OUDERSCHAP PERSOONLIJK

Je digitale herinneringen bewaren

18 maart 2015

babyvakantie1

Net als andere mama’s en papa’s maak ik graag foto’s van mijn kind. Ik moet mijn telefoon regelmatig leegmaken omdat hij zo vol staat met foto’s dat er geen een meer bij past. Wat een mazzel hebben we eigenlijk, dat we onze camera tegenwoordig altijd bij de hand hebben en dus alle mooie, ontroerende en grappige momenten van onze kroost direct kunnen vastleggen!

Dat er ook nadelen zitten aan die berg digitale bestanden die langzaamaan steeds groter wordt, ontdekte ik vorige week. Een half jaar geleden schaften we een hele grote externe harde schijf aan. 3 terabytes als ik me niet vergis. Hij werkt draadloos via Wifi, waardoor je er met je laptop contact mee kunt maken en er foto’s (of andere bestanden) naartoe kunt slepen.

Maar vorige week kon mijn laptop de schijf ineens niet vinden, terwijl dat normaal altijd automatisch ging. En even later vroeg hij om logingegevens die ik niet wist en M nergens meer kon vinden. Nooo…! De enige optie was de zaak resetten, wat er volgens de handleiding van de harde schijf niet toe zou leiden dat de bestanden weg zouden zijn. M had daar wel vertrouwen in, ik dus niet. Ik zat stikzenuwachtig op de bank te wachten tot hij eindelijk zou zeggen dat de schijf weer bereikbaar was en alle foto’s van de afgelopen 16 maanden er nog gewoon netjes op stonden.

Dat verlossende moment kwam gelukkig. Wat was ik opgelucht en blij! We hebben een nieuwe login aangemaakt (en die voor de zekerheid ook maar ergens genoteerd) en hebben gelukkig dus weer gewoon toegang tot alle foto’s. Maar ik ben wel bang geworden. Want wat als die schijf opeens wel echt kapot gaat? Ik zit er sterk over te denken maar een tweede back-up te maken van alles. Op cd’s misschien? Al wordt dat wel een heel karwei en zit ik momenteel niet echt ruim in m’n tijd… Maar wat zou het hartverscheurend erg zijn als al die dierbare foto’s, die prachtige herinneringen, voorgoed zijn verdwenen!

Ik vroeg me daarom af… Wat doe jij met je digitale herinneringen en belangrijkste bestanden? Back-uppen? Waar, en hoe? En heb jij ook al eens meegemaakt dat je dacht alles kwijt te zijn?

12 Comments

 • Reply Daantje 18 maart 2015 at 08:12

  Mijn man heeft ingesteld dat de foto’s op mijn telefoon automatisch worden gebackupt in google plus! Heel handig, ik hoef er nooit over na te denken 😀

 • Reply Linda 18 maart 2015 at 08:13

  Dan baal je, is alles bewaard gebleven?

 • Reply Seline 18 maart 2015 at 08:43

  Ja ik moet ook maar eens een harde schijf aanschaffen… En gelukkig dat je alle foto’s nog hebt!!

 • Reply Jess 18 maart 2015 at 09:00

  Wij hebben twee harde schijven. Een gebruiken we alleen als back-up van de eerste harde schijf. Maar goed ook, want Sam heeft twee weken geleden een harde schijf gesloopt. Verder heb ik belangrijke foto’s van mijn bevallingen, kraamtijd en ziekenhuisperiode ook nog op een geheugenkaartje staan.

 • Reply Toppen en Dalen 18 maart 2015 at 09:17

  Hier probeer ik regelmatig van mijn laptop ook een kopie op een externe schijf te maken… zo heb ik het dubbel in bewaring. Moet nu ook weer foto’s van de telefoon naar de laptop over zetten bedenk ik me… maar wat fijn dat de digitale wereld tegenwoordig bestaat!

 • Reply Kim 18 maart 2015 at 12:19

  Heel slim om over na te denken inderdaad! Ik heb ooit tijdens een studie al mijn foto’s en bestanden verloren en kon toen wel janken haha. Inmiddels heb ik een externe harde schijf die ik regelmatig bijvul.

 • Reply Bro 18 maart 2015 at 12:25

  tssssss….ik dacht dat michiel wel lering had getrokken uit hoe wij het thuis opgelost hebben!

 • Reply Lieke 18 maart 2015 at 12:32

  Mijn foto’s worden automatisch ook opgeslagen in Dropbox. Dus dat is erg fijn als er eens wat met mijn telefoon gebeurt!

 • Reply Mieke 18 maart 2015 at 15:06

  Oei, ik zou zoiets ook echt zenuwslopend vinden!
  Wij hebben ook een externe harde schijf. En ik maak voor de meisjes na elke verjaardag een fotoalbum van het afgelopen jaar met de mooiste foto’s. Dan staan ze ook nog ergens anders dan alleen digitaal. En de meisjes vinden het erg leuk om door hun fotoalbums te bladeren.

 • Reply Susanne 19 maart 2015 at 10:17

  De foto’s van onze telefoons worden automatisch opgeslagen en dropbox en eens in de zoveel tijd, zet ik alles op de laptop. De foto’s en filmpjes van de camera staan op de laptop. Daarvan maken we een back up op een harde schijf en die backuppen we weer op weer een andere harde schijf, haha. Ik ben ook als de dood dat ik de foto’s van onze Lise ooit kwijt raak!

 • Reply Kelly 19 maart 2015 at 13:32

  IK maak van de mooiste foto’s een fotoboek. Op de een of andere manier grijp je toch sneller naar een boek dan naar je computer om aan je familie foto’s te laten zien! Ik wil wel een harde schijf want ik ben als de dood dat ik alles kwijt raak!

 • Reply janske 19 maart 2015 at 21:36

  automatische back-ups op twee harde schijven op twee locaties…mocht er brand uitbreken hier dan hebben we een reserve ergens anders…tja, mijn vriend is systeembeheerder…dus die heeft wel vaker mensen gezien die alle foto’s vd geboorte van hun kindje of hun bruiloft kwijt waren…dat wil je echt niet!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.