PERSOONLIJK

Met kinderen in de stad wonen, hoe is dat?

17 maart 2017

Ik ben geboren en getogen in Eindhoven. Ik woonde er tijdens mijn studententijd en toen M en ik gingen samenwonen, een huis kochten en kinderen kregen was dat geen reden om uit de stad te vertrekken. Maar hoe is dat nu eigenlijk? Met kinderen midden in de stad wonen? Verlangen we niet af en toe naar wat meer rust en ruimte?

Ik denk dat als ik de stad niet fijn zou hebben gevonden, ik er al lang weg was geweest. Ik ben het gewend alles dichtbij te hebben. Ga bijna overal op de fiets naartoe en geniet van de levendigheid. Toch is er sinds de komst van de kinderen wel iets veranderd. Waar ik me eerst nooit zo stoorde aan het drukke verkeer in sommige straten, zie ik er nu wat meer de nadelen van. Laatst nog hield ik mijn hart vast toen Lise besloot er op haar loopfiets vandoor te gaan en ik niet achter haar aan kon rennen omdat ik Quinn in de draagzak had zitten. Gelukkig liep het goed af en luistert ze normaal gesproken altijd heel goed.

We hebben een aantal vrienden die in de dorpen rondom de stad wonen. En ik verwacht dat ik daar ook prima zou kunnen aarden. Voor de kinderen lijkt het me ook best fijn als ze wat meer ruimte hebben en wat sneller hun eigen gang kunnen en mogen gaan (ik zie het hier bijvoorbeeld niet gebeuren dat Lise alleen naar de basisschool gaat, zelfs niet als ze in groep 8 zit in verband met die drukke weg die ze moet oversteken). Ja, het dorpse leven heeft zeker zijn voordelen. Ik fantaseer er soms weleens over om in een klein plaatsje in de buurt van de Zeeuwse kust te wonen. Ja echt!

Maar… dan denk ik weer aan de flexibiliteit die we hebben door in de stad te wonen. Dat we op een willekeurige avond kunnen beslissen uit eten te gaan omdat we geen zin hebben om te koken. ‘Even naar de bioscoop’ een optie is en er buiten de deur altijd wel wat te beleven is. Als ik me die dingen bedenk dan hou ik toch wel erg van de stad. We hebben (voor stadse begrippen) een redelijke tuin en hoeven maar een straat over te steken en we staan in een mooi park. Bij behoefte aan rust kunnen we die dus zeker ook opzoeken. Maar vooral het binnen handbereik hebben van allerlei voorzieningen vind ik heerlijk. M is binnen tien minuten fietsen op zijn werk en het station, de bibliotheek, sportschool en het winkelcentrum zijn net zo dichtbij. Ik wil hier dus voorlopig zeker nog niet weg!

Woon jij in een dorp of in een stad en hoe ervaar je dat? Zou je ooit anders willen?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

14 Comments

 • Reply Patricia 17 maart 2017 at 06:56

  Wij wonen nu in een ‘groot dorp’, maar wel aan de buitenkant. Supermarkt op 500 meter, en aan de andere kant kijken we uit over plassen en sta ik sneller op het strandje dan in Zeeland. Gaan verhuizen naar kleiner dorp, omdat we daar zelf kunnen bouwen. Toch krijgen we daarmee wel diverse voorzieningen (winkels, restaurants, cafeetjes en mijn kantoor) dichterbij. Maar ook in stad kan ik aarden; tijdens studententijd in Utrecht gewoond.

 • Reply Kim 17 maart 2017 at 08:07

  Ik vind het heel lastig. Mijn vriend is écht een stadsjongen terwijl ik een echt dorpsmeisje ben. Mijn vriend wil de stad niet uit en ik wil de stad niet in. Dat wordt nog een probleempje haha.

 • Reply Essma 17 maart 2017 at 10:17

  Wij wonen in Frankfurt. Toen we er net kwamen wonen, zaten we echt midden in de stad! We konden bijna alles lopend doen. Deze wijk was ook al heel rustig en groen voor stadse begrippen. We woonden ook heel dicht bij Holzhausenpark. Een prachtig park waar kinderen uren kunnen spelen en ontdekken. Het mooie van Frankfurt is dat het een hele levendige, drukke stad is maar het tegelijk ook heel groen en rustig kan zijn. Het heeft heel veel parken. We wonen nu bijna sinds een jaar in een andere wijk in Frankfurt. Pal naast een van de grootste parken van Hessen. heerlijk! De bruisende stad waar we vandaan kwamen, is ook nog steeds 10 minuten van waar we nu wonen.
  De enige verhuizing die we nog gaan doen is terug naar NL….ooit in de toekomst. Dan het liefst in een rustig deel van Z-H. Voor nu ben ik echt heel blij met het groen om ons heen!

 • Reply Vlijtig Liesje 17 maart 2017 at 11:04

  Superleuk onderwerp! Ik woon juist helemaal buitenaf op het platteland. Niet eens een dorp. En de voordelen van de stad die je beschrijft zijn beslist waar. Het lijkt me heerlijk om zo makkelijk even iets te kunnen doen.

 • Reply Christin@ 17 maart 2017 at 13:23

  Home Sweet Home .

 • Reply Anouk 17 maart 2017 at 19:13

  Wat leuk om te lezen. Ik was een stadsmeisje een tijdens mijn eerste zwangerschap naar een klein dorpje verhuisd ten oosten van Brabant. mijn vriend is hier opgegroeid.Het was even schakelen, maar het bevalt me hier goed.De rust is heerlijk, het is veilig voor de kindjes, ik zou niet meer terug willen

 • Reply Nicole 17 maart 2017 at 22:08

  Wij wonen in een dorp waar echt helemaal niks zit! Maar toch zou ik niet anders willen! Met 15 min ben ik midden in de binnenstad van Dordrecht en de andere kant op met 20 min in Rotterdam. Het nadeel is inderdaad wel dat we eigenlijk altijd de auto nodig hebben om weg te gaan! Even een boodschapje doen zit er niet in.. Maar toch zou ik de rust en de ruimte die ik heb niet in kunnen ruilen denk ik.. Terwijl ik altijd in Dordrecht gewoond heb.

 • Reply lisette 18 maart 2017 at 04:39

  Wij wonen ook in een dorp met de voor en nadelen. Zo is het handig een auto te hebben omday niet alles even dichtbij zit. Fe levendigheid van de stad lijkt me idd soms heerlijk? Hier te maken met vergrijzing.

 • Reply Nicole 18 maart 2017 at 06:47

  Ik had als stadsmeisje nooit verwacht te kunnen aarden in een dorp.. Vooral niet eentje zonder openbaar vervoer haha. Maar het is echt heerlijk! Als ik nu ik de stad kom ben ik blij wanneer ik weer terug rijd naar huis. Al die verkeerslichten en gehaast etc. En willen we avondje uit zijn we alsnog zo in een stad.. Toen we nog in Eindhoven woonden woonde we ook aan de rand van de stad en deden we er net zo lang over als nu om in centrum te komen 😄

 • Reply Kristel 18 maart 2017 at 12:30

  Leuk om te lezen, wij wonen zelf ook in Eindhoven. Al moet ik zeggen dat ik Eindhoven eigenlijk een groot dorp vindt ipv echt een stad. We hebben hier altijd fijn gewoond, ook met 2 kinderen nu. Mijn man komt hier vandaan,maar we gaan nu toch verhuizen naar een dorp een halfuurtje van Eindhoven. Mijn ouders en familie woont er dus fijner met bezoekjes en oppas;)

 • Reply Marleen 18 maart 2017 at 17:26

  We wonen zelf ook in Eindhoven, maar nu ons eerste kindje op komst is neigen we toch meer naar het leven in een dorp. Je hebt meer vrijheid en minder drukte.. En ook meer ruimte..

 • Reply Janske 18 maart 2017 at 19:27

  Ik voel precies hetzelfde…al ben ik geboren in een dorp waar ik tot mijn 16 ben opgegroeid. Maar nu ik in Eindhoven woon wil ik echt niet meer terug. …voor mijzelf. ..wel voor de kinderen. Precies om dezelfde redenen. Ik heb wel twee vriendinnen die beiden in het dorp zo’n blijven wonen. …maar die kunnen nooit even te voet iets leuks doen. ..het gevoel dat ze vast zitten vinden ze soms best benauwend. Zij hebben inderdaad wel allebei een mega huis met grote tuin. ..maar uiteindelijk draait wonen toch echt om de locatie. ..die kun je namelijk niet aanpassen. …

  Lastig hè

 • Reply Sonja 18 maart 2017 at 21:39

  Wij wonen in Zoetermeer; officieel in stad, maar gezien we aan de rand wonen hoor ik ’s morgens de koeien loeien, en is het zo rustig in onze buurt dat het net lijkt of ik in een dorp woon. Best of both worlds 😉

 • Reply Channah 19 maart 2017 at 13:17

  Wij zijn van een relatief groot dorp nu echt naar de stad verhuisd en ik moet zeggen dat het echt super goed bevalt! Snelweg is super dichtbij, dus ik kan zo de ring op met de auto en eigenlijk alle richtingen uit. Supermarkten genoeg, als je wat nodig hebt is er altijd wel een winkel in de buurt die het verkoopt, ook als je er ’s avonds ineens achter komt dat het speentje van je kind kwijt is haha! En ondanks dat we aan een relatief drukke weg wonen, hebben we een grote tuin en daar is het echt zo lekker rustig: je merkt niets van het drukke leven om je heen. Maar met een jaar of 10 wil ik wel weer lekker terug naar een dorp denk ik..

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.