GEZONDHEID PERSOONLIJK

Goede hygiëne, nu belangrijker dan ooit *

20 augustus 2021

‘Eerst even de handen wassen!’. Een simpele opdracht, maar eentje die denk ik nog nooit zoveel is uitgesproken als de laatste anderhalf jaar. En hoewel ik hygiëne altijd al belangrijk heb gevonden, is dat sinds de coronapandemie nog een stukje toegenomen. Gelukkig merk ik dat het overal meer leeft. Op openbare plekken worden sanitaire ruimtes vaker schoongemaakt en bij de ingang van winkels en horeca vind je bijna standaard desinfectiedispensers. Ik maak er dankbaar gebruik van.

Even voor de duidelijkheid: ik heb geen smetvrees en ben ook niet bang om het te krijgen. Het lijkt me vreselijk als je niets meer met je blote handen durft aan te raken of wanneer je letterlijk bij elke handeling de drang voelt om je handen te wassen. Zo erg is het bij mij niet. Maar zeker als ik op pad ben en dus ben aangewezen op de sanitaire voorzieningen die daar aanwezig zijn, vind ik het belangrijk dat het netjes en goed schoon is.

Hygiëne on the go

Deze zomervakantie ben ik met de kinderen al veel dagjes weggeweest. Naar attractieparken, dierentuinen, maar ook de speeltuin in de buurt en een aantal restaurants. Gelukkig vind je vrijwel overal wel een zeep- en handdoekdispenser. Vaak zijn ze ook netjes gevuld, maar als je net voor een volgende schoonmaakbeurt binnenkomt, kan het weleens zijn dat dingen op zijn of gewoon niet schoon. Daarom stop ik altijd een pakje zakdoekjes en een flesje handgel in mijn tas, zodat mijn eigen handen maar ook die van de kinderen altijd (goed) gewassen en gedroogd kunnen worden na een bezoek aan het toilet. Ik check trouwens ook altijd voor ik de deur op slot doe of er wel toiletpapier aanwezig is. Als het op is verhuis ik naar een ander toilet, of haal ik daar even wat van de rol. Dit probeer ik de kinderen ook alvast te leren, want er is niets zo vervelend als je billen willen afvegen en dan pas tot de ontdekking komen dat er geen papier meer is…

Trouwens, over toiletpapier gesproken, laatst was dat hier thuis dus ook compleet op. Quinn wilde even kijken of er toch niet nog één rol in de kelderkast lag en riep toen verbaasd: ‘dit is groot wc-papier!’. Wat bleek? Hij had niet een rol wc-papier, maar een rol keukenpapier uit de kast tevoorschijn gehaald. Snel naar de winkel voor nieuwe wc-rollen dus. De handzeep is hier ook weleens spoorloos. De kinderen verhuizen hem van keuken naar wc of ze nemen hem mee naar boven. Misschien is zelf een handzeep dispenser kopen helemaal zo gek nog niet. Die zit immers muurvast en raak je nooit kwijt 😉

Hygiëne en uitstraling

Wat ik trouwens ook nog even kwijt wil over de hygiëne in openbare sanitaire ruimtes: het doet echt wat met je professionele uitstraling als je je zaakjes op orde hebt. Mijn moeder kijkt als ze op zoek is naar een camping niet voor niets als eerste naar de reviews van de sanitairgebouwen. In een dierentuin wil ik op mijn gemakje naar een schone wc kunnen. Zonder vieze bril en zonder stukjes wc-papier op de grond. Daarna wil ik mijn handen kunnen wassen met handzeep en het liefst even afdrogen met een wegwerphanddoekje. Het is – zeker in drukke tijden – vast een uitdaging om dat bij te houden, maar het doet zoveel met je imago. Ik denk dat je er echt tevreden(er) klanten door krijgt. Zeker in deze tijd!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.