PERSOONLIJK

Help, ik word grijs!

19 oktober 2019
grijs worden

Die eerste grijze haar. Ik weet nog dat ik ‘m ontdekte en direct en zonder aarzelen uit mijn hoofdhuid trok. Zo die is weg, dacht ik. Inmiddels heb ik er iets meer dan één, dus met dat uittrekken ben ik maar gestopt. De verfkwast moet nu voorkomen dat ik me er aan erger als ik in de spiegel kijk. Maar ja, dat blijven verven van die uitgroei wordt op den duur ook vervelend…

We weten allemaal dat grijs worden hoort bij het ouder worden. De een wordt het op zijn twintigste, terwijl de ander pas rond de veertig zijn of haar eerste grijze haren tegenkomt. Bij mij begon het denk ik een jaar of drie geleden. Heel precies weet ik het niet meer, maar ik was dus ongeveer begin dertig. Gek genoeg hadden bijna al mijn vriendinnen er toen nog helemaal geen last van. En nog steeds heb ik vriendinnen die nog geen enkele grijze haar op hun hoofd hebben staan. Zo lijkt het althans, want bij wat blondere dames valt het gewoon veel minder op. Vrienden die grijs worden heb ik trouwens genoeg. M heeft al sinds ik hem ken grijze haren en ook bij mijn broertje begin je het langzaamaan steeds beter te zien. Maar bij mannen vind ik het gek genoeg totaal niet storend als ze grijs worden.

Anyway, ik heb van mezelf vrij donker haar, dus bij mij zie je die grijze haren heel goed zitten. Blij ben ik er niet mee. Ik vind ze enorm opvallen, voel me nog lang niet oud genoeg om grijs te worden en ben ze dus liever kwijt dan rijk. Daarom laat ik eens in de twee maanden mijn uitgroei bijwerken bij de kapper. Het wordt dan gewoon in mijn eigen natuurlijke haarkleur geverfd. Dan is het voor even weer mooi, tot het weer zoveel gegroeid is dat die vervelende grijze haren weer zichtbaar worden… En dan kunnen we opnieuw naar de kapper.

Ik merk dat ik er nu al een beetje moe van word om mijn uitgroei telkens weer te laten bijwerken. Maar aan het alternatief, de grijze haren omarmen en accepteren dat ze er nu eenmaal zijn, ben ik gevoelsmatig echt niet toe. Ik ben dus eigenlijk wel benieuwd wie van jullie ook grijs begint te worden en hoe je daarmee omgaat? Ik begrijp dat het heus niet het einde van de wereld is en grijs haar (of een soortgelijke as-tint) zelfs in de mode is, maar ik kan me toch niet anders voorstellen dan dat er meer vrouwen zijn die hiermee worstelen.

Als alternatief voor het – toch wel erg dure – tweemaandelijkse bezoek aan de kapper, kun je er natuurlijk voor kiezen je haar zelf te verven. Wanneer je kiest voor kwalitatief goede haarverf kan dit een prachtig resultaat geven. Je kunt ervoor kiezen je hele haar te verven, of je enkel te beperken tot de uitgroei en die bijvoorbeeld elke twee maanden bij te werken. Nu kan het zelf verven van je uitgroei best een uitdaging zijn. Vind je het lastig om met name de uitgroei op de achterkant van je hoofd netjes te verven, roep dan de hulp in van je moeder, zus, vriendin of partner. Ik weet zeker dat die je graag even helpen.

Nou, vertel! Heb jij je eerste grijze haren ook al (lang) ontdekt en wat doe jij ermee, of ertegen? Verf je het, of laat je het verven? Heb je je haar rigoureus in een ander model laten knippen? Of laat je het lekker zoals het is?

Afbeelding grijs haar afkomstig van Shutterstock.

2 Comments

  • Reply Wendy 19 oktober 2019 at 12:58

    Oh jahoor, hier kwamen de eerste grijze ook in mijn early thirty’s. Toen het er mee werden ben ik een jaar of 3 geleden mijn haar gaan verven totdat ik vorig jaar door mijn schildklierproblemen haaruitval kreeg. Op advies van mijn dermatoloog ben ik toen meteen gestopt met het verven van mijn haar, hij raadde het echt af. Inmiddels heb ik mijn eigen volle bos weer terug mét grijze haren ertussen en ik ben er blij mee want ja, grijs haar is óók haar, denk ik nu 😉 Geen verf meer voor mij, ik vind grijs worden echt geen probleem.

  • Reply Kirsten Mamagisch 20 oktober 2019 at 22:21

    Nou, hier kwamen ze net na mijn eerste zwangerschap, toen was ik nét 29. Ik heb net als jij een vrije donkere haarkleur en met regelmaat pieken er van die dikke grijze krulharen uit mijn hoofd. En ook langs mijn slapen en oren zijn ze te zien. Hoewel ik mijn haar nu weer wat donkerder heb geverfd om het minder te laten opvallen, zou ik er toch eerder voor kiezen om mijn haar, wanneer het echt heel erg wordt, wat lichter te laten verven, of juist veel highlights te laten zetten zodat het minder opvalt.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.