PERSOONLIJK

Hoe staat jouw relatie ervoor? *

29 september 2020

Uit elkaar gaan is alles behalve leuk. Dat snapt iedereen. Ook al weet je dat het op de lange termijn de beste beslissing is, er zijn altijd dingen die het ontzettend moeilijk maken. Denk aan de toekomstplannen die je samen had en die nu ineens geen toekomst meer hebben, de mooie of juist gekke dingen aan de ander waar je ooit verliefd op werd. Dingen die je toevallig tegenkomt en een herinnering triggeren die jullie samen hebben. Rauw en erg pijnlijk soms, kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Heb je samen kinderen, dan is dat denk ik nog wel het meest heftige. Zij hebben er immers niet voor gekozen dat hun ouders gaan scheiden. En terwijl je zelf in een enorm emotioneel proces zit, moet je er ook nog voor zorgen dat je hen er zo goed mogelijk doorheen loodst…

Waarom praten zo belangrijk is

We leven in een gekke tijd. Veel onzekerheid, veel thuiswerken, misschien ook wel geldzorgen, veel op elkaars lip. Logisch dat de spanningen soms oplopen en je even niet meer weet waar je het moet zoeken. En ook best aannemelijk dat deze toestand gaat leiden tot meer (echt)scheidingen. Niet zulk heel fijn nieuws, want hoe zonde is het als je relatie of huwelijk door zo’n (tijdelijke) externe omstandigheid op de klippen loopt? Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en iets doen beter dan niets doen.

Van mijn eigen relatiebreuk heb ik geleerd dat communiceren het aller-, allerbelangrijkste is. Ik zeg niet dat als wij beter hadden gepraat en opener naar elkaar waren geweest over de dingen die er bij ons van binnen speelden, we nog bij elkaar zouden zijn. Maar ik weet wel dat het misschien een hoop leed had kunnen voorkomen. En ik ben er ook echt van overtuigd dat als je dingen direct uitspreekt en aanpakt, de kans kleiner is dat je uit elkaar groeit en uiteindelijk uit elkaar gaat. Ze zeggen dat je van elke relatie en elke breuk veel leert. Nou als er iets is wat ik van mijn relatie, mijn huwelijk, heb geleerd is het dat communiceren essentieel is.

Heb jij een duidelijk beeld hoe je relatie er op dit moment voor staat? En weet je ook hoe je partner erover denkt en wat hij/zij voelt? Welke problemen er spelen die opgelost moeten worden? Nee? Ga dan eens op een rustig moment het gesprek met elkaar aan. Je kunt ook de relatietest doen die scheidingsplatform Uitelkaar.nl speciaal hiervoor heeft ontwikkeld. Aan de hand van die test kun je er achterkomen hoe coronaproof je relatie is en kun je indien nodig dus nog ingrijpen voor het te laat is.

Toch uit elkaar?

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat de breuk onherroepelijk is. Dat er geen zicht meer is op verbetering en dat uit elkaar gaan misschien zelfs als een opluchting voelt. Zeker als je al maanden of zelfs jaren bezig bent om te redden wat er te redden valt, maar ontdekt dat er gewoon echt geen toekomst meer in zit. De achtbaan aan emoties die je dan staat te wachten is een heel heftige. Ik hoop dat ik de diepste dalen al gehad heb, maar ik weet het niet. Het heeft tijd nodig. Waar ik wel enorm trots op en blij mee ben is dat het contact met M nog altijd heel goed is. Dat we allebei de kinderen op nummer 1 hebben staan en er alles aan willen doen om hen samen zo behoedzaam mogelijk door deze heftige periode heen te loodsen. Daar ben ik trots op! En ik wens het ook iedere gescheiden ouder toe, al weet ik dat het in de praktijk niet altijd even makkelijk is. Ook hier weer is communiceren ontzettend belangrijk.

Hoe staat jouw relatie/huwelijk er op dit moment voor? Merk je dat de coronatijd voor extra spanningen en onrust zorgt of heb je daar geen last van?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.