PERSOONLIJK

Hoe blijf jij in contact met vrienden en familie? *

2 juni 2020

Is het zo dat ik langzaam gewend ben geraakt aan alle maatregelen? Of zijn de meeste mensen echt wat minder strikt geworden dan een maand of twee geleden? Het is alweer iets drukker op straat, winkels openen hun deuren, school en kinderopvang zijn weer (deels) open en mijn dochter gaat weer naar zwemles. Het lijkt weer een heel klein beetje op hoe het was. Maar eigenlijk ook totaal niet. Het ‘oude normaal’ is nog ver weg in deze ‘anderhalve meter samenleving’. Ik zie bijvoorbeeld nog steeds maar een handjevol mensen in real life. Mijn sportschool is dicht en koorrepetitie gaat via Zoom. Zeker in deze periode van mijn leven is dat op z’n zachtst gezegd behoorlijk vervelend. Gelukkig zijn er manieren om het contact met dierbaren niet te verliezen.

(Video)bellen

Het fijne aan de techniek van deze tijd is dat je mensen die je niet in het echt kunt zien, wel makkelijk digitaal kunt meeten. Lise heeft videocalls met haar meester (die, omdat hij in de risicogroep zit, voorlopig nog geen les kan geven). Ik heb wekenlang op vrijdagmiddag heerlijk geborreld en gekletst met vriendinnen. Ik ben zo blij dat we onbeperkt kunnen internetten. Ook bellen kan bij veel providers zoveel als je wilt tegen een laag tarief. Zo kun je onbeperkt bellen bij Simyo voor maar 7 euro per maand. Een (video)belletje is misschien niet zo fijn als iemand echt even zien en spreken, maar het komt wat mij betreft wel dicht in de buurt. Wil je weten bij welke provider je het voordeligst kunt sms’en, bellen en internetten? Sim only vergelijken is een manier om het best passende én goedkoopste abonnement te vinden voor jouw bel-, app- en surfgedrag. Nu, maar ook in de toekomst (want ik gok zomaar dat de situatie nog wel even zo blijft…).

Whatsapp

Appen is ook een hele handige manier om met mensen in contact te blijven. Nu ik aan het verhuizen ben merk ik dat ik gedurende de dag veel appjes mis, maar in de avonduren lees ik alles dan lekker bij. Ik zit in verschillende app-groepen met hele lieve mensen die ik zo langzamerhand ook als vrienden ben gaan zien. Aangezien het in deze tijd helemaal niet zo makkelijk is om met vrienden af te spreken, is ‘bijkletsen’ via de app een prima alternatief. In onze familie-app stuur ik vaak foto’s en filmpjes van de kinderen. Mijn ouders zien hun kleinkinderen nog altijd minimaal, dus op deze manier blijven ze toch op de hoogte en hoeven ze ze iets minder erg te missen.

Raamvisite

Ik vind ‘raamvisite’ zo’n leuke term! Laatst reed ik door de straat en zag ik een mevrouw in haar deuropening op een stoel zitten. Op een paar meter afstand een hangtafel met daaraan twee andere mevrouwen. Ze dronken alledrie een kopje thee en zaten gezellig te kletsen. Dat is toch geweldig? Je kunt wel klagen over wat er allemaal niet meer kan, maar je kunt ook een beetje creatief denken en ontdekken welke mogelijkheden er allemaal nog wél zijn. In het begin ben ik met de kinderen ook weleens bij mijn ouders op raamvisite geweest. Gewoon even op anderhalve meter afstand bijkletsen, een kleinigheidje afgeven en weer door. Voor eenzame ouderen vind ik dit ook een heel goede manier om op een veilige manier bezoek te kunnen ontvangen.

Wat mis jij het meest in deze ‘anderhalve meter samenleving’?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.