OUDERSCHAP PERSOONLIJK

Hoe doet Lise het als grote zus?

22 december 2016

Het is alweer een dikke zeven weken geleden dat Lise grote zus werd. Voor ons was het een grote verandering toen Quinn werd geboren en we dus weer een baby’tje in huis hadden, maar voor Lise geldt dat natuurlijk net zo goed. Hoe was die verandering voor haar? En hoe gaat het nu we zeven weken verder zijn?

De eerste ontmoeting

Quinn werd na een vliegensvlugge bevalling om 4:00 uur ’s nachts geboren. De volgende ochtend kwam Lise samen met de opa’s en oma’s naar haar nieuwe broertje kijken. Een prachtig moment waar ik de hele zwangerschap naar uit heb gekeken.

En het was ook echt zo mooi als ik hoopte. Lise bekeek haar broertje aandachtig en was blij dat hij eindelijk uit de buik van mama was gekomen. Natuurlijk ging ze een minuut later weer haar eigen gang, maar die eerste momenten zo bij mij op bed zal ik nooit vergeten.

Kraamweek

Eenmaal thuis hadden we natuurlijk anderhalve week lang (in mijn geval) een kraamhulp en stagiaire in huis. Ik vreesde een beetje voor die week en wat het zou doen met Lise, maar wederom ging het allemaal bijna als vanzelf. Het hielp natuurlijk ook mee dat zowel kraamverzorgster als stagiaire lieve meiden waren die heel leuk omgingen met Lise. Ze voelde zich daarom vanaf de eerste dag bij hen op haar gemak.

Natuurlijk kwamen ook de momentjes van jaloezie. Als Lise vond dat Quinn nu wel even lang genoeg bij mama had gelegen en zij nu aan de beurt was. Ze speelde (en speelt nu nog) graag ‘baby’ waarbij ze als een baby vastgehouden wil worden. Uiteraard altijd net op de momenten dat ik met Quinn bezig ben…

Dat de nieuwe situatie ook voor haar wennen was, ook al liet ze dat niet zo duidelijk merken, bleek ook wel uit het feit dat ze de eerste weken na Quinn’s geboorte weer wat vaker ‘ongelukjes’ had terwijl ze voorheen nagenoeg zindelijk was. Je hoort ook vaak dat kindjes wat lastiger worden en op die manier aandacht opeisen, maar daar hebben we bij Lise niet zo duidelijk iets van gemerkt. Ze zit natuurlijk sowieso in de peuterfase en daar horen dat soort momentjes gewoon bij.

Hoe gaat het nu?

We zijn nu dus ruim zeven weken verder. De kraamweek ligt inmiddels ver achter ons en we hebben ons ritme weer een beetje gevonden. En ik moet zeggen dat het heel goed gaat! Ondanks dat Quinn overdag (nog) niet zo heel veel slaapt en ik mijn aandacht dus vaak moet verdelen tussen beide kinderen, heb ik niet het gevoel dat Lise aandacht tekort komt. En aan haar is dat ook totaal niet te merken. Ze betrekt Quinn zelfs regelmatig bij haar spel, of vraagt of ze met hem mag knuffelen als ze op de bank zit.

Ik ben heel blij met hoe het nu gaat en hoop dat dat zo blijft. Ikzelf kan me al geen leven zonder Quinn meer voorstellen en ik denk (en hoop) dat dat voor Lise ook geldt!

Hoe ging jouw oudste kindje de eerste periode om met de komst van het nieuwe broertje of zusje?

9 Comments

 • Reply Nicole 22 december 2016 at 06:48

  Oh ik ben zooooo benieuwd goed af hier gaat! Ze is nu helemaal dol op de baby maar is dat straks ook nog? Jouw verhaal geeft me wel hoop 😉

 • Reply Loes Johanna 22 december 2016 at 07:22

  Wat fijn dat dat zo goed gaat en Lise een lieve grote zus is! 😊

 • Reply Tineke 22 december 2016 at 08:46

  Ik heb er (nog) geen ervaring mee, maar zo te lezen gaat het hartstikke goed. Voor een peuter is het natuurlijk ook niet niks dat je de aandacht ineens moet delen.
  Liefs

 • Reply Essma 22 december 2016 at 09:31

  Mijn dochter is 5 en haar broertje 5 maanden en nog wil Ophelia aandacht als ik met Aiden bezig ben! Plotseling was ze weer benieuwd hoe zo’n speentje ook weer smaakte…😆 Ik probeer de aandacht zo goed mogelijk te verdelen, maar accepteer ook dat het soms gewoon onmogelijk is! Leeftijd maakt niets uit, de oudste zal zich denk ik altijd wel een beetje ‘van de troon gestoten’ voelen met de komst van een 2e. Kunst is idd om balans te vinden…hier ook nog volop mee bezig, want Aiden slaapt nauwelijks overdag en dat zorgt er ook voor dat je half versleten bent aan het eind van de dag. 😑

 • Reply Paula 22 december 2016 at 10:12

  Wat een super leuke foto’s bij je post! <3

 • Reply Nicole 22 december 2016 at 10:21

  Ik ben heel benieuwd hoe het bij ons gaat! Ik ben over een paar weken uitgerekend van ons tweede kindje.

 • Reply Channah 22 december 2016 at 14:31

  Ik ben echt heel erg benieuwd naar hoe het bij ons zal gaan, Tara is 1 jaar jonger dan Lise, dus zal er natuurlijk weer heel anders op reageren en het waarschijnlijk ook nog niet helemaal begrijpen. Ze loopt nu wel de hele dag met haar pop aka ‘baaaaaby’ rond, dus het moederen zit er wel in, haha! 😉

 • Reply Charlotte 23 december 2016 at 19:13

  Super fijn dat het zo goed gaat! Ik ben ook heel benieuwd hoe het hier gaat straks…

 • Reply Patricia 16 januari 2017 at 11:58

  Mijn dochter is bijna 3 en nu een half jaar grote zus. Wij plannen bewust ook uitjes met alleen de oudste. Een x naar het zwembad, stukje fietsen en boodschappen doen werkt hier erg goed.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.