 bij mij wanneer ik thuis ben.. ik zelf vind het moeilijk om echt me time te vinden.. vooral tijdens deze crisis is het moeilijk voor mij om wat te doen voor mijzelf.. af en toe op de koffie bij een vriendin of familie maar dan gaat de jongste vaak gewoon met mij mee..
  Moet ook wel eerlijk zijn.. ik ben wel toe aan een bijvoorbeeld heel weekend me time.. maar dat doe ik liever wanneer hotels en restaurants weer open zijn.. dan kan ik wat doen! Echt even weg! Lijkt me fantastisch.. al zal ik zelf wel echt mijn kiddos missen

 • Reply Het dagelijkse leven van een alleenstaande papa - Robby De Letter 5 juni 2023 at 07:03

  […] schrijven of boeken te lezen. Soms lijkt het of we als ouder geen tijd voor onszelf hebben. Creëer me-time, zodat je niet het gevoel krijgt dat je geen adem meer hebt. Ook jij hebt tijd voor jezelf nodig, […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.