FEESTDAGEN PERSOONLIJK

Hoe vier ik kerst?

25 december 2018

kerst

Vandaag is het Eerste Kerstdag. Voor ons een dag waarop we lekker rustig konden opstarten. Gisteravond heb ik twee kerstmissen gezongen met mijn koor. Dat is altijd heel gezellig en een mooie manier om kerst in te luiden. Vanmiddag gingen we naar de familie van M om samen te eten en cadeautjes uit te pakken. En morgen is mijn kant van de familie aan de beurt. Ik werd door Kimberly van Momontop getagd om wat vragen over kerst te beantwoorden. Het leek me wel toepasselijk om dit vandaag met jullie te delen. Hoe gaat het er hier aan toe rondom kerst?

Wat betekent kerst voor jou?

Kerst is staat mij vooral voor gezelligheid, samenzijn met familie, donkere dagen, veel lichtjes binnen en lekker eten. Maar ook voor even de rem erop. Even uit de dagelijkse sleur en lekker genieten. Mensen om me heen klagen weleens over kerststress of zeggen dat ze tegen de (verplichtingen tijdens de) kerstdagen op zien, maar daar heb ik gelukkig geen last van. Dit jaar vond ik de voorbereiding wel ietwat stressvol omdat we pas op het laatste moment boodschappen konden doen voor het kerstdiner op Tweede Kerstdag en ik bang was dat we veel lege schappen zouden tegenkomen. Maar gelukkig is het allemaal goed gekomen. Ik vind het trouwens ook leuk om me mooi te maken tijdens kerst. Een mooie jurk, glitterpanty, hakken, rode lippenstift op en mijn nagels gelakt. Dat draagt allemaal bij aan een nog feestelijker gevoel.

Hoe ziet jouw ideale kerst eruit?

Geen stress, samenzijn en het gezellig hebben met elkaar. O en lekker eten natuurlijk. Uitgebreid ontbijten hoort er ook bij. En ’s avonds als de kinderen in bed liggen gezellig een spelletje doen of een kerstfilm kijken.

Wat is je favoriete kerstfilm?

De meeste kerstfilms die ik tegenkom op Netflix vind ik ronduit verschrikkelijk. Maar er zijn een paar films die ik al ontelbaar vaak heb gezien. Ze behoren een beetje tot de guilty pleasures, maar geven me toch altijd weer dat gezellige kerstgevoel. Denk The Sound of Music, Love Actually en Home Alone.

Welk liedje moet er absoluut spelen met kerst?

Dat zijn er meerdere. Ik ben sowieso fan van het kerstrepertoire van Michael Bublé. Die cd gaat sowieso aan tijdens het kerstontbijt. En van de klassiekers vind ik ‘Winter Wonderland’ en ‘Merry Christmas Everyone’ heel leuk. En dit jaar zingen we met het koor ook ‘Holly Jolly Christmas’. We hebben nu trouwens ook de kerstcd van Monique Smit met daarop de bekende Nederlandstalige kerstliedjes als ‘De herdertjes lagen bij nachte’ en ‘Midden in de Winternacht’. Dat blijft ook mooi vind ik!

Hebben jullie tradities met kerst? Welke?

Behoorlijk veel eigenlijk. Kerstavond vieren we eigenlijk altijd met mijn ouders samen. We eten dan worstenbroodjes met soep en kerststol met een beker chocomel. Dit doen we echt al zolang ik me kan herinneren. En inmiddels natuurlijk gezellig met de kindjes erbij! Sinds vier jaar ga ik daarna naar Gerwen en Nuenen om twee kerstmissen te zingen met het koor. De tweede mis is een echte nachtmis en daarna is er dan altijd nog een ‘kerstontbijt’, dus ik lig meestal niet voor een uur of vier in bed… Maar gezellig is het altijd wel!

Sinds ik met M ben, vieren we één kerstdag met zijn kant van de familie. Daar worden ook cadeautjes uitgepakt. De andere kerstdag vieren we bij mijn ouders thuis en mijn broertje en ik (en M en mijn schoonzus) zorgen dan voor een uitgebreid kerstdiner. We staan dan heel wat uurtjes in de keuken, maar het is altijd super gezellig en tussendoor spelen we spelletjes of kijken we een kerstfilm. Met mijn ouders doen we eigenlijk niet aan cadeautjes, maar vorig jaar hebben we voor het eerst een dobbelspel gedaan, wat zo leuk was dat we het dit jaar weer doen.

Wat staat er bovenaan jouw wishlist voor kerst?

Niet zo heel veel eigenlijk. Er zijn wel een aantal boeken die ik nog graag wil lezen. En ik wil graag twee nieuwe setjes gouden oorknopjes voor beide gaatjes in mijn oren. Maar ik ben door Sinterklaas al zo goed verwend dat er weinig te wensen overblijft.

Liever een witte kerst of eentje in de zon?

Dan kies ik toch voor de witte kerst. En dan wel gewoon een bescheiden laagje verse sneeuw en niet van die half smeltende drab. Als het dan gesneeuwd heeft en de zon gaat schijnen is het helemaal mooi buiten. Met kerst zitten we grotendeels binnen, dus dan vind ik het niet erg als het buiten koud is. Ik heb nog nooit kerst gevierd in een ander land, waar het warm is bijvoorbeeld. Dat lijkt me toch wel gek!

Doe een kerstwens!

Dat alle mensen kunnen genieten van een gezellig kerst. Met dierbaren om zich heen en genoeg te eten en te drinken. Zelfs in Nederland is dat laatste voor lang niet iedereen vanzelfsprekend. Er zijn veel eenzame ouderen, maar zelfs ook eenzame jongeren. Als we allemaal wat meer omkijken naar een ander zou dat al zoveel schelen. Daar probeer ik juist deze tijd van het jaar wat meer aan te denken en bewuster mee bezig te zijn.

Een echte kerstboom, een neppe of helemaal geen?

Zeker weten een echte! Ik vind dat ten eerste het mooist, maar ik vind ook het gaan uitzoeken van een boom elk jaar weer een heerlijke traditie. Dit jaar ben ik samen met Lise gegaan en hebben we er een gezellig uitstapje met z’n tweetjes van gemaakt. Met na afloop een oliebol om te vieren dat we de perfecte boom gevonden hadden! De uitvallende naalden neem ik dan graag voor lief.

Wat is jouw ultieme tip voor een kerst zonder stress?

Op tijd beginnen met voorbereiden. Dit jaar liep dat een beetje in de soep, waardoor we op het laatste moment nog recepten moesten zoeken en boodschappen moesten doen voor het kerstdiner. Niet relaxed. Ik probeer altijd ruim van tevoren te bedenken wat ik wanneer aantrek en wat ik allemaal in huis moet halen, zodat ik daar tijdens of vlak voor de feestdagen niet meer over na hoef te denken.

En last but not least: wanneer doen jullie de cadeautjes open?

Dit jaar was dat vandaag: op Eerste Kerstdag toen we kerst vierden bij de familie van M. Maar morgenavond gaan we dus dobbelen en is er voor alle volwassenen ook een cadeautje. Al heb ik me al laten vertellen dat niet alle cadeautjes voor iedereen even leuk zijn… Dat wordt nog even spannend dus!

Mocht je zelf bloggen en het leuk vinden dit vragenlijstje over te nemen, be my guest! Vergeet je dan niet daarbij de bedenkster van deze tag, Galabria te vermelden?

Wat is jouw ultieme kersttraditie?

Afbeelding kerst afkomstig van Shutterstock.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.