GEZONDHEID PERSOONLIJK

Dingen die ik doe om mijn gezonde leefstijl te behouden *

21 mei 2020
gezonde leefstijl

We hebben een paar gekke maanden achter de rug en er komen vast nog wat ongewone maanden aan. Met noodgedwongen meer thuis moeten blijven en een minder gevarieerd sociaal leven liggen ongezonde gewoonten op de loer. Zo werkt dat bij mij tenminste. Om de saaie avonden, helemaal nu ik ze vaak in mijn eentje doorbreng, wat leuker te maken komt toch net wat vaker die reep chocolade op tafel, dat glas wijn of die zak chips. Gelukkig lukt het me sinds kort weer beter om me te focussen op de gezonde gewoonten die ik mezelf een paar jaar geleden heb aangeleerd toen ik ruim tien kilo afviel. Ik leg je graag uit wat ik doe om mijn gezonde leefstijl te behouden! Heb jij hulp nodig bij het aanpassen van je leefstijl? Dan heb ik een handige tip, want het programma Happy Weight kun je nu gratis volgen als je bij Zilveren Kruis verzekerd bent.

Thuis sporten

Een van de grote valkuilen voor mij is het niet naar de sportschool kunnen. Ik ben dan wel gaan hardlopen, doe af en toe een workout in mijn woonkamer en probeer zoveel mogelijk te wandelen. Toch maakt de vrijblijvendheid van dat thuis sporten dat ik het heel moeilijk vind om me ertoe te zetten. Daar staat tegenover dat ALS ik dan geweest ben, het wel super goed voelt en ik echt denk ‘joh, dit moet ik vaker doen!’. Zo ben ik laatst nog ’s avonds samen met een vriendin 10 kilometer gaan wandelen. Ondertussen konden we uitgebreid bijkletsen, want we hadden elkaar al ruim twee maanden niet gezien. Een echte win-win situatie en met dit weer is een flinke wandeling echt geen vervelende bezigheid, vind ik.

Borrelen en snacken

Ik noemde het al in de inleiding, maar het snacken liep de laatste weken lichtelijk uit de hand. Zo’n beetje elke vrijdagmiddag borrel ik met drie vriendinnen (wie me goed kent en/of op Instagram volgt weet wie dat zijn). Dan komt er standaard wijn en chips op tafel. Een keertje maakte ik het echt bont en warmde ik de bittergarnituur op die we nog in de vriezer hadden liggen. En ’s avonds was ik na een dag thuisschool, werk en zorgen door elkaar zo moe dat ik niet veel anders kon (en wilde) dan met chips en chocola voor de tv hangen. Allemaal geen ramp, zolang de gezonde gewoonten maar de overhand hebben. En sinds een week of twee is dat gelukkig weer steeds meer het geval.

Boodschappen

Boodschappen doe ik aan de hand van een weekmenu, waarin ik sinds kort nog maar maximaal 5 dagen met vlees opneem. De overige dagen eten we vis of een vleesvervanger. Voor mij werkt het dus juist goed om wél wat ongezonde snacks in huis te halen (het moet immers wel leuk blijven!). Maar niet meer dan er wat mij betreft in een week opgemaakt mag worden. En is het op, dan hebben we pech en moeten we wachten tot er weer nieuwe voorraad is. Ik baal nog steeds dat ik niet naar mijn vaste groepslessen kan (ook in de buitenlucht organiseert mijn sportschool vooralsnog geen lessen). Maar ik probeer mijn beweegmomenten bewuster in te plannen zodat ik ze niet voor me uit kan blijven schuiven.

Afvallen

Ongeveer tweeënhalve coronakilo staat er op de teller. Nee, dat is niet wereldschokkend, maar wel een feit. Ik hoef trouwens niet per se terug naar mijn laagste gewicht van 62 kilo – nadat ik dus die ruimte tien kilo was afgevallen. Maar bij een gewicht van rond de 64 a 65 kilo voel ik me het lekkerst.

Ik ga dit zelf proberen te doen, maar mocht je graag meer kilo’s kwijt willen om je weer lekker in je vel te voelen? Wil je je gezonde leefstijl behouden of moet je hem nog aanleren? Of heb je gewoon sowieso baat bij een programma dat je stap voor stap kunt volgen?

Happy Weight is een programma dat is samengesteld door deskundigen en wordt aanbevolen door het Voedingscentrum. Wat ik zelf heel belangrijk vind is dat het je een gezonde leefstijl aanleert en het dus geen dieet is waarbij de kans groot is dat je gaat jojo-en. En het toffe is nu dat je als je verzekerd bent bij Zilveren Kruis, het programma ter waarde van 115 euro tijdelijk gratis kunt volgen. Zilveren Kruis biedt jou dus een 100% vergoeding van Happy Weight en je betaalt ook geen eigen risico. Heel fijn als je weet dat je die stok achter de deur toch nodig hebt in je weg naar een gezonder lijf en leven.

O, en nog heel even voor de duidelijkheid: ik streef niet naar een perfect lichaam of een minimaal gewicht. Wel weet ik waar ik me fijn bij voel en inmiddels gelukkig ook hoe ik dat kan bereiken. Nu moet ik het alleen nog doen 🙂

Hoe zit jij in je vel sinds de coronaperiode en in hoeverre lukt het jou een gezonde leefstijl te behouden? Merk je veranderingen of is alles eigenlijk nog een beetje hetzelfde als daarvoor? Ik ben heel benieuwd!

*Disclaimer

2 Comments

 • Reply Jolanda 21 mei 2020 at 20:35

  Herken wel wat je zegt. Nu de sportschool dicht is, wandel en fiets ik alleen maar. En s avonds is het na een vermoeiende dag ook wat vaker een wijntje met chips/nootjes. Maar gaat vast wel weer bijtrekken als alles weer wat normaler wordt.

  • Reply Monique 21 mei 2020 at 22:41

   Fijn dat je het herkent! Ik denk inderdaad ook dat het wel bij zal trekken als we uit deze gekke situatie zijn. En nu het lekker weer wordt moeten we er maar gewoon wat vaker op uit 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.