PERSOONLIJK

Ik moet jullie iets vertellen

11 april 2020

Nog niet eerder heb ik zo lang over een blogpost gedaan als dit keer. Het is vrij eng om iets op te schrijven dat daarna zijn werk moet doen zonder dat je nog nuances kunt aanbrengen, dingen kunt toevoegen of verhelderen. Dat is normaal natuurlijk ook zo, maar dan betreft het niet zo’n gevoelig en super persoonlijk onderwerp als nu het geval is. M en ik gaan namelijk uit elkaar. Voor (de meesten van) jullie is dit nieuws. Voor de mensen die wat dichter bij ons staan al een tijdje niet meer. Maar ik wilde eerst zorgen dat alles min of meer bij onszelf, de kinderen en onze naaste familie en vrienden geland zou zijn, voor ik het hier deel. Echt geland is het trouwens nog steeds niet, maar het moment is nu wel echt daar om ook jullie op de hoogte te brengen.

Je zult begrijpen dat het alles behalve leuk is om dit hier te delen, maar het is wel nodig. Ik schrijf immers op persoonlijke titel, deel wekelijks mijn belevenissen in een weekoverzicht en daarmee is mijn blog ook gewoon een deel van mijn leven. Dit grote ding lange tijd ‘verzwijgen’ is dan ook alles behalve makkelijk voor me geweest. Nog veel moeilijker was het om gewoon te blijven schrijven over de leuke dingen (die er gelukkig ook echt nog wel waren) terwijl ondertussen mijn leven compleet instortte en ik daar voor mijn gevoel niets over kwijt kon. ‘Ik kan geloof ik niet eens normaal meer lachen’, zei ik net nadat de beslissing definitief was tegen Charlotte toen ze voor een campagne een foto van me moest maken. Dat laat wel zien dat ik het er, vooral de eerste weken, heel moeilijk mee had. En nog steeds kan ik plotseling worden overvallen door verdriet, radeloosheid of angst. Het zit hem vaak in de kleinste dingen.

‘Maar wat is er dan gebeurd? Waarom dit besluit? Jullie zijn zo leuk samen!’ Ik snap dit soort vragen en opmerkingen best goed. Want zelfs mensen die het dichtst bij ons staan hebben het niet zien aankomen. Wij zelf achteraf gezien wel. Ik wil niet teveel in detail treden, omdat er toch echt nog wel een deel van mijn leven privé is en ook moet blijven. Maar dat de dingen al langer niet goed liepen tussen ons moge duidelijk zijn. Dat we daar geen of in elk geval veel te weinig actie op ondernamen ook. Overigens wil ik daarmee niet zeggen dat alles goedgekomen zou zijn als we dat wel hadden gedaan. Ik heb me de afgelopen tijd heel vaak afgevraagd ‘wat als’, maar het enige antwoord dat ik daarop krijg is dat het me niet verder helpt en ik er vooral verdrietig van word. Feit is dat de situatie is zoals die is en dat we het daarmee moeten doen. En dat we er beiden onze weg in moeten zien te vinden.

En dan de kinderen. Die zijn natuurlijk het allerbelangrijkste in mijn (en ons) leven. En wat had ik het voor hen graag anders gewild. Als je het geluk hebt kinderen te krijgen wil je niets liever dan ze die veilige haven, dat veilige thuis, geven. In ons geval bestaande uit een vader én een moeder. Je wilt niets liever dan samen een gezin vormen. Maar Lise en Quinn verdienen een papa en mama die gelukkig zijn. Met zichzelf, maar zeker ook met elkaar. En als dat niet meer lukt, als je meer als vrienden in een huis leeft dan als geliefden, dan is de enige oplossing er apart van elkaar het beste van te maken. En bij alle beslissingen die je neemt de kinderen op nummer één te zetten. Lise weet wat er aan de hand is en wat dat betekent voor de toekomst. Wel stelt ze veel vragen en geeft ze zelf aan wanneer ze erover wil praten. En dat doen we dan natuurlijk. Quinn is nog te klein om het te begrijpen, maar proberen we op zijn niveau toch uit te leggen wat er gaat gebeuren.

Dit alles ‘speelt’ eigenlijk al sinds begin september vorig jaar. Half december zijn we overgegaan op ‘bird nesting‘, waarbij de kinderen in het huis blijven en wij als ouders om en om een week thuis slapen en een week bij onze ouders. Daarover schrijf ik nog weleens een aparte blog, dus daar zal ik nu niet verder over uitweiden. Maar we hebben dus nog ruim twee maanden ‘gewoon’ samen doorgeleefd. Iets wat lang niet altijd makkelijk was, maar wat wel laat zien dat we geen ruzie hebben en het vooral belangrijk vinden de dingen goed te regelen zodat we hier alle vier zo goed mogelijk uit komen. Avondeten doen we nog elke dag met z’n vieren en ook leggen we samen de kinderen in bed. Alles om het ritme en de structuur er voor hen in te houden.

We zijn nu druk met het regelen van allerlei praktische zaken. Daarvan is op dit moment nog veel onzeker, dus ik hoop daar binnenkort een update over te kunnen geven. Tot alles geregeld is blijft de situatie zoals die nu is. Met nu, in verband met de coronacrisis, nog wat extra uitdaging omdat de kinderen en wij nu overdag natuurlijk fulltime thuis zijn en we de zorg voor hen met thuisonderwijs en werk moeten zien te combineren. Gelukkig gaat dat erg goed en gaan we respectvol met elkaar om. Dat is heel fijn.

Op een later moment dus meer. Het voelt aan de ene kant ontzettend kwetsbaar om dit hier met jullie te delen, maar aan de andere kant zal het, hoe moeilijk ook, een grote uitlaatklep voor me zijn. Ik hoop dat ik er juist ook de nodige steun en kracht uit kan halen. En wie weet kan ik, door jullie mee te nemen in het hele proces en hoe ons ‘nieuwe leven’ vorm krijgt, ook een stukje herkenning bieden voor ouders die (helaas) in hetzelfde schuitje zitten.

Deze blogpost schreef ik zelf, maar heb ik M voor publicatie laten lezen. Hij staat volledig achter de inhoud.

Ik weet dat ik de liefste lezers en volgers heb, maar wil jullie toch vragen respectvol met dit nieuws om te gaan. Just to be sure. Het is allemaal al moeilijk genoeg.

Dankjewel ♡

14 Comments

 • Reply Maud Latour 11 april 2020 at 13:04

  Lieve Monique en Michiel, wat moet dit een vreselijk moeilijke beslissing zijn geweest.

  Verdrietig heb ik deze blogpost gelezen,

  Ik wens jullie heel veel sterkte nu en heel veel geluk voor in de toekomst.

 • Reply Kirsten Mamagisch 11 april 2020 at 13:06

  Ik weet als geen ander hoe moeilijk het voor de buitenwereld is om te begrijpen dat een stel uit elkaar gaat dat ‘zo leuk is samen’. En nee, wij hadden ook geen ruzie, maar het was na 10 jaar echt op. Nog steeds hebben we geen ruzie. Ik heb na de beslissing ook nog bijna 3 maanden thuis gewoon bij hen, zo spraken we dat af. Wij zijn er samen met een mediator uitgekomen, hebben alles voor Pippa op papier gezet en hebben ook besloten dat haar geluk voorop staat. En dat gaat gelukkig al bijna 3,5 jaar heel goed. Wees het goede voorbeeld voor Lise en Quinn, laat zien dat ondanks dat Papa en Mama niet meer samen zijn, ze nog steeds om elkaar geven en dat ze bovenal van hen houden.

  Ik wens je heel veel sterkte, want ook al is het een beslissing die je mogelijk zelf hebt gemaakt, het hele proces is een diep donker zwart gat.

  En als je wat wilt weten over hoe het er bij ons aan toe gaat, of een luisterend ook nodig hebt, je weet me vast te vinden!

  Liefs, Kirsten

 • Reply Wendy 11 april 2020 at 13:09

  Ai, sterkte. Wel heel mooi dat jullie het zo fijn voor de kindjes regelen ✨👌 Succes overal mee, zet ‘m op!

 • Reply Merel 11 april 2020 at 13:17

  Lieve Monique (en Michiel),
  Veel kracht, sterkte en wijsheid. Nu samen, straks apart. Onder de omstandigheden een mooie, eerlijke blog in elk geval, hoop dat jullie op termijn je eigen weg mogen (her)vinden.
  Liefs

 • Reply Joyce 11 april 2020 at 13:31

  Wat een heftig nieuws. Het is allemaal erg herkenbaar, ook zonder ruzies kan de koek gewoon op zijn. Dat heb ik zelf meegemaakt na 10 jaar.

  Dat wij uit elkaar gingen kwam ook bij veel mensen als een verrassing; “Wat!! Jullie? Maar jullie hebben het altijd zo goed samen!”

  Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder, allebei zielsgelukkig en de kinderen ook. Blijf open en eerlijk naar elkaar, dan komen jullie er wel, met twee fijne thuizen voor de kinderen.

  Veel sterkte en kracht allebei!

 • Reply Jolanda 11 april 2020 at 14:36

  Heh, wat een naar nieuws! Sterkte in deze periode voor jullie alle 4. Dat je, zoals je zelf ook al aangeeft, ook de mooie dingen (hoe klein ook) mag blijven zien.

 • Reply Miriam 11 april 2020 at 14:52

  Sterkte! En een moedige beslissing. Ik hoop dat jullie beiden weer gelukkiger zullen worden. Knuffel!

 • Reply Nicole 11 april 2020 at 16:24

  Heel veel sterkte voor beide. En natuurlijk voor de kinderen. Een pittige tijd gehad en die nog komt…

 • Reply Nicole 11 april 2020 at 17:25

  Wat een heftig nieuws en wat heb je dit mooi en respectvol geschreven!! Ik denk dat ik ergens helemaal weet hoe je je voelt met die momenten van verdriet!! Komt goed! Echt! Heel veel sterkte voor jullie beide de komende tijd!

 • Reply Wendy 11 april 2020 at 21:11

  Wat lijkt me dat heftig en pijnlijk allemaal. Heel veel sterkte, kracht en wijsheid gewenst.

 • Reply Laura 12 april 2020 at 16:54

  Heftig. Veel sterkte voor jullie allemaal.

 • Reply Marian B 12 april 2020 at 18:04

  Dat is zeker niet makkelijk allemaal, een moedige beslissing.. Heel veel sterkte voor jullie beiden .

 • Reply Anouk 13 april 2020 at 07:46

  Wat een verdrietig bericht voor jullie allemaal. Veel sterkte en kracht voor de toekomst. Zo knap hoe jullie dit samen goed proberen te doen voor de kinderen. Gun jullie heel veel geluk op jullie eigen paden

 • Reply Karin 13 april 2020 at 21:21

  Wat heftig! Sterkte voor de komende periode.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.