PERSOONLIJK

Hoe vier ik Koningsdag?

10 april 2018

Nog een dikke twee weken en dan is het weer Koningsdag. De verjaardag van onze koning en de dag dat de vlag uit mag en de oranje outfit uit de kast. Charlotte beantwoordde op haar blog een tag met vragen over Koningsdag en gaf het stokje aan mij door. Hoe vieren wij altijd Koningsdag en wat zijn onze plannen dit jaar?

Wat is je allerleukste herinnering aan Koningsdag?

Poeh, dat is een lastige! Niet omdat er nooit iets leuks gebeurt op Koningsdag, maar meer omdat ik heel slecht ben in dingen onthouden. Haha! Een van de leukste herinneringen is denk ik toch wel Lise’s eerste Koningsdag. Ze was toen 5 maanden en ze had veel bekijks in haar oranje Nijntje-romper. Dezelfde als Quinn op bovenstaande foto aanheeft trouwens. ’s Avonds brachten we Lise naar mijn ouders en zijn wij de stad nog in gegaan voor een drankje en een dansje. Volgens mij was het toen heerlijk weer en dat was dus echt genieten!

Wat vind je zo leuk aan Koningsdag?

De gezelligheid. Het gevoel dat iedereen vrij is en er veel toffe dingen worden georganiseerd in de stad. Ik hoor weleens van mensen dat ze een hekel hebben aan die drukte, maar als je een beetje tactisch kiest waar je naartoe gaat kan het heel gezellig zijn vind ik. Er is ook altijd veel te doen voor kinderen en eind april heb je best veel kans op mooi weer, dus dat maakt het dan helemaal af. En hebben we de mogelijkheid de kinderen uit logeren te sturen, dan vind ik het ook altijd leuk om ’s avonds in de stad nog een biertje te drinken en naar een bandje te gaan luisteren. Is die mogelijkheid er niet dan kiezen we meestal wat lekkers te eten uit en brengen we de avond gewoon thuis door. Ook fijn!

Kleed jij jezelf of je kinderen in het oranje of rood-wit-blauw op Koningsdag?

JA! Volgens mij is er nog geen Koninginnedag of Koningsdag voorbij gegaan dat ik niet iets in die kleuren heb gedragen. Je kunt het afgezaagd vinden, maar ik vind dat er toch een beetje bijhoren. Ik vind het ook altijd leuk om de kinderen iets in het oranje aan te trekken. Hopelijk past het shirtje dat Lise vorig jaar droeg nog. Voor Quinn heb ik al wat in de kast liggen. Ik heb oorbellen in de vorm van oranje kroontjes en een (je zou het niet denken maar het is echt zo) prachtige oranje lipstick. Die zou ik eigenlijk best vaker op kunnen doen want hij staat me echt goed.

Doet de school of opvang van je kinderen mee aan de koningsspelen?

Grappig genoeg heb ik daar nog helemaal niet aan gedacht! Ik heb de jaarkalender van Lise’s school even gecheckt en daar staat niets over de koningsspelen vermeld, alleen dat de kinderen vrij zijn op 27 april. Ik zal het binnenkort maar eens navragen voor de zekerheid!

Verkopen of kopen op de vrijmarkt?

Ik heb met M weleens spulletjes verkocht op Koningsdag en hoewel het lekker opruimt en het natuurlijk leuk is er wat aan te verdienen, is het toch niet mijn favoriete tijdsbesteding op Koningsdag. Ik vind leuker om zelf even over de vrijmarkt te lopen en vind het gaaf als ik iets scoor voor een prikkie waar ik al tijden naar op zoek was. Meestal kijk ik vooral naar speelgoed, boekjes en kinderkleding. Het is leuk als ik wat kan scoren, maar het is ook weer geen doel op zich. Lise vindt het wel leuk om zelf iets moois uit te zoeken en dat dan van haar eigen geld te betalen. Dat hebben we vorig jaar voor het eerst gedaan en dat doen we dit jaar weer.

Oranjebitter of een oranje tompouce?

Volgens mij heb ik nog nooit een Oranjebitter gedronken, dus ik heb geen idee. Tompouce gaat er altijd wel in, dus ik denk dat ik dan sowieso maar daarvoor ga. Lekker met een kopje koffie!

Hoe zou jij de dag invullen als het regent op Koningsdag?

We zijn dus vorig jaar met de kinderwagen op pad gegaan en kwamen toen in een hoosbui terecht. Echt niet grappig! Gelukkig konden we schuilen en was het daarna weer droog, maar ik baal altijd wel van regen op een dag dat vrijwel alles buiten te doen is. Als er echt de hele dag regen wordt voorspeld zou ik denk ik liever wat anders gaan doen, maar ik hoop maar gewoon dat het lekker weer wordt de 27e!

Het leukste oud Hollands spelletje?

Sjoelen natuurlijk! Dat deden we vroeger altijd bij mijn oma en vond ik zo leuk om te doen. Verder heb ik niet zo heel veel met oud-Hollandse spelletjes…

Koop jij een staatslot voor de Koningsdag trekking?

Nee, dat doe ik eigenlijk nooit. Ik speel eigenlijk alleen mee met de Oudejaarsloterij. De rest van het jaar koop ik geen staatsloten.

Wat zou je doen als je voor 1 dag koning of koningin mocht zijn?

Jeetje, lastig! Ik zou weleens willen ervaren hoe de koning en koningin leven. Misschien blijkt het allemaal veel minder glamoureus dan we denken, maar dat vind ik dan toch leuk om te weten!

Dankjewel dat ik het stokje van je over mocht nemen, Charlotte! Deze tag is trouwens oorspronkelijk bedacht door Nathalie van Volgmama. Op mijn beurt tag ik Geertje om deze vragen ook te beantwoorden.

Wat zijn jullie plannen deze Koningsdag?

1 reactie

  • Reply Nicole @ Alles Over Speelgoed 10 april 2018 at 06:40

    Ik ga lekker de rommelmarkten afstruinen! Heerlijk vind ik dat! Altijd zo gezellig.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.