PERSOONLIJK

Hoe energiezuinig is jouw kerstverlichting? *

3 december 2020

Geen kerst zonder kerstversiering. En geen kerstversiering zonder lampjes. Bij kerst draait het om gezelligheid en er is wat mij betreft ook niets fijners dan in deze tijd van het jaar thuiskomen in een gezellig versierde woonkamer. Met decoratie, kaarsen, kussens, dekentjes en uiteraard een mooi versierde boom als middelpunt. Wist je dat kerstverlichting tegenwoordig prima energiezuinig kan? En je daarvoor niet aan sfeer hoeft in te leveren?

‘Vruuger’ in de tijd dat ik nog een klein meisje was, bestond kerstverlichting uit kleine gloeilampjes. Dat was al een hele stap voorwaarts want heel heel vroeger waren het echte kaarsen. Ik vermoed dat er toen best vaak een boom in vlammen op ging. Ieks! Maar goed, toen ik klein was dus, bestonden die lichtsnoeren uit gloeilampjes. Niets mis mee, ze geven mooi licht, maar erg energiezuinig zijn ze helaas niet. En dat komt vooral doordat ze heel veel elektriciteit verbruiken.

Sinds een aantal jaar hebben we gelukkig een energiezuiniger alternatief: led-verlichting! In tegenstelling tot gloeilampen, gaan led-lampen of ledstrips juist heel efficiënt met energie om. En in tegenstelling wat bij de eerste led-lampen zo was, maar nu al lang niet meer, is led-verlichting helemaal niet kil en koud van kleur. Je hebt het in alle schakeringen en zelfs gekleurd licht is een optie. Led-lampen zijn ook er ook in dimbare variant zodat je de helderheid van het licht helemaal naar jouw wens kunt aanpassen.

Geen Europese richtlijn voor kerstverlichting

Gloeilampen en halogeenlampen verdwijnen uit de winkels als gevolg van de Europese richtlijn Ecodesign. Maar tot mijn verbazing geldt dit blijkbaar niet voor kerstverlichting. Er is ook geen verplicht energielabel voor kerstverlichting, waardoor het dus extra belangrijk is om goed op te letten welke verlichting je aanschaft. Er ligt nog veel onzuinige kerstverlichting in de winkels. Kijk goed naar het wattage dat de verlichting gebruikt. Dit staat altijd op de verpakking. Meestal staat er ook duidelijk op aangegeven of het om led-verlichting gaat.

Let jij op het energieverbruik als je (kerst)verlichting koopt?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.